Το επίμονο ρεπορτάζ του edolio5 - Η καθαρογραφή της απόφασης και ο προσδιορισμός της δίκης! Στο εδώλιο του πενταμελούς εφετείου ο εφοπλιστής Ρέστης με 4 ακόμα άτομα, για την καταπάτηση 300 στρεμμάτων δημόσιας έκτασης! 10 χρόνια κάθειρξη με αναστολή η πρωτόδικη ποινή του πασίγνωστου επιχειρηματία! Στις 17 Νοεμβρίου μια ακόμα δίκη για κακουργήματα που είναι ο "πρωταγωνιστής"!


Του Άρη Σπίνου

Όταν με συνεχή ρεπορτάζ αναφερόμαστε σε ένα γεγονός ενδεχομένως να κατηγορηθούμε για εμμονή. Αυτή όμως είναι η δικαιολογία εκείνου που θέλει... να ξεχνάς γρήγορα! Το ρεπορτάζ οφείλει να είναι επίμονο αλλιώς πρέπει να πλύνεις τα χέρια σου για να μην γλιστράνε!Πολλές φορές είναι δίκαιο να κρίνονται και οι κρίνοντες. Ειδικά όταν πρόκειται για δικαστές. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στις 5/12/18 επέβαλε βαριές ποινές αλλά με αναστολή, κάτι που είχε δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στον νομικό κόσμο, στον εφοπλιστή Βίκτορα Ρέστη και σε τέσσερις ακόμη συγκατηγορούμενούς του για την υπόθεση καταπάτησης 300 στρεμμάτων δημόσιας δασικής έκτασης με ψευδείς βεβαιώσεις, υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που διενήργησε ο τότε εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος για το αποκαλούμενο «παραδικαστικό Νο 2».

Το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη 10 ετών, κατά συγχώνευση, στον Βίκτορα Ρέστη, τον οποίο έκρινε ένοχο για τα κακουργήματα της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή δήλωση, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Πιο συγκεκριμένα, στον κατηγορούμενο εφοπλιστή επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης οκτώ ετών για καθένα από τα αδικήματα που τον βαρύνουν, οι οποίες τελικά συγχωνεύτηκαν σε 10ετή κάθειρξη. Το ελαφρυντικό, ωστόσο, που του αναγνωρίστηκε περί ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη ήταν αυτό που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου. Οι δικαστές έδωσαν τόσο στον Βίκτορα Ρέστη όσο και στους υπόλοιπους τέσσερις καταδικασθέντες ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι. Τότε είχε δημιουργηθεί έντονος προβληματισμός για την απόφαση αυτή ως προς την αναστολή.

Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι ο Βίκτωρας Ρέστης θα μπορούσε, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό, να είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα ενώ είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται μία φορά το μήνα στο Α.Τ. της περιοχής του. Τώρα όμως αρχίζουν τα περίεργα. Οι περιοριστικοί όροι έχουν αρθεί και το εφετείο δεν φαινόταν πουθενά στον ορίζοντα! Αν και είχαν περάσει 30 μήνες η πρόεδρος της έδρας που έχει την ευθύνη για την καθαρογραφή της απόφασης... την επεξεργαζόταν!  Τα ρεπορτάζ του edolio5 ήταν όμως επίμονα!

Μόνο στο edolio5!Ποιος προστατεύει τον Ρέστη;-Οι πολυετείς καθείρξεις πέφτουν βροχή αλλά...καθυστερούν επί 15 μήνες οι καθαρογραφές τους!!-Η πιάτσα βοά για την "αμνησία" των μηνυτών στην δίκη για την εγκληματική οργάνωση που φέρετε ως αρχηγός-Το ενδιαφέρον του εγκεφάλου του Παραδικαστικού Ν2 για τις υποθέσεις του.

Ο πόλεμος του Ρέστη με τον Μητσοτάκη σε δημόσια θέα! Φτάνει η ώρα του δικαστηρίου για τον υπόδικο εφοπλιστή με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης... και δείχνει τα δόντια του από την εφημερίδα που ελέγχει!

 Τελικά η δίκη προσδιορίστηκε για τις 5/10/22. 

Στο εδώλιο για την υπόθεση της καταπάτησης των 300 στρεμμάτων κάθισαν συνολικά 17 κατηγορούμενοι. Ανάμεσά τους, συμβολαιογράφος που συνέταξε τα συμβόλαια, η γυναίκα που πούλησε την επίμαχη έκταση και ο πολιτικός μηχανικός που υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από οκτώ έως δέκα χρόνια. Σε ποινή κάθειρξης έξι ετών καταδικάστηκε
η μεσίτρια, σύζυγος του συμβολαιογράφου. Σε όλους τους καταδικασθέντες, δόθηκε ανασταλτική δύναμη στην έφεση. Οι υπόλοιποι 12 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η επίμαχη έκταση φέρεται να πέρασε στην κυριότητα του εφοπλιστή, με ψευδή έγγραφα καμφθούν οι αντιρρήσεις του υποθηκοφύλακα Κορωπίου που είχε αρνηθεί να την εγγράψει καθώς δεν υπήρχε σχετική βεβαίωση δασαρχείου.

Είναι χαρακτηριστικό πως για τη μετεγγραφή της έκτασης, το «πράσινο φως» είχε δώσει στις 11 Δεκεμβρίου 2008 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Ο Βίκτορας Ρέστης υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι έπεσε θύμα ενός καλοστημένου σχεδίου, το οποίο εξυφάνθηκε από πρώην στενούς του συνεργάτες, στους οποίους είχε αναθέσει τη διαχείριση των εταιρειών του, εναντίον των οποίων είχε καταθέσει και μηνύσεις. Να σημειώσουμε ότι ο πολιτικός μηχανικός που καταδικάστηκε στην υπόθεση αυτή είναι μάρτυρας κατηγορίας για την εγκληματική οργάνωση όπου κατηγορούμενος είναι ο Βίκτωρ Ρέστης και άλλη συνεργάτες του, αφού φαίνεται στην δικογραφία να έχει υποστεί σοδομισμό από μπράβους, την περίοδο που οι σχέσεις του με τον εφοπλιστή και τους συνεργάτες του είχαν διαταραχθεί. Είναι προφανές ότι η επιθεώρηση των δικαστηρίων δεν θα πρέπει να επιτρέψει να ακούγονται "φήμες" για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καθαρογραφή της πρωτόδικης απόφασης. Να σημειώσουμε ότι στις 17/Νοεμβρίου/2021 ο γνωστός εφοπλιστής θα καθίσει πάλι στο εδώλιο κακουργημάτων με βαριές κατηγορίες όπως έχει γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ το edolio5 : Στο εδώλιο στις 17 Νοεμβρίου ο μεγαλοεφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης με άλλα 4 άτομα, μεταξύ των οποίων και αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ! Εκβιάσεις και ξυλοδαρμοί στο "μενού" του κατηγορητηρίου. "Βοούν οι διάδρομοι" του εφετείου ότι οι μηνυτές θα πάθουν "αμνησία"!