"Χαστούκι"... 10.000.000 ευρώ από δικαστική διαμάχη στον Έλληνα εφοπλιστή Αλέξανδρο Τρανό. Το ναυάγιο, η ασφαλιστική εταιρεία, το δάνειο και η αποζημίωση.


Του Άρη Σπίνου 

Ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή καλείται να πληρώσει 10 εκατ. δολάρια στην Aegean Baltic Bank, αφού έχασε δικαστική διαμάχη στο Ηνωμένο Βασίλειο, που προέκυψε μετά την εγκατάλειψη ενός δεξαμενόπλοιου στην Υεμένη πριν από πέντε χρόνια.

Η τράπεζα μήνυσε την ιδιοκτήτρια εταιρεία Renzlor Shipping, τη διαχειρίστρια Oceanwide Shipping και τον επικεφαλής της τελευταίας Αλέξανδρο Τρανό, μετά από την αθέτηση πληρωμής οφειλών δανείου ύψους έως 9 εκατ. δολαρίων που ελήφθη το 2007, για την χρηματοδότηση του χωρητικότητας 10,000 dwt τάνκερ μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου, Starlet (κατασκευής 2003).

Το πλοίο, σύμφωνα με την Clarksons, είναι το μοναδικό της Oceanwide, ενώ ο Τρανός παρείχε προσωπική εγγύηση για το δάνειο που έληξε τον Ιανουάριο.

Η Aegean Baltic Bank διεκδίκησε αξιώσεις ύψους 9,98 εκατ. δολαρίων για το δάνειο και για αποζημιώσεις.

Το δεξαμενόπλοιο υπέστη εισροή υδάτων στις 31 Ιουλίου 2015 στο λιμάνι της Hodeidah, στην Υεμένη. Η επιχείρηση διάσωσης του απέτυχε και το πλοίο εγκαταλείφθηκε.


Στη συνέχεια η ιδιοκτήτρια εταιρεία έπαψε τις αποπληρωμές του δανείου.

Το δεξαμενόπλοιο ήταν ασφαλισμένο για 10,75 εκατομμύρια δολάρια.


Ο Τράνος, ο οποίος εκπροσώπησε τον εαυτό του στη δίκη υποστήριξε ότι η δανείστρια τράπεζα προχώρησε μόνη της σε διευθέτηση για μερική απώλεια με την Generali, το 2018. Πραγματοποιήθηκε μία πληρωμή ενός εκατομμυρίου δολαρίων στην Aegean Baltic αντισταθμίζοντας μέρος του δανείου.

Ο Τράνος υποστήριξε στην υπεράσπισή του ότι οι ασφαλιστές δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ακολουθήσουν τον διακανονισμό με τη Generali και να πληρώσουν 4,16 εκατομμύρια δολάρια.

Αλλά η ελληνική εταιρεία ισχυρίστηκε ότι το πλοίο ήταν μια Τεκμαρτή Ολική Απώλεια (CTL) και ότι η Aegean Baltic θα έπρεπε να το είχε ζητήσει, ή να μηνύσει την Generali.

Η τράπεζα ανακάλυψε για πρώτη φορά τη ζημιά στο σκάφος στα τέλη Αυγούστου 2015, μέσω δημοσιευμένης έκθεσης για τα ατυχήματα. Οι κατηγορούμενοι δεν είχαν ενημερώσει την δανείστρια για αυτό. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει μόνη της στη διευθέτηση του θέματος, λόγω έλλειψης πληροφοριών από τους κατηγορουμένους.

Ωστόσο, ο Τρανός έχει προχωρήσει σε νομικές κινήσεις κατά της τράπεζας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εναντίον έξι κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, όπως αποκάλυψε η απόφαση του δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μεταξύ άλλων, ισχυρίζεται ότι διαπράχθηκαν διάφορα αδικήματα, όπως απάτη, συκοφαντία και παραβίαση της εμπιστοσύνης, ωστόσο, η τράπεζα θεωρεί τις κατηγορίες αβάσιμες.