Ξεκινάει την Δευτέρα η αντίστροφη μέτρηση με φόντο τις εκλογές! Στην βουλή οι μονόλογοι Τσίπρα - Μητσοτάκη και οι αποκαλύψεις για τα ονόματα των "εγκεφάλων" του Predator από τον Κυριάκο Βελόπουλο.


Του Άρη Σπίνου

Έστω και αν η ουσία θα αποτελείται από 2 μονολόγους (Τσίπρα - Μητσοτάκη) και χειροκροτητές τους βουλευτές τους, όλα είναι ανοιχτά ακόμη και η εξαγγελία εκλογών από τον πρωθυπουργό. 

Τη Δευτέρα 22/8 στις 13:00 θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να συζητηθεί το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια «για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ» όσο και το νεότερο αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας «λόγω αυτού καθεαυτού του σκανδάλου παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και μέσω του λογισμικού Predator, όσο και λόγω των προσπαθειών συγκάλυψής του από την κυβέρνηση».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επαναφέρει το αίτημα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ενώ στο τραπέζι παραμένει και το χαρτί της πρότασης μομφής.

Το αίτημα για πρόωρες εκλογές θα είναι πιο έντονο παρά ποτέ ενώ απόντος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και άμεσα θιγόμενου Νίκου Ανδρουλάκη ο Τσίπρας θα ζητήσει από το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να καθορίσει τη στάση του το επόμενο διάστημα σε συνάρτηση πάντα και με το ζήτημα της διερεύνησης του ζητήματος σε βάθος.


Θεωρητικά η πρόταση μομφής δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη ΝΔ, καθώς η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα αναμένεται να στηρίξει τον πρωθυπουργό και δεν επιθυμεί για ευνόητους λόγους να αποτελέσει τον καταλύτη για εξελίξεις που περιλαμβάνουν τις πρόωρες κάλπες.

Ωστόσο υπάρχει διάχυτος προβληματισμός στο Μαξίμου καθώς στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, παρατηρείται αναβρασμός για το ζήτημα έστω και εάν δεν εκδηλώνεται έντονα. Οι γνωρίζοντες στο παρασκήνιο αναμένουν τις αποκαλύψεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, με ονόματα προσώπων και εταιριών που κρύβονται πίσω από τις υποκλοπές και τον χειρισμό του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator.