Μια άξια επιλογή! Διορίστηκε αντιπρόεδρος στο ΕΣΡ η πρώην εισαγγελέας του Α.Π. Ευτέρπη Γκουτζαμάνη.


Του Άρη Σπίνου

Απαρατήρητη και στα ψιλά πέρασε η είδηση ότι η συνταξιούχος πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη επιλέχτηκε από την κυβέρνηση ως νέο μέλος-αντιπρόεδρος του ΕΣΡ.

Αντίθετα με την ώς τώρα τακτική επιλογής ενός πρώην δικαστικού ως προέδρου κι ενός ειδικού για τα ΜΜΕ αντιπροέδρου, η κυβέρνηση επέμεινε στην πάση θυσία τοποθέτηση της πρώην εισαγγελέως, με αποτέλεσμα και οι δύο θέσεις να κατέχονται τώρα από δικαστικούς που έχουν προ πολλού συνταξιοδοτηθεί.

Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη ήταν εξαιρετικά συντηρητική στις απόψεις της και δεν έκρυψε με εμφανίσεις αλλά και με τη στάση της σε μια σειρά υποθέσεων με πολιτικό άρωμα την ταύτισή της με το πολύ σκληρό κομμάτι της Δεξιάς. Για παράδειγμα, το 2014 είχε παρευρεθεί με τον Χ. Αθανασίου σε πολιτικο-χριστιανική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, που συγκέντρωσε την καλή κοινωνία των δικαστικών και της Εκκλησίας, με ομιλητές και κοινό από την πιο ακραία δεξιά πτέρυγα. Στόχος, η ανέγερση του νέου Τάματος του Εθνους. Εχθρός, η Ευρωπαϊκή Ενωση! 
Αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης με σαφείς πολιτικές αιχμές από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον Ιούνιο του 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για προσπάθειες που εκδηλώνονταν εκείνο το διάστημα, οι οποίες έπλητταν τη θεσμική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το κύρος της.

Πάντως από την πορεία της ως δικαστικός ήταν δίκαιη και αμερόληπτη. Ίσως από τις πιο ικανές και άξιες επιλογές της κυβέρνησης που έχει κάνει μέχρι σήμερα σε ευαίσθητα πόστα.