Οι «νονοί» του νερού στην Αίγινα! Ο τζίρος από τις υδροφόρες - πλοία που έχασαν την δουλειά και οι 4 ανατινάξεις των υποθαλάσσιων αγωγών, που περνούν κάτω από την μύτη του Λιμενικού, με εκπαιδευμένους στα εκρηκτικά κομάντο. Η δικαστική έρευνα από το 2020 που δεν έχει οδηγήσει πουθενά και έβαλε τις δικογραφίες στο αρχείο.


edolio5 team

Σε εφιάλτη εξελίσσεται η υπόθεση με τη δολιοφθορά για 4η φορά στον υποθαλάσσιο αγωγό πόσιμου νερού που υδροδοτεί την Αίγινα. 

Όλοι γνωρίζουν πλέον ότι η υποθαλάσσια υδροδότηση της Αίγινας, ένα έργο αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται στο έλεος αδίστακτων σαμποτέρ-δολιοφθορέων.

Τρεις φορές έχει γίνει στόχος ο υποθαλάσσιος αγωγός νερού με την πρώτη να λαμβάνει χώρα πριν ακόμη ποντιστεί στη θάλασσα ενώ έχει γίνει και μία απόπειρα λίγο αφού ποντίστηκε στο βυθό της θάλασσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5 η Εισαγγελέας κάλεσε τον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά, Αρχιπλοίαρχο Γιάννη Μυτιληναίο και του έδωσε προφορική εντολή να κάνει προκαταρκτική εξέταση και το αργότερο σε μία εβδομάδα να παραδώσει το υλικό που θα έχει συλλέξει. 

Το έργο κοστίζει 23 εκατομμύρια ευρώ όπως ανέφερε σε προηγούμενο ρεπορτάζ το edolio5  και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ στην εταιρεία ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΕ. Έχει μήκος 14 χιλιομέτρων και το βάθος που έχει ποντιστεί φτάνει μέχρι και τα 95 μέτρα. Ξεκινάει από το Περάνι της Σαλαμίνας και καταλήγει στο Λεόντι της Αίγινας.

Το πρώτο χτύπημα έγινε τον Ιανουάριο του 2020 επί θητείας του Γιώργου Πατούλη ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα Περιφερειάρχη μόλις τον Σεπτέμβριο του 2019. Εκείνη την εποχή τα κομμάτια του αγωγού συγκεντρώνονταν και φυλάσσονταν στην επιφάνεια της θάλασσας στον κόλπο Ρέστη της Σαλαμίνας. Οι εργολάβοι δύο φορές την εβδομάδα έκαναν έλεγχο. Σε έναν από αυτούς τους ελέγχους διαπίστωσαν ότι κάποιος είχε βουτήξει και είχε ανοίξει 33 τρύπες στο κάτω μέρος των κομματιών του αγωγού.

Αργότερα και αφού ο αγωγός είχε ποντιστεί και πάλι κατά τη διάρκεια τακτικού ελέγχου που έκανε η εταιρεία, εντόπισε στον βυθό έναν κρατήρα σε απόσταση μόλις πέντε μέτρων από τον αγωγό. Τα πρώτα συμπεράσματα ήταν ότι κάποιος είχε ρίξει ποσότητα δυναμίτη από την επιφάνεια της θάλασσας ο οποίος όμως δυναμίτης δεν βρήκε στόχο.

Μετά από μήνες, το 2022 έγινε το επόμενο χτύπημα με δυναμίτη σε βάθος 25 μέτρων. Αυτή τη φορά είχε πέσει δύτης ο οποίος τοποθέτησε τον μηχανισμό πάνω σε μια από τις ενώσεις των τσιμεντοστρωμάτων που καλύπτουν για ασφάλεια τον αγωγό. Στόχος ήταν να γίνει μεγαλύτερη ζημιά.

Τότε η Περιφέρεια Αττικής θορυβήθηκε και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ενώ τις 2 πρώτες φορές δεν είχε πράξει κάτι τέτοιο. Είχε κινηθεί και τότε η διαδικασία έρευνας για την εξιχνίαση της υπόθεσης όμως οι ανακριτές του Λιμενικού Σώματος δεν κατάφεραν να συλλέξουν όχι μόνο στοιχεία που να δείχνουν προς μία κατεύθυνση αλλά ούτε καν ενδείξεις.

Η Περιφέρεια είχε στείλει έγγραφο στο Λιμενικό Σώμα ζητώντας να μελετηθούν τρόποι να φυλάσσεται ο αγωγός αλλά λόγο του μεγάλου μήκους όπως απάντησε το λιμενικό δεν μπορούσε να υπάρξει ουσιαστική φύλαξη. 

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !