Ο τηλεπαρουσιαστής και το "βαθύ λαρύγγι" του Ριχάρδου στην ΕΛ.ΑΣ.

Σχετική εικόναΣτο στάδιο της διερεύνησης από την Ασφάλεια βρίσκεται και ένα πρόσωπο που απασχολεί συχνά πυκνά τις στήλες του lifestyle καθώς και τους τηλεοπτικούς συντάκτες. Με ένα μακρύ παρελθόν και ένα άδηλο μέλλον ο Μένιος Φουρθιώτης ή Μένανδρος – Γεώργιος, ανώτερο στέλεχος πρώην τηλεοπτικού σταθμού «Έψιλον» και για ένα φεγγάρι εκπομπάρχης υπό την νέα διεύθυνση του καναλιού το οποίο μετονομάστηκε σε «Open», ο κ. Φουρθιώτης απασχολεί πλέον και την Ασφάλεια. Συγκεκριμένα διερευνάται ο ρόλος του (αν διαδραμάτισε κάποιο ρόλο) στο κύκλωμα της «Μαφίας του Χρυσού».
Στη δικογραφία που σχηματίστηκε για τις δύο σπείρες των ενεχυροδανειστών το όνομα του πρώην τηλεπαρουσιαστή αναφέρεται ολογράφως. «Φουρθιώτης Μένανδρος – Γεώργιος του Γεωργίου – Κοσμά» αναγράφεται στη σελίδα 18 του διαβιβαστικού και ακολουθεί η διεύθυνση του.
Δεν πρόκειται προφανώς για συνωνυμία. Αναφέρεται σε επιπροσθέτως στη δικογραφία : «Καταγράφηκαν συνομιλίες ενός εκ των αρχηγών της Α΄ εγκληματικής οργάνωσης με γνωστό παρουσιαστή σχετικά με οικονομικής φύσεως συμφωνία, για διαφήμιση του πρώτου από εκπομπή του δευτέρου σε τηλεοπτικό σταθμό εργασίας του, όπου υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για καταβολή μαύρου χρήματος από τον πρώτο στον δεύτερο, χωρίς να εξακριβωθεί αν πραγματοποιήθηκε η πράξη».


Κάτω από τη …μύτη της Αστυνομίας, στην οδό Αριστείδου ήταν ένας από τους χώρους συγκέντρωσης του χρυσού που στη συνέχεια μεταφερόταν στην οδό Σουρνάρη, στο χυτήριο της οργάνωσης. Εκεί γινόταν η τήξη των μετάλλων και ο διαχωρισμός σε νομιμοφανή και παράνομη εξαγωγή. Ο χώρος, μάλιστα, ήταν απέναντι από την πλαϊνή είσοδο του Πολυτεχνείου, μια τοποθεσία η οποία σύμφωνα με τις αρχές, δεν επελέγη τυχαία καθώς δυσχεραίνει την παρουσία- επιτήρηση από αστυνομικούς της ασφάλειας. Ο χρυσός μεταφερόταν από τους «ταχυμεταφορείς» οι οποίοι τον έκρυβαν στον αποθηκευτικό χώρο που έχουν κάτω από τη σέλα τους στα σκούτερ.
Η έξοδος των ράβδων χρυσού από τη χώρα, όπως προέκυψε από τις έρευνες, γινόταν με δυο τρόπους. Είτε έφευγαν για την Τουρκία μέσω τουριστικών λεωφορείων όπου το πακέτο με το χρυσό πήγαινε «χέρι με χέρι» είτε μέσω του τελωνίου του αερολιμένα Αθηνών. Από τα τιμολόγια που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί, η γνησιότητα των οποίων ελέγχεται, προκύπτει ότι μέσα στο 2017 πραγματοποιήθηκαν 156 εξαγωγές κράματος χρυσού και ασημιού σε σκράπ συνολικού βάρους 3.537, αξίας μεγαλύτερης των 13 εκατομμυρίων. Το πρώτο οκτάμηνο του 2018 πραγματοποιήθηκαν 142 εξαγωγές κράματος συνολικού βάρους 2.649, αξίας περίπου 17,5 εκατομμυρίων ευρώ.