Οι χειροπέδες που ετοιμάζονται για τον Γιάννη Λαβράνο και την «παρέα» του και τα παραμύθια περί «κουκουλώματος» των υποκλοπών από την εισαγγελέα του Α.Π. Γεωργία Αδειλίνη. Το αντίθετο! Βέβαιες οι ποινικές διώξεις για την πολύκροτη υπόθεση σε στελέχη της ΕΥΠ και ιδιώτες εμπλεκόμενους που συντόνιζαν τις «κοινές» παρακολουθήσεις και τις πουλούσαν πανάκριβα σε επιχειρηματίες.


Του ειδικού συνεργάτη

Τα στοιχεία που προκύπτουν καθημερινά καθιστούν επιβεβλημένη την ξαφνική ενέργεια της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που αφαίρεσε σε μια νύχτα την δικογραφία για τις υποκλοπές από την εισαγγελία Αθηνών και την ανέθεσε σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η σταδιακή ανακάλυψη δεκάδων κοινών στόχων παρακολούθησης από το επίσημο κρατικό σύστημα νόμιμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ αλλά και του παράνομου λογισμικού Predator ουσιαστικά καθορίζουν την πορεία της δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αυτό δείνουν οι νέες αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, και αναδεικνύουν το κοινό συντονιστικό κέντρο αξιωματούχων της ΕΥΠ και ιδιωτών-φορέων του παράνομου λογισμικού από όπου γίνονταν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών κ.α.

Τα νέα στοιχεία οδηγούν  και σε ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων της ΕΥΠ που υπέγραφαν τα αιτήματα παρακολουθήσεων για τους στόχους που, όπως αναδεικνύεται, είχαν παγιδευτεί και από το παράνομο λογισμικό. Οι ευθύνες πλέον του Γιάννη Λαβράνου και των συνεταίρων του είναι προφανής. Όπως αναφέρεται, από πηγές που γνωρίζουν, τα δεδομένα παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ χρησιμοποιούνταν προκειμένου να παγιδευτούν με ευκολότερο τρόπο τα θύματα του Predator, πολιτικών, υπηρεσιακών παραγόντων, δημοσιογράφων, ιδιωτών κ.ο.

Οι χειριστές του παράνομου λογισμικού γνώριζαν από τις αρχικές παρακολουθήσεις των μυστικών υπηρεσιών ποια είναι τα ενδιαφέροντα των στόχων ή και άλλες λεπτομέρειες, όπως το αν και πότε είχαν δεχθεί SMS για ραντεβού εμβολιασμού κατά του COVID-19.


Το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ- Predator, θύμα του οποίου ήταν και το edolio5 που χρησιμοποιήσαν με αναγραμματισμό προκειμένου να στείλουν μολυσμένο ιό για παρακολουθήσεις όπως αναφέρουν πληροφορίες, προέκυψε μετά από έλεγχο στελεχών της ΕΥΠ «που δεν συμμετείχαν στις μεθοδεύσεις της περιόδου 2020-2022 και τα οποία συνέκριναν τις λίστες των νόμιμων παρακολουθήσεων και εκείνες των περίπου 100 στόχων του λογισμικού που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από ΜΜΕ, ενώ υπάρχουν και παρεμφερή συμπεράσματα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε απευθείας συνεργασία στελεχών της ΕΥΠ και στελεχών της Intellexa που προμήθευε το Predator. Οι υπεύθυνοι του κοινού αυτού κέντρου τα μετέφεραν σε κεντρικό επίπεδο, ενώ πολλά από αυτά τα δεδομένα – ιδίως τα σχετιζόμενα με την προσωπική ζωή των παρακολουθουμένων – διακινούνταν και σε ιδιωτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες ήταν πολλές φορές και οι περιπτώσεις που ωτακουστές χρηματίστηκαν από επιχειρηματικά συμφέροντα προκειμένου να παραδώσουν αντίγραφα συνομιλίων. 


ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !