Το κληροδότημα του ΑΠΘ στην Θεσσαλονίκη, η ενοικίαση για να γίνει ξενοδοχείο στο μοντέλο Δημήτρη Φιντιρίκο και οι 5 ερωτήσεις του edolio5! Γιατί ο εισαγγελέας ελέγχει την σύμβαση ;


Του Άρη Σπίνου

Κυκλοφόρησε εσχάτως στην πιάτσα της Θεσσαλονίκης ότι ο Δημήτρης Φιντιρίκος (κατά άλλους μοντέλο, κατά άλλους επενδυτής και κατά άλλους επιχειρηματίας με επιχειρήσεις "εισαγωγές - εξαγωγές" και κατά άλλους φιλάνθρωπος) απέκτησε από το ΑΠΘ ένα κληροδότημα που προορίζεται για ξενοδοχείο. Είναι το περίφημο «Μανδαλίδειο Μέγαρο». 

Το «Μανδαλίδειο Μέγαρο», αποτελεί κληροδότημα του Ιωάννη και Βάγιας Μανδαλίδου στο Α.Π.Θ, το οποίο λόγω προβλημάτων στατικότητας παρέμενε κενό και ανεκμετάλλευτο τα τελευταία 20 έτη και για ένα μεγάλο διάστημα κατειλημμένο από τρίτους. Το κτήριο είναι κυριολεκτικά για γκρέμισμα. Μάθαμε από την επίσημη ανακοίνωση του πανεπιστημίου ότι η εκμίσθωση του ακινήτου σε συνδυασμό με την πλήρη ανακατασκευή του θα είναι αξίας 3.484.022,59 ευρώ. Από που προέκυψε αυτό το ποσό κανείς δεν ξέρει. 

Ας έρθουμε στις απορίες μας. Το κτήριο αυτό με σχετική προκήρυξη  στις 19 Μαρτίου του 2020 είχε προϋποθέσεις για ενοίκιο 16.000 ευρώ τον μήνα και 2.400.000 ευρώ για ανακατασκευή. Επειδή πληροφορηθήκαμε ότι κάποιος που προφανώς ενδιαφερότανε για το κτήριο, έστειλε στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης αναφορά για περαιτέρω διερεύνηση αυτού του Deal και χωρίς να μπούμε στην ουσία της αναφοράς που είναι στην διάθεση μας ρωτάμε τα εξής με καλοπροαίρετη διάθεση: 

  • Ποια εταιρία εμφανίζεται ως μισθωτής στο ακίνητο και ποιοι είναι οι μέτοχοι της ; 
  • Ποιος θα ελέγξει το κόστος ανακατασκευής ; 
  • Ποιες άλλες εταιρίες συμμετείχαν ως ενδιαφερόμενες και τι τίμημα έδωσαν ;
  • Διαθέτει Parking, όρος απαράβατος, προκειμένου να χορηγηθεί άδεια ξενοδοχείου ; 
  • Γιατί το ΑΠΘ δεν δίνει στην δημοσιότητα την σύμβαση μίσθωσης ;