Ο «πόλεμος» των Πρεσβειών ΗΠΑ - Γαλλίας στην Αθήνα και οι υπόγειες συμφωνίες σταμάτησαν τον διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές με λεία 1,2 δις! Οι μεγαλοδικηγόροι των εταιρειών και ο Σωκράτης Κόκκαλης που μπήκε συνέταιρος με τους Αμερικανούς για να κυλήσει η κλεισμένη δουλειά που εύκολα.


edolio5 team

Σήμερα έχουμε νέο φρέσκο ρεπορτάζ για την μεγάλη μπίζνα που περνάει κάτω από τα ραντάρ των ΜΜΕ, για ευνόητους λόγους, με λεία 1,2 δις ευρώ.Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η είδηση ότι οι υποψήφιοι στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να κάνουν προσφορές για τα περίπου 7,5 εκατομμύρια τεμάχια.

Έχει δοθεί ήδη μία παράταση μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, από τα μέσα Νοεμβρίου που ήταν η αρχική ημερομηνία.

Η δεύτερη παράταση που ζητήθηκε, θα γίνει αποδεκτή και πάμε για νέα ημερομηνία 15-20 Δεκεμβρίου.

Αλλά η πραγματική αιτία δεν είναι οι δεκάδες ερωτήσεις που υπέβαλαν τα 4 υποψήφια σχήματα του διαγωνισμού. Τα ερωτήματα ήταν κάπου 110, αλλά ο πραγματικός λόγος ήταν άλλος.

Λοιπόν έχουμε και λέμε: Στο παιχνίδι έμειναν τελικά Αμερικανοί και Γάλλοι μετά από έντονο παρασκήνιο που είχε και πολιτικές εκφάνσεις με παρεμβάσεις Πρεσβειών, όπως έχει αποκαλύψει το edolio5.

Για τον λόγο αυτό έμεινε απ’ έξω η θυγατρική του ελβετικού ομίλου Landis and Gyr , στην οποία σημαντικό στέλεχος είναι η πεθερά του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη και έχει προειδοποιήσει ότι θα φύγει από την Ελλάδα κλείνοντας το εργοστάσιο στην Κόρινθο.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού πέρασαν τέσσερα σχήματα:Η ισπανική, θυγατρική όμως της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV.
Η ρουμανική, θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom και Elster Gmbh.
Η γνωστή στον χώρο σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco, που έχει κατέβει στο διαγωνισμό από κοινού με την γαλλική Oracle η οποία κάνει το «μακρινό» κουμάντο.
Και η εντελώς άγνωστη μέχρι τώρα ελληνική Protasis AE, από κοινού με τη γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis.

Η πρώτη μεγάλη μάχη θα δοθεί στις αρχές του 2024, οπότε ένας στους τέσσερις θα κοπεί για να μείνουν οι άλλοι τρεις.

Υπάρχει όμως μία σημαντική λεπτομέρεια στον διαγωνισμό που θα κρίνει πολλά και εκεί θα δοθεί η δεύτερη μάχη: Μετά την παράδοση των πρώτων 500.000 μετρητών, για κάθε επόμενη «παρτίδα» θα διενεργούνται εσωτερικοί διαγωνισμοί, ανάμεσα στους τρεις αναδόχους που θα μείνουν.

Συνεπώς στους τρεις, ο ένας θα κερδίζει και οι άλλοι δύο θα μένουν εκτός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, οι υποψήφιοι προσέλαβαν μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας.

H πρώτη κουβέντα των μεγαλοδικηγόρων ήταν «Θέλετε τη δουλειά; Αν δεν μπορείτε να συνεργαστείτε μεταξύ σας, τότε πάρτε και Έλληνες συνεταίρους, έστω και αν τους εμφανίσετε μετά το τέλος του διαγωνισμού. Οι Αμερικανο-ρουμάνοι της Honeywell… χαζοί ήταν που πήραν μαζί τους τον Σωκράτη Κόκκαλη και την Intracom;».

Αυτή η αναζήτηση που δεν έχει καρποφορήσει ακόμη (τουλάχιστον επίσημα) προκάλεσε το αίτημα της νέας παράτασης.


ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !