Από τα "παιδιά" του Predator της Intelexa στην "ομάδα" του Ταλ Χάναν ή "Χόρχε" που "εργάζονται" στην Ελλάδα! Το παρακράτος των κατασκόπων, ο ψηφιακός στρατός της προπαγάνδας με στόχο τις Εθνικές Εκλογές και η πληρωμή από πασίγνωστο Έλληνα εφοπλιστή.


edolio5 team

Το edolio5 είναι από τα ελάχιστα και μετρημένα στα δάχτυλα ενός χεριού Ελληνικά ΜΜΕ που έχουν αναδείξει με αναλυτικά ρεπορτάζ την δράση του παρακράτους που σε συνεργασία με το επίσημο κράτος έχουν δημιουργήσει κατασκοπευτικές δομές σε βάρος πολιτικών αντιπάλων και επιχειρηματικών συμφερόντων. Όπως φαίνεται, η Ελλάδα στην περίοδο διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μετατραπεί σε κέντρο δράσης αυτόνομων ισραηλινών ομάδων οι οποίες δρουν εν κρυπτώ, καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά για όσα ήρθαν στο προσκήνιο πριν από μερικές ημέρες δεν χωρούν πολλές αμφιβολίες: η Ελλάδα είναι πλέον πεδίο κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων με άγνωστο μέχρι στιγμής βάθος.

Μετά τη σωρεία αποκαλύψεων αναφορικά με τις παρακολουθήσεις προσώπων, μεταξύ των οποίων κα του διευθυντή του edolio5 Άρη Σπίνο (που χρησιμοποίησαν για να αποστείλουν μολυσμένο ιό με το λογισμικό Predator) που μπορεί να οδηγήσει σε χειραγώγηση των ίδιων αλλά και των θεσμών που εκπροσωπούν, ήρθαν νέα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας. Οι νέες αποκαλύψεις δείχνουν ότι στην Ελλάδα ενδεχομένως δρα ένας ψηφιακός στρατός που στόχο έχει να επηρεάσει τεράστιο αριθμό χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ένας στρατός παραπληροφόρησης και προπαγάνδας ο οποίος είναι άγνωστο αυτήν τη στιγμή αν δρα ενόψει της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας στην Ελλάδα. Δεν είναι κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι η νοσηρή πραγματικότητα. Κι όμως, παρά τη σωρεία αποκαλύψεων που έχουν έρθει μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα, η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δείχνει απρόθυμη να ερευνηθούν επί της ουσίας οι υποθέσεις, αλλά επιμένει να απαντά με μισόλογα και ψέματα. Γιατί άραγε;

Τα νέα στοιχεία που ήρθαν πριν από μερικές ημέρες στη δημοσιότητα είναι συγκλονιστικά. Η αποκάλυψη προήλθε από έρευνα της ευρωπαϊκής δημοσιογραφικής κοινοπραξίας η οποία έχει οργανωθεί από τη γαλλική ΜΚΟ Forbidden Stories και στην οποία συμμετέχουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ στην Ευρώπη: «The Guardian», «Le Monde», «Der Spiegel», «El País» και «Haaretz». Βάσει όσων αποκαλύφθηκαν από τους δημοσιογράφους της κοινοπραξίας, ομάδα Ισραηλινών εργολάβων ισχυρίστηκε ότι έχει χειραγωγήσει περισσότερες από 30 εκλογικές διαδικασίες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας χάκινγκ, σαμποτάζ και αυτοματοποιημένη παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή η ομάδα διευθύνεται από τον Ταλ Χάναν, έναν 50χρονο πρώην πράκτορα των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια εργάζεται ιδιωτικά χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Jorge». Η ομάδα του, η οποία έχει λάβει την κωδική ονομασία «ομάδα Jorge», φαίνεται ότι έχει εργαστεί κρυφά προκειμένου να επηρεάσει εκλογικές διαδικασίες σε δεκάδες χώρες για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με όσα καταγράφει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Guardian», η «ομάδα Jorge» διαχειρίζεται «μια ιδιωτική υπηρεσία που προσφέρει μυστική ανάμειξη στις εκλογές χωρίς να αφήνει ίχνη. Η ομάδα εργάζεται επίσης για εταιρικούς πελάτες».

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος ο Ταλ Χάναν στους δημοσιογράφους της κοινοπραξίας, οι οποίοι προσποιήθηκαν τους ενδιαφερόμενους πελάτες, «οι υπηρεσίες του, τις οποίες άλλοι περιγράφουν ως “μαύρες επιχειρήσεις”, ήταν διαθέσιμες σε υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικές εκστρατείες και ιδιωτικές εταιρείες που ήθελαν να χειραγωγήσουν κρυφά την κοινή γνώμη. Είπε ότι είχαν χρησιμοποιηθεί σε όλη την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη». Μια από τις βασικές υπηρεσίες της ομάδας του «Jorge» είναι «ένα εξελιγμένο πακέτο λογισμικού, το Advanced Impact Media Solutions ή Aims. Ελέγχει έναν τεράστιο στρατό χιλιάδων ψεύτικων προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram και YouTube».




Ένας ψηφιακός στρατός που για χάρη οποιουδήποτε πελάτη μπορεί να αγοράσει τις ακριβές υπηρεσίες του επηρεάζει ένα τεράστιο κομμάτι χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέσω εκατοντάδων στοχευμένων προς κάποια κατεύθυνση μηνυμάτων. Ένας ψηφιακός στρατός, ο οποίος ενδεχομένως δρα αυτήν τη στιγμή και στην Ελλάδα.

Όπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος ο Ταλ Χάναν στους «μυστικούς» δημοσιογράφους, «τώρα συμμετέχουμε σε μια εκλογική διαδικασία στην Αφρική… Έχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια ομάδα στα Εμιράτα… Ακολουθήστε τις ενδείξεις. (Έχουμε ολοκληρώσει) 33 εκστρατείες προεδρικού επιπέδου, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχείς».

Η διαφαινόμενη δράση της «ομάδας Jorge» στην Ελλάδα προκαλεί αγωνιώδη ερωτήματα αναφορικά με τη δράση αυτών των ισραηλινών κατασκοπευτικών δικτύων. Το edolio5 είχε αποκαλύψει τα ονόματα των Ισραηλινών υπαλλήλων της εταιρείας Intellexa, η οποία εμπορεύτηκε το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator, μέσω του οποίου παρακολουθήθηκαν στην Ελλάδα, μεταξύ πολλών άλλων, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες και ανώτατοι στρατιωτικοί.


Ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο Ισραηλινός Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος –όπως και ο Ταλ Χάναν– έχει υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό ως διοικητής του ειδικού τμήματος κυβερνοπολέμου Unit 81. Πρόκειται για μονάδα που αποτελείται από βετεράνους της μυστικής τεχνολογικής μεραρχίας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. 

Ως διαχειρίστρια της Intellexa εμφανιζόταν η πρώην σύζυγος του Ταλ Ντίλιαν Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου, ενώ το στήσιμο του δικτύου «αναλαμβάνουν η Εϊμαν Σεμάνα και ο Ισαάκ Ρούντι. Για την οργάνωση της επιχειρησιακής λειτουργίας του συστήματος Predator φτάνουν στην Ελλάδα το 2020 ο Μπαρί Λαβί Γιάρντεν και τον Ιούλιο του 2021 ο Ερεζ Οφί». Παράλληλα, για την Intellexa στην Ελλάδα εργάζονται κι άλλοι Ισραηλινοί και συγκεκριμένα «οι Norich Ofer, Hayot Roey, Veiner Amir Hay, Hetzroni Eitan Shmul», ενώ ο πυρήνας της εταιρείας περιλάμβανε ακόμη δώδεκα Ελληνες. Όπως αποκάλυψε το edolio5 ο Ταλ Χάναν είχε έρθει στην Ελλάδα φιλοξενούμενος Έλληνα μεγαλοεφοπλιστή.