Μπαινοβγαίνουν οι Ρώσοι στο υπουργείο Τροφίμων... και στα πόδια της κυρίας Μ! Λαθρέμποροι και κλεπταποδόχοι λιπασμάτων μαζί με φουκαράδες που συσκευάζουν τσουβάλια για μερικά ρούβλια. Το ΣΔΟΕ ανοίγει λογαριασμούς εμπλεκομένων και συγγενών.


Του Άρη Σπίνου

Έχουμε αναφερθεί ξανά με 2 ρεπορτάζ εδώ και εδώ για το πρωτοφανές λαθρεμπόριο λιπασμάτων, Ρωσικών και κλεμμένων κατά κύριο λόγο , τα οποία διανέμονται στη χώρα μας ως δήθεν Ελληνικά, με «εγχώριες» ετικέτες και ταμπέλες, προφανώς σε συνεννόηση με αξιωματούχους υπουργείων και προεξέχουσα την κυρία Μ που λύνει και δένει στο υπουργείο Τροφίμων. Είχαμε την τηλεφωνική διαβεβαίωση από στέλεχος που εργάζεται δίπλα στον υπουργό, μετά το ρεπορτάζ, ότι θα υπάρξει ενδελεχής έρευνα για τον ρόλο εκάστου. Δυστυχώς όμως όπως μαθαίνουμε τα πράγματα γίνονται χειρότερα... "Εμένα δεν με ακουμπάει κανείς" φωνάζει στα τηλέφωνα ή έχοντας συναλλαγές με απροσχημάτιστο πλέον τρόπο με Ρώσους επιχειρηματίες, η κυρία που όπως μαθαίνουμε έχει κλείσει το καλύτερο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες για τον Αύγουστο προκειμένου να κάνει 10 μέρες διακοπές, με 340 ευρώ το βράδυ. Το φυσάει το χρήμα και φαίνεται.

Στελέχη ρωσικών εταιρειών και της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα φέρεται να έχουν καταφέρει να «πείσουν» στελέχη του υπουργείου υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης να περάσει ΚΥΑ για τα λιπάσματα, όπου λιπάσματα ρωσικά που έχουν έρθει στην Ελλάδα, είτε απευθείας είτε μέσω άλλων χωρών όπως Σερβία και Τουρκία με πλαστά πιστοποιητικά προέλευσης να βαφτιστούν λιπάσματα ελληνικών προδιαγραφών χωρίς αναλύσεις που θα αποδεικνύουν την παραγωγή τους στη Ρωσία.

Έτσι ο Έλληνας γεωργός θα διαβάζει λίπασμα ελληνικών προδιαγραφών και θα νομίζει ότι αγοράζει ένα ασφαλές ευρωπαϊκό λίπασμα ενώ είναι ακριβώς το αντίθετο.

Υπάλληλοι ρωσικών εταιρειών έχουν προσεγγίσει και Έλληνες συσκευαστές λιπασμάτων υπόσχοντας τους ρωσικά λιπάσματα εκτός προδιαγραφών σε μισή τιμή για να τους δελεάσουν, αφού τα συσκευαστήρια αυτήν την περίοδο δεν έχουν δουλειά.

 Το περίεργο είναι όπως μας είπαν ότι η συγκεκριμένη κυρία έχει υπερεξουσίες στο υπουργείο χωρίς να δικαιολογούνται από την θέση που υπηρετεί και η ίδια ισχυρίζεται ότι κάθε μέρα τρώει και πίνει με τον υπουργό! Αν τον εκθέτει αδίκως ή όχι δεν το ξέρουμε. Αυτό που γνωρίζουμε όμως και μας το επιβεβαιώνουν άπαντες είναι ότι ο υπουργός δεν κάνει βήμα χωρίς να την ρωτήσει. Γιατί; Μέχρι σήμερα ο υπουργός Γεωργαντάς έχει δείξει ήθος και ευπρέπεια και ως δικηγόρος έχει διαπρέψει. Είναι προφανές πάντως ότι η ημέρα όπως μαθαίνουμε, που το ΣΔΟΕ θα πει "καλημέρα" στους λογαριασμούς της κυρίας και των συγγενών της στην τράπεζα  αλλά και στους συσκευαστές που προθυμοποιούνται να εξυπηρετήσουν τους λαθρέμπορους δεν θα αργήσει.