Ο Mr "Οι εφοπλιστές έχουν χ@σμένο τον πρωθυπουργό..." με θέα την ακρόπολη! Η πρόταση που σημάδεψε τον πανίσχυρο εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη (ναύαρχο επί τιμή!) και οι αιχμές των "συναδέλφων" του. Τα 5.000.000 ευρώ στο Θέμο Αναστασιάδη, η μήνυση και... το νεοκλασικό που αγόρασε.


Του Άρη Σπίνου

Ήταν πάντα λάτρης του αρχαίου κάλους! Ένα τριώροφο γωνιακό κτίριο, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής στη γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης αποκτήθηκε από τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη. Όχι πως είναι το μόνο αλλά είναι το πιο πρόσφατο. Το κτίριο βρίσκεται επί των οδών Χατζηχρήστου 23 και Μακρυγιάννη.

Το κτίριο είχε ανεγερθεί ως κατοικία αλλά με το χρόνο και καθώς οι συνθήκες άλλαξαν, απέκτησε και άλλες χρήσεις: Καταστήματα επί της οδού Μακρυγιάννη, φροντιστήριο με είσοδο από την Χατζηχρήστου ενώ για μερικά χρόνια φιλοξενούσε τα γραφεία του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου (με μεγάλο ενοίκιο μάλιστα που έφθανε τις 23.000 ευρώ). Όπως μάθαμε το κτίριο θα στεγάσει το ίδρυμα Λασκαρίδη που  διευθύνεται από την Κατερίνα Λασκαρίδη και σήμερα τα γραφεία του είναι στην Μαρίνα Ζεας. Ο Πάνος Λασκαρίδης δεν μασάει τα λόγια του και μιλάει με λέξεις... χωρίς φίλτρο. 

Οι πρόσφατες δηλώσεις του εφοπλιστή έπεσαν σαν κεραυνός στο «Μαξίμου» και όχι μόνο. Τι είχε πει ο έλληνας πλοιοκτήτης, στο πλαίσιο έρευνας δημοσιογράφων, του οργανισμού EIC (European Investigative Collaboration) που διεξάγουν σχετική έρευνα με τίτλο «Black Trail», για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη ναυτιλιακή βιομηχανία; Διαβάστε: «Οι εφοπλιστές δεν χρειάζονται την κυβέρνηση, το υπουργείο, την ΙΜΟ (International Maritime Organisation) και τον πρωθυπουργό», δήλωσε, και συμπλήρωσε το καλύτερο: «έχουν χεσ..ένο τον πρωθυπουργό, γι’ αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Διότι η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κερδίσει ένας πλοιοκτήτης στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα, τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο τα γραφεία των πλοιοκτητών είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους έχουν ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία». Τα ίδια όμως ή σχεδόν τα ίδια λέει και για τους συναδέλφους του στην ένωση εφοπλιστών 

«Κοντολογίς και εν κατακλείδι, αρνούμαι να συνεχίσω να υπηρετώ την Ένωση υπό την τωρινή Προεδρία και υπό αυτές τις συνθήκες και έτσι παραιτούμαι και από αυτήν και από το Διοικητικό της Συμβούλιο». Να πούμε ότι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών την περίοδο εκείνη ήταν ο Θεόδωρος Βενιάμης και αντιπρόεδροι οι Γεώργιος Αγγελόπουλος και Κωνσταντίνος Μαρτίνος, σήμερα είναι η Τραυλού.
 
Ταχύτατα η ΕΕΕ απάντησε στο (πρώην πλέον) μέλος τους ξεκαθαρίζοντας ανάμεσα σε άλλα ότι: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, σε καθολική σύνθεση, έκρινε ομόφωνα αποδεκτή την παραίτηση του κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη από μέλος του, καθώς και ευρύτερα από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, απορρίπτοντας ολοσχερώς τους ανυπόστατους και προκλητικούς ισχυρισμούς του». Και κατέληξε: «…Απογοήτευση και αποδοκιμασία για το γεγονός ότι αρνείται (ο κ. Λασκαρίδης) να παραδεχθεί πως η παραίτησή του οφείλεται προδήλως στην πρωτοφανή κατάσταση που ο ίδιος προκάλεσε με τις δηλώσεις του που ήρθαν στη δημοσιότητα».

 Τα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρετάνια» και «King George» συγκαταλέγονται στο «χαρτοφυλάκιο» της, μέσω της εταιρείας «Λάμψα», συμφερόντων Λασκαρίδη, που θεωρείται η κυρίαρχη στην πλατεία Συντάγματος. Φυσικά είναι ιδιοκτήτης και άλλων ξενοδοχείων πέριξ της πλατείας.  Ο Πάνος και ο Θανάσης Λασκαρίδης πέρα από ξενοδοχεία έχουν και ποσοστό στην «Αεροπορία Αιγαίου». Το 1999, ο όμιλος Λασκαρίδη αγόρασε την αεροπορική εταιρεία «Cronus» και τον Οκτώβριο του 2001 η εταιρεία αυτή συγχωνεύθηκε με την «Aegean» του ομίλου Βασιλάκη, διατηρώντας το 26% του μετοχικού κεφαλαίου. Φυσικά να καταγράψουμε και τα καζίνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα οποία έχουν επενδύσει τα δύο αδέρφια.
Τα ναυπηγεία «Astican» στα Κανάρια Νησιά και το «Astander» στη Βόρεια Ισπανία είναι στον έλεγχό τους μαζί με το 95% του στόλου ψυγείων της λετονικής «Riga Transport». Τέλος η οικογένεια Λασκαρίδη προμηθεύει με πετρέλαιο τις Νήσους Φόκλαντ ,περιοχές της Θάλασσας Μπέρινγκ και της Ανατολικής Αφρικής!



Το όνομα «Λασκαρίδη» ακούστηκε για πρώτη φορά μέσω των Μέσων μαζικής ενημέρωσης, το 2008, όταν ο (αείμνηστος) Θέμος Αναστασιάδης ισχυρίστηκε ότι τα 5 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν (αδικαιολόγητα…) στα χέρια του τού τα είχε δώσει ο Θανάσης Λασκαρίδης ως αντίτιμο για την πώληση ενός ποσοστού από το «Πρώτο Θέμα». Ο Θανάσης Λασκαρίδης προσέφυγε τότε στη δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμιση καταθέτοντας αγωγή εις βάρος του δημοσιογράφου. Το 2016 ο Θέμος Αναστασιάδης απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είχε πει: «Δεν έγινε καμία συναλλαγή με τον Λασκαρίδη»…


Ο Παναγιώτης Λασκαρίδης το 2019 είχε δωρίσει στο Πολεμικό Ναυτικό, πλοίο για εκτέλεση αποστολών υποστήριξης επιχειρήσεων  άντλησης πετρελαίου (Platform Support Vessel) στην ανοιχτή θάλασσα. Νωρίτερα, την ίδια χρονιά ο Παναγιώτης Λασκαρίδης είχε δωρίσει επίσης στο Πολεμικό Ναυτικό τέσσερα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες). Για την προσφορά του αυτή ο Παναγιώτης Λασκαρίδης έχει ονομαστεί Υποναύαρχος επί τιμή.