Το φιάσκο του πολυδιαφημισμένου «παραδικαστικού» στην Κέρκυρα και οι 30 μάρτυρες που παρέστησαν! Η πρώην εισαγγελέας Μαρία Τατάκη και η ποινή που της επιβλήθηκε. Τα κακουργήματα που δεν «στέριωσαν» στο ακροατήριο και το κατηγορητήριο που «έσκασε σαν φούσκα» σε μια δίκη - υπόδειγμα.


edolio5 team

Δεν είναι η πρώτη φορά και δεν θα είναι και η τελευταία που οι τίτλοι των εφημερίδων δεν αποδίδουν μια δικαστική έκβαση όταν αυτή δεν πάρει σάρκα και οστά μέσα στην δικαστική αίθουσα.
Το edolio5 με την υπόθεση αυτή έχει ασχοληθεί με πολλά ρεπορτάζ, πάντα με σεβασμό στους κατηγορουμένους. Η έκβαση της υπόθεσης απέδειξε ότι όλοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε όσα γράφουν και λένε μέχρι το «σφυράκι της έδρας» να ηχήσει το πέρας της διαδικασίας.

 Ολοκληρώθηκε σε πρώτο βαθμό η δίκη με κατηγορούμενη την πρώην εισαγγελέα Κέρκυρας Μαρία Τατάκη. Μια δίκη από την οποία παρέλασαν 30 και πλέον μάρτυρες αλλά κανένας εξ αυτών δεν προσκόμισε το παραμικρό στοιχείο σε βάρος της. Το βασικό κατηγορητήριο, που στον πυρήνα του κατέπεσε, ήταν μόνο όσα είπε η εισαγγελέας Χριστούλη και ο δικηγόρος Καλούδης που ξεκίνησαν και την υπόθεση αυτή. 

Μια «πλιάδα» κακουργημάτων κατέληξε σε μια απλή κατάχρηση εξουσίας.

Να σημειώσουμε ότι η διεξαγωγή της δίκης ήταν άψογη και κανένας εκ των διαδίκων δεν εξέφρασε το παραμικρό παράπονο. Αναγνωρίστηκαν δύο ελαφρυντικά στην κατηγορουμένη (όσα ζητήθηκαν) και η απόφαση ανεστάλη μέχρι τον δεύτερο βαθμό.

Η απόφαση ελήφθη πλειοψηφικά καθώς ένα μέλος του δικαστηρίου έκρινε πώς θα πρέπει να κηρυχθεί πλήρως αθώα.

Το Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών στην τέως εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας, η οποία κατηγορείται για τις εξαφανισμένες δικογραφίες και η οποία είχε κατηγορηθεί για κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας κατ’ αληθή πραγματική συρροή και για υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων κατά συρροή.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, η υπόθεση αφορά “την εξαφάνιση και παραγραφή τουλάχιστον 154 κακουργημάτων και εκατοντάδων πλημμελημάτων”. Τίποτα από όλα αυτά δεν αποδείχθηκε στο ακροατήριο. Βάσει της απόφασης αθώα κρίθηκε η τέως αναπληρώτρια προϊσταμένη Διεύθυνσης Γραμματείας της Εισαγγελίας, που κατηγορούνταν για συνέργεια. 

Να σημειώσουμε ότι μερικές από τις κύριες κατηγορίες η πρώην εισαγγελέας αθωώθηκε ομόφωνα. Μια από αυτές ήταν η υπόθεση που αφορούσε τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Για την υπόθεση αυτή η εισαγγελέας Χριστούλη που ήταν και μάρτυρας κατηγορίας είχε κάνει πειθαρχική και ποινική αναφορά σε βάρος της πρώην εισαγγελέως Μαρίας Τατάκη.

Όλα πλέον θα κριθούν στο εφετείο αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει πως η βαρύγδουπη πολυδιαφημισμένη ως πολύκροτη υπόθεση παραδικαστικού αποδείχθηκε μια «φούσκα».

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !