Το προφητικό ρεπορτάζ του edolio5 που "οδήγησε" σε συλλήψεις! Τα λαθραία και κλεμμένα λιπάσματα - φυτοφάρμακα που έρχονται από τα Βαλκάνια. Η εξάρθρωση κυκλώματος από την ΕΛΑΣ.


Του Άρη Σπίνου

Πριν από 2 μήνες με αναλυτικό ρεπορτάζ είχαμε αναφερθεί στα κυκλώματα που εισάγουν στην χώρα μας λαθραία και κλεμμένα λιπάσματα και φυτοφάρμακα που είναι εντελώς ακατάλληλα. Σήμερα αποκαλύπτουμε πως οι αρχές επικοινώνησαν με το edolio5 όταν γράφαμε το ρεπορτάζ και μας ζήτησαν να μην "επεκταθούμε" σε νέα στοιχεία γιατί βρίσκονται κοντά στην εξάρθρωση κυκλώματος που εισάγει αυτά που περιγράφαμε. "Συμορφωθήκαμε" προκειμένου να μην κάνουμε κακό στην αστυνομική έρευνα. Πριν λίγες ώρες εξαρθρώθηκε από τις αρχές κύκλωμα, που δραστηριοποιούταν στην εισαγωγή και διακίνηση παράνομων γεωργικών φαρμάκων από το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, απογευματινές ώρες χθες, Παρασκευή, συνελήφθησαν 3 άτομα και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – αδικήματα του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και παραβάσεις των νομοθεσιών για τη διάθεση γεωργικών φαρμάκων και τα όπλα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες τουλάχιστον από το Μάιο και έχοντας διακριτούς ρόλους, προέβαιναν αρχικά στην εισαγωγή των παράνομων σκευασμάτων μέσω Βουλγαρίας και στην εν συνεχεία διακίνησή τους σε αγρότες σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Οι κατασχεθείσες ποσότητες θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τελωνείο για τον προσδιορισμό των διαφυγόντων φόρων και δασμών, ενώ θα ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επιβολή των ανάλογων διοικητικών κυρώσεων.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.