Κυπριακή Off-Shore πίσω από το αεροσκάφος "Αντόνοφ" που έπεσε στην Καβάλα και μετέφερε πυρομαχικά στο Μπανγκλαντές! Ο πραγματικός ιδιοκτήτης Ολεξάντερ Μπογκντάνοβιτς και η συνεργασία του με τον ΟΗΕ για επικίνδυνες επιστολές!


edolio5 team

Όσο περνούν οι μέρες και η δημοσιογραφική έρευνα ξετυλίγεται αποκαλύπτονται όσα κρύβονται πίσω από το αεροσκάφος που έπεσαι στην καβάλα και μετέφερε πυρομαχικά.   Ο Ολεξάντερ Μπογκντάνοβιτς, μηχανικός στο επάγγελμα, είναι ο ιδιοκτήτης του 100% των μετοχών της εταιρείας Meridian, η οποία διαθέτει (διέθετε, για την ακρίβεια, μέχρι τη μοιραία συντριβή έξω από την Καβάλα) τρία αεροσκάφη. Πρόκειται για τρία ελικοφόρα An-12 (ένα BP και δύο BK). Προσοχή, η Meridian εδρεύει στο Κίεβο και δεν έχει καμία σχέση με την ομώνυμη εταιρεία, η οποία είναι βρετανική. 
Η ουκρανική εταιρεία ιδρύθηκε το 2003. Το 2020, σε περίοδο πανδημίας, παρουσίασε κέρδη 2 εκατ. δολαρίων, ενώ την επόμενη χρονιά παρουσίασε ζημίες της τάξης του 1 εκατ. δολαρίων.

Επί της ουσίας, ωστόσο, η πραγματική ιδιοκτήτρια εταιρεία των τριών αεροσκαφών «Αντόνοφ» δεν είναι η ουκρανική, αλλά μια offshore στην Κύπρο, η DS Air INC. (Cyprus) Limited. Είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο από την 12η Ιουλίου 2018 ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης. Ο αριθμός εγγραφής είναι ΗΕ392028 και μέχρι σήμερα ο Κυπριακός Οργανισμός Καταχώρισης την αναφέρει ως ενεργή, με έδρα την οδό Ποσειδώνος 1, Ledra Business Centre, στην Έγκωμη της Λευκωσίας.


Η ιστοσελίδα Reporter.com.Cy, η οποία επικαλείται την ιστοσελίδα SLpress.gr, που είναι και η αρχική πηγή, αναφέρει πως πίσω από την κυπριακή offshore βρίσκεται και πάλι ο Ολεξάντερ Μπογκντάνοβιτς, του οποίου το προφίλ στο Διαδίκτυο έχει εξαφανιστεί.

Η ουκρανική εταιρεία με βιτρίνα την κυπριακή offshore δηλώνει από την ίδρυσή της πως συνεργάζεται με τον ΟΗΕ για επικίνδυνες αποστολές και με το ΝΑΤΟ για τη μεταφορά φορτίων.

Το Μπανγκλαντές επιβεβαίωσε πως θα ήταν ο τελικός παραλήπτης του φορτίου, διά στόματος του εκπροσώπου του Υπουργείου Άμυνας, συνταγματάρχη Fayzur Rahman, ο οποίος ανέφερε ότι το φορτίο ήταν εκπαιδευτικό -βλήματα για όλμους-, το οποίο ο προμηθευτής έπρεπε να μεταφέρει στην Ντάκα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης, η αποστολή ήταν ασφαλισμένη και δεν περιλάμβανε νάρκες ή άλλα υλικά πέραν των εκπαιδευτικών βλημάτων. «Δεν χρησιμοποιούμε νάρκες» (είναι απαγορευμένο πολεμικό υλικό), δήλωσε ο Fayzur Rahman. Πρόσθεσε ότι τα βλήματα όλμων είναι εκπαιδευτικά για τους συνοριακούς φύλακες του Μπανγκλαντές. Ο υπουργός Εξωτερικών, Masud Bin Momen, ανέφερε από την πλευρά του πως η αποστολή ήταν δηλωμένη και ασφαλισμένη και ότι το Μπανγκλαντές συχνά προμηθεύεται προϊόντα από τη Σερβία.