Η εγγύηση στην ανακρίτρια 50.000 ευρώ από την Μαρία Καρρά για να μην προφυλακιστεί και η νέα μήνυση του Γιάννη Τράγκα στην οικονομική εισαγγελία σε βάρος της! Η βίλα στο Λας Βέγκας που ανήκε στην εταιρεία Veer View LLC, η κρυφή πώληση 800.000 δολάρια (στα χαρτιά!) και τα τεράστια μηνιαία οικονομικά έξοδα.


edolio5 team

Οι νομικές περιπέτειες με απρόβλεπτες εξελίξεις μόλις παίρνουν σάρκα και οστά για την Μαρία Καρρά, χήρα του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα. Κατηγορούμενη πλέον για βαριά κακουργήματα ως προς την περιουσία που είχε αποκρύψει αλλά και τις αποκαλύψεις των συνηγόρων του γιου του γνωστού δημοσιογράφου, ότι ξεπουλάει κρυφά έναντι εκατομμυρίων ευρώ την περιουσία αυτή, η Μαρία Καρρά έχει ανοίξει γύρω της ένα μεγάλο ιστό ποινικών ευθυνών. 

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου ο γιος του δημοσιογράφου-εκδότη Γιάννης Τράγκας κατέθεσε στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών ως μηνυτής-μάρτυρας κατηγορίας. Η κατάθεσή του φέρεται να «καίει» τη Μαρία Καρρά για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της, αφού, εκτός των όσων κατέθεσε, παρέδωσε στις εισαγγελικές αρχές και έναν ογκώδη φάκελο με στοιχεία για όσα επικαλέστηκε. Σε αυτά περιλαμβάνονται η λίστα των εξόδων με τα οποία έχει επιβαρύνει την κληρονομιά η χήρα του εκλιπόντος, αλλά και έγγραφα που αποδεικνύουν ότι πούλησε ακίνητα στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο η ίδια αρνιόταν κατηγορηματικά.

Η Μαρία Καρρά μέσω των δικηγόρων της φέρεται να εμμένει στη νομιμοποίηση της κληρονομιάς από την ίδια και τον μεγάλο γιο του Γιώργου Τράγκα, χωρίς σε αυτή να συμπεριληφθούν τα ακίνητα της Αμερικής. Κάτι που δεν δέχεται για κανέναν λόγο ο Γιάννης Τράγκας, ο οποίος επιθυμεί να γίνουν όλα by the book και σύμφωνα με τον νόμο, γι’ αυτό άλλωστε φέρεται να συμπεριέλαβε στον φάκελο και όλη την αλληλογραφία «πίεσης» από την πλευρά Καρρά.

Ηταν Τετάρτη 28 Ιουνίου όταν ο Γιάννης Τράγκας προσήλθε στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών για να καταθέσει ως μηνυτής-μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση που αφορά την κληρονομιά του πατέρα του. Ο γιος του δημοσιογράφου-εκδότη απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν, αναλύοντας λεπτομερώς όλο το ιστορικό της υπόθεσης από τον Ιανουάριο του 2022, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για την περιουσία του πατέρα του.

Στον φάκελο που κατέθεσε στις Αρχές περιέχονται τα στοιχεία που του έδωσαν οι δικηγόροι στις ΗΠΑ για τα ακίνητα στην Αμερική, αλλά και μια λίστα εξόδων με τα οποία έχει επιβαρύνει την κληρονομιά η τελευταία σύζυγος του πατέρα του. Αυτή που μαζί με τους δικηγόρους της σε Μονακό και Παρίσι προσπαθεί και επιμένει, σύμφωνα με τον Γιάννη Τράγκα, να υπογράψουν από κοινού τη νομιμοποίηση της κληρονομιάς χωρίς να συμπεριληφθούν σε αυτή τα ακίνητα της Αμερικής.

Μάλιστα σε ό,τι αφορά την επιμονή της Μαρίας Καρρά να συναινέσει σε αυτό το αίτημά της, ο πρωτότοκος γιος του εκλιπόντος παρουσίασε όλη την αλληλογραφία «πίεσης» που έλαβε από τη χήρα τους τελευταίους μήνες. Τέλος, σε ό,τι αφορά την εν γένει στάση της, ο Γιάννης Τράγκας φέρεται να κατέθεσε ότι δεν συνεργάζεται καθόλου και εν ολίγοις φέρεται να απαιτεί να συναινέσει σε ό,τι του προτείνει. Τη στάση αυτή την κρατάει από το περσινό καλοκαίρι, όταν οι σχέσεις των δύο διαρρήχθηκαν εντελώς σύμφωνα με την πλευρά του υιού Τράγκα, ο οποίος ζητούσε στοιχεία για τα ακίνητα σε Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Λας Βέγκας, Μαϊάμι, με τη Μαρία Καρρά να μην απαντά στα αιτήματά του.



Εχοντας τη βεβαιότητα ότι η χήρα του πατέρα του είχε αρχίσει να πουλάει ακίνητα στις ΗΠΑ, ο Γιάννης Τράγκας ζήτησε τη συνδρομή μεγάλου δικηγορικού γραφείου στην Αμερική. Μάλιστα, προκειμένου να ανταποκριθεί στα τεράστια έξοδα της αμοιβής του συγκεκριμένου γραφείου πούλησε τον Νοέμβριο του 2022 τη βίλα που του είχε κληροδοτήσει ο πατέρας του όταν ήταν εν ζωή στον Αγιο Λάζαρο της Μυκόνου με τίμημα 1 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα των ερευνών, σύμφωνα με την κατάθεσή του, δικαίωσε απόλυτα τα όσα υποπτευόταν, αφού μέχρι τώρα η Μαρία Καρρά φέρεται να έχει πουλήσει δύο τουλάχιστον ακίνητα, την κατοικία στην Ουάσινγκτον και το διαμέρισμα στο Λας Βέγκας.


Μετά την κατάθεσή του, σειρά παίρνει ο Φρειδερίκος Τράγκας -Φρέντυ όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του-, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει σύντομα στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος ως μάρτυρας για την υπόθεση της περιουσίας του πατέρα του και τα όσα γνωρίζει. Οπως είναι γνωστό, ο δευτερότοκος γιος του Γιώργου Τράγκα έχει αποποιηθεί το μερίδιο της κληρονομιάς που του αναλογούσε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τελευταία θα προσέλθει -αν και κάποιοι στοιχηματίζουν ότι θα απολογηθεί με υπόμνημα- η Μαρία Καρρά, η γυναίκα που φέρεται να κινεί τα νήματα σε αυτό το κληρονομικό θρίλερ αφού γνωρίζει τα πάντα για την περιουσία του εκλιπόντος συζύγου της.


Μια διαθήκη την ύπαρξη της οποίας γνώριζε, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, αλλά το αρνιόταν μέχρι να την ανακαλύψει ο Θέμης Σοφός -δικηγόρος του ΦρέντυΤράγκα- σε ένα ταξίδι του στο Μονακό, ο οποίος ενημέρωσε τον τότε δικηγόρο της Νίκο Αγαπηνό.

Απαντήσεις επί της ουσίας δεν έδωσε ποτέ η τελευταία σύζυγος του Γιώργου Τράγκα, η οποία μπορεί όπως δήλωσε να ζήτησε απογραφή της περιουσίας, αλλά η εν γένει στάση της στα αιτήματα των δύο διορισμένων ειδικών σε συγκεκριμένα ερωτήματα ήταν «δεν είδα, δεν ξέρω».

«Υπάρχουν χρήματα; Δεν ξέρω τίποτε», «Υπάρχουν εταιρείες στην Αμερική; Από εσάς το μαθαίνω», «Υπάρχει κατοικία στο Μαϊάμι; Δεν το γνωρίζω». Αυτές φέρεται να ήταν οι απαντήσεις της Μαρίας Καρρά στους δύο πραγματογνώμονες (εκτιμητής ακινήτων και μηχανικός του ΕΜΠ) που έχει ορίσει το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου για την απογραφή της κληρονομιάς του ανθρώπου που έστησε μια real estate αυτοκρατορία.


Η κυριακάτικη εφημερίδα το «ΘΕΜΑ» παρουσίασε το έγγραφο πώλησης της κατοικίας στο Λας Βέγκας, που φέρει την υπογραφή της Μαρίας Καρρά, το οποίο άλλαξε χέρια με τίμημα 804.000 δολάρια. Το ακίνητο που ανήκε στην εταιρεία Veer View LLC, συμφερόντων Καρρά, κατέληξε στην Dragon View LLC (LLC σημαίνει Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης) και είναι ένα διαμέρισμα 90 τετραγωνικών μέτρων στο συγκρότημα κατοικιών Veer Towers που ορθώνεται με δύο εντυπωσιακούς πύργους στη Las Vegas Boulevard. Πρόκειται για ένα διαμπερές οίκημα με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που διαθέτει φοβερή θέα στην πόλη του τζόγου και χαρακτηρίζεται ιδανικό για ένα ζευγάρι, το οποίο κατασκευάστηκε το 2007.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η εταιρεία Veer View LLC στην οποία ανήκε το ακίνητο έχει έδρα τη Νεβάδα, μια Πολιτεία που έχει ένα εξαιρετικά μυστικό καθεστώς εταιρικής διαφάνειας, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό των ιδιοκτητών μιας κατοικίας. Την αλλαγή ιδιοκτήτη χειρίστηκε η δικηγορική εταιρεία Pardalis & Nohavicka με έδρα τη Νέα Υόρκη αφού ο Τάσος Παρδάλης διατηρούσε στενότατη σχέση με τον αείμνηστο Γιώργο Τράγκα.



To έγγραφο πώλησης του ακινήτου στο Λας Βέγκας που φέρει την υπογραφή της Μαρίας Καρρά


Δεν υπέγραψαν οι εκτελεστές της διαθήκης

Σύμφωνα με στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, αφού υπάρχει η λίστα πληρωμών από τον Ιούνιο του 2022 μέχρι και τον φετινό Απρίλιο, η Μαρία Καρρά φέρεται να πραγματοποίησε 75 πληρωμές για διάφορες υποχρεώσεις της σε Ευρώπη και Αμερική. Μάλιστα στα τέλη του περασμένου μήνα αιτήθηκε ένα ποσό περί τα 2.500 ευρώ προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάποιες υποχρεώσεις της, ενώ μέσα σε δέκα μήνες το σύνολο των πληρωμών αγγίζει τα 400.000 ευρώ. Αυτές αφορούν μια πλειάδα υποχρεώσεων της τελευταίας συζύγου του εκδότη, όπως τα ενοίκια για μισθωμένο ακίνητο στο Μονακό, το οποίο είναι και η έδρα φορολογικής κατοικίας του ζεύγους, που άγγιξαν τα 49.000 ευρώ.

Η δικηγορική εταιρεία Pardalis & Nohavicka, που έχει αναλάβει τις πωλήσεις των ακινήτων στην Αμερική, έλαβε ως αμοιβή για τις υπηρεσίες της ποσό της τάξης των 110.000 ευρώ. Eτερη δικηγορική εταιρεία στην οποία εργάζεται ο ένας εκ των δύο συνεκτελεστών της διαθήκης Ιβό Οτάβιο Φρανσεσκόν, η Schmidt & Associes, πληρώθηκε με 88.000 ευρώ για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην κυρία Καρρά.

Αξίζει να επισημανθεί ότι για να γίνει οποιαδήποτε πληρωμή θα πρέπει να συναινούν και οι δύο εκτελεστές της διαθήκης, γι’ αυτό και ο κ. Φρανσεσκόν ενημέρωσε τον Ελληνα συμβολαιογράφο εκτελεστή για τις κινήσεις του. Μόνο που στην εποχή του email και του WhatsApp ο Ελβετός δικηγόρος επέλεξε να κάνει αυτή την ενημέρωση αποστέλλοντας τις κινήσεις σε ένα φαξ που είναι αμφίβολο αν λειτουργούσε!

Στις πληρωμές -κάποιες από αυτές- περί τα 10.000 ευρώ αφορούσαν λογαριασμούς, συντήρηση πισινών και λειτουργικά έξοδα για τις κατοικίες στη Νίκαια και το Σεν Τροπέ. Ποσό που αγγίζει τα 4.500 ευρώ δόθηκε για τη συντήρηση δύο αυτοκινήτων της Μαρίας Καρρά, μιας Bentley και μιας Rolls-Royce, ενώ περί τα 6.000 ευρώ πήγαν στο μισθωμένο πάρκινγκ που διατηρεί η χήρα Τράγκα στο Μονακό. Δύο πληρωμές έγιναν προς την τράπεζα EFG, ύψους σχεδόν 26.000 ευρώ, οι οποίες αφορούν πιθανόν την πληρωμή τόκων δανείου για το ακίνητο στο Σεν Τροπέ. Τέλος δύο γυναίκες δικηγόροι, οι κυρίες Γεωργία Κούβελα και Θάλεια Τσικριτέα, εισέπραξαν 7.200 ευρώ η πρώτη και 4.800 ευρώ η δεύτερη ως αμοιβή για τη γνωμοδότηση που έκαναν επί της περιουσίας του αείμνηστου, που άνοιξε για τα καλά τον ασκό του Αιόλου.

 Την ίδια ώρα η κα Καρρά κατηγορείται ήδη για δύο κακουργήματα που αφορούν απόκρυψη στα «πόθεν έσχες» της περιουσιακών στοιχείων άνω των 300.000 ευρώ. Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο φέρεται ότι τελέστηκαν τα συγκεκριμένα αδικήματα είναι, σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, από το 2012 έως και το 2021. Για την υπόθεση αυτή απολογήθηκε στην ανακρίτρια όπου κατέθεσε το ποσό των 50.000 ευρώ ως εγγύηση προκειμένου να αφεθεί ελεύθερη.

“… ως μόνιμος φορολογικά κάτοικος εξωτερικού (Μονακό), σύμφωνα και με τις διατάξεις των άρθρων 12 του ν. 3943/2011 και 2 & 61 ΚΦΕ, δεν υποχρεούμαι από του έτους 2016 εφεξής, σε υποβολή δηλώσεως περιουσιακής καταστάσεως (Πόθεν Έσχες), παρά μόνο σε υποβολή δηλώσεως φορολογίας εισοδήματος, την οποία ανελλιπώς, ετησίως, έως και σήμερα υποβάλλω.

-Σχετικά με την απόκρυψη τραπεζικού λογαριασμού της τράπεζας BNP Paribas, ως συνδικαιούχος με τον θανόντα σύζυγό μου (άγνωστου ποσού) : “Ο εν λόγω τραπεζικός λογαριασμός είναι αποκλειστικά τρεχούμενος και ανοίχτηκε το έτος 2005 με σκοπό αποκλειστικά την αγορά του ως άνω ακινήτου στη Νίκαια, τροφοδοτηθείς αποκλειστικά από λογαριασμό Γεωργίου Τράγκα, ο οποίος διέθετε προς τούτο φορολογικό διαθέσιμο υπόλοιπο. Δεν υπήρξε ποτέ επενδυτικός λογαριασμός και ως εκ τούτου δεν αποτέλεσε ποτέ νέο περιουσιακό στοιχείο, σε τρόπο ώστε να πρέπει να συμπεριληφθεί σε Δήλωση Περιουσιακής Καταστάσεως”.

-Σχετικά με την απόκρυψη τραπεζικού λογαριασμού υποκαταστήματος τραπέζης στο Μονακό, πως “σύμφωνα και με την από 28-7-2022 Επιστολή της εν λόγω Τραπέζης : «..δεν έχει ανοιχτεί ποτέ λογαριασμός στα βιβλία μας για την κα Καρρά Μαρία, χήρα Τράγκα ….. είτε ως συνδικαιούχος, είτε ως εντεταλμένη σε προσωπικούς λογαριασμούς ή άλλους εταιρικούς λογαριασμούς στους οποίους ο κ. Τράγκας Γεώργιος ήταν διαχειριστής ή οικονομικός δικαιούχος».
Τα ακίνητα σε Μύκονο- Κηφισιά

Σχετικά με την κατηγορία πως η απόκτηση ακινήτου στη Μύκονο και δύο μεζονετών στην Κηφισιά Αττικής, δεν δικαιολογείται από τα νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματά της , απαντά αναλυτικά:

“Οι αρχικές αγορές των ως άνω ακινήτων, έγιναν από δύο εταιρείες με έδρα τον Παναμά, όσον αφορά στη Μύκονο (δύο ακίνητα) και από δύο εταιρείες με έδρα τον Λίβανο, όσον αφορά στην Κηφισιά (Πολιτεία) (δύο ακίνητα-μεζονέτες), ήδη από το έτος 1999 και δη προ του γάμου μας με το θανόντα σύζυγό μου, Γεώργιο Τράγκα, ο οποίος εμφαινόταν ως ενοικιαστής τους, με καταβαλλόμενο μίσθωμα σε ετήσια βάση. Στη συνέχεια, το 2010 και με βάση τον τότε ν. Παπακωνσταντίνου, που καλούσε τους ιδιοκτήτες ακινήτων OFF SHORE εταιρειών να μεταβιβάσουν τις ιδιοκτησίες στα χέρια φυσικών προσώπων με τον ευνοϊκό όρο του μειωμένου φόρου μεταβίβασης, εφόσον αυτές γίνονταν σε συγγενείς 1ου βαθμού (συζύγους, παιδιά), πράγματι ο Γεώργιος Τράγκας, μεταβίβασε το ένα ακίνητο της Μυκόνου στον υιό του Γιάννη (με συμβόλαιο αγοράς στη αντικειμενική αξία) και το έτερο ακίνητο της Μυκόνου, σε εμένα, με συμβόλαιο αγοράς με πιστούμενο τίμημα, ήτοι 10.000 ευρώ προκαταβολή, και υπόλοιπο ποσό έως 205.000 ευρώ, το οποίο θα καταβαλλόταν εντός 5 ετών, καθώς δεν διέθετα την οικονομική δυνατότητα να προβώ σε αγορά του. Ακολούθως δόθηκε παράταση εξόφλησης για ακόμη 2 έτη και εν τέλει το εξόφλησα το 2018 όταν πλέον ο Γεώργιος Τράγκας ήταν κάτοικος εξωτερικού (υπάρχει σχετική εξοφλητική απόδειξη του ιδίου).

Για το θέμα των μεζονετών της Κηφισιάς, έγινε αντιστοίχως μεταβίβαση τους από τις δύο Λιβεριανές εταιρείες σε εμένα την ίδια, έναντι τιμήματος 885.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στην αντικειμενική τους αξία (πάλι με βάση τον Νόμο Παπακωνσταντίνου) και επειδή δεν διέθετα την οικονομική δυνατότητα αγορά τους, ο σύζυγός μου, δήλωσε ότι το δικό του πόθεν έσχες κάλυπτε την αγορά στην οποία είχα προβεί και άρα ο ίδιος, προέβη σε δωρεά, χαρακτηριζόμενη μάλιστα και από την υπηρεσία της εφορίας ως « άτυπη δωρεά » συζύγου προς σύζυγο, με συνακόλουθο καταλογισμό προστίμου το οποίο και πληρώθηκε, θεωρούμενης πλέον της υποθέσεως λήξασας.

Σημειωτέον πως η εν λόγω μεταβίβαση που τελικώς χαρακτηρίστηκε από τις ελληνικές φορολογικές αρχές ως άτυπη δωρεά, αποτέλεσε αντικείμενο νομικού-ποινικού ελέγχου, τη χρονιά της μεταβίβασης των ακινήτων της Κηφισιάς σε εμένα την ίδια. Στη συνέχεια, έγινε έλεγχος πόθεν έσχες και στους δύο εξ ημών, με αφορμή την μη έγκαιρη υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του συζύγου μου και κινήθηκε ποινική δίωξη για ανακριβές πόθεν έσχες της περιόδου αυτής, η οποία τερματίστηκε με το υπ’ αριθ. 4846/2018 αμετάκλητο πλέον απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και ταυτόχρονη άρση της δέσμευσης των ακινήτων της Κηφισιάς, η οποία είχε αντιστοίχως διαταχθεί”.

Παράλληλα παραθέτει αυτούσια αποσπάσματα και απο την αμετάκλητη πλέον υπ’ αριθ. 1212/2015 απόφαση του Γ’ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών.
Από 2017-2021

Για τις δηλώσεις από 2017-21 αναφέρει πως η δίωξή της είναι νόμω (επειδή είναι κάτοικος εξωτερικού) αλλά και ουσία αβάσιμη. Αναφέρει δε την ίδια επιχειρηματολογία για τα ακίνητα στο Παρίσι και την Μύκονο αλλά και τους τραπεζικούς λογαριασμούς με τον Γ. Τράγκα, και επιπροσθέτως:

– Για το έτος 2018 της αποδίδεται πως δια της μη υποβολής δηλώσεως περιουσιακής καταστάσεως, απέκρυψε ποσοστό συνιδιοκτησίας 50% εξ αδιαιρέτου σε ακίνητο στη Νέα Υόρκη, στον Πύργο Ωνάση, “ωστόσο, ουδέποτε απέκρυψα την ιδιοκτησία του εν λόγω ακινήτου, καθώς ουδέποτε το κατείχα. Αποδεικνύεται δε τούτο περίτρανα από την από 1-8-2018 ιδιόχειρη διαθήκη την οποία κατέλειπε ο εκλιπών σύζυγός μου, δυνάμει της οποίας καταρχήν με καθιστούσε κληρονόμο του εν λόγω ακινήτου κατά ποσοστό 100% ενώ εν συνεχεία με την από 19-2-2018 τροποποίησή της από τον θανόντα, καθιστά κληρονόμους τόσο εμένα όσο και τον υιό του, κατά ποσοστό 50% για κάθε έναν εξ ημών”.

– Για το έτος 2019 της αποδίδεται πως δια της μη υποβολής δηλώσεως περιουσιακής καταστάσεως, απέκρυψε ποσοστό συνιδιοκτησίας 50% εξ αδιαιρέτου σε ακίνητο έκτασης 115 τ.μ., στο Μαιάμι της Πολιτείας Φλόριντα ΗΠΑ, “ωστόσο, δεν τυγχάνω ιδιοκτήτρια κανενός ποσοστού επί κανενός ακινήτου κείμενου στο Μαιάμι ή οπουδήποτε αλλού στην Πολιτεία της Φλόριντα (ΗΠΑ).

Επικαλούμαι δε, επιπλέον, τη ρητή αναφορά του θανόντος συζύγου μου, στην από 19-2-2018 τροποποίηση της ιδιόχειρης διαθήκης του, σύμφωνα με την οποία καταλείπει κατά ποσοστό 50% σε εμένα και τον υιό του αντίστοιχα, το σύνολο της όποιας περιουσίας του στις ΗΠΑ, την οποία δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω καθώς δεν έχω ακόμη εγκατασταθεί κληρονόμος του, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Πριγκιπάτο του Μονακό”.