Νέα τροπή στην υπόθεση Παπαντωνίου - «Μπλόκο» της Ελβετίας στο άνοιγμα λογαριασμών του κουμπάρου του πρώην υπουργού

Όχι» είπε το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας στα αιτήματα της Ελλάδας για άνοιγμα των λογαριασμών του κουμπάρου του προφυλακισμένου πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.
Νέα τροπή στην υπόθεση Παπαντωνίου - «Μπλόκο» της Ελβετίας στο άνοιγμα λογαριασμών του κουμπάρου του πρώην υπουργούΌχι» είπε το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας στα αιτήματα της Ελλάδας για άνοιγμα των λογαριασμών του κουμπάρου του προφυλακισμένου πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.
Οι ελληνικές δικαστικές αρχές ζήτησαν το άνοιγμα των επίμαχων λογαριασμών καθώς μέσω αυτών φέρεται να διακινήθηκε συνολικό ποσό 1,3 εκατομμυρίου ευρώ στη σύζυγο του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου το οποίο ήρθε στο φως μέσα από την πολυσυζητημένη λίστα Λαγκάρντ.
Το Ελβετικό Δικαστήριο απέρριψε την αναίρεση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης καθιστώντας με αυτό τον τρόπο αμετάκλητη την απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου η οποίο μπλόκαρε το άνοιγμα των λογαριασμών εκτιμώντας πως υπάρχουν υπόνοιες ότι τα στοιχεία που επικαλούνται οι ελληνικές αρχές είναι προϊόν υποκλοπής.
Οι ανώτατοι δικαστές, σύμφωνα με πληροφορίες, έκριναν ότι η ελβετική Εισαγγελία όφειλε να ζητήσει από την Ελλάδα απαντήσεις για την προέλευση των στοιχείων. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως, με την απόφαση τους, δίνουν τη δυνατότητα στην Εισαγγελία να επανέλθει και με ερώτημα προς την Ελλάδα να ζητήσει διευκρινήσεις για την προέλευση των στοιχείων.
Σύμφωνα με το δικηγόρο Ηλία Μπίσια, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον των ελβετικών δικαστηρίων, η συγκεκριμένη απόφαση είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιοποίνων πράξεων.