"Τρίτο ταξίδι" για την δίκη του Noor1! Η αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδη κατέθεσε αναίρεση. "Η απόφαση δεν είναι αιτιολογημένη. Γιαννουσάκης, Κοτσώνης, Κουρούβανης, Μπουρδούβαλης ξανά στο εδώλιο."


Του Άρη Σπίνου

Το edolio5 από την πρώτη στιγμή του πέρατος της δίκης στο εφετείο Πειραιά για την δίκη του Noor1 είχε επισημάνει την βέβαιη αναίρεση επί των ελαφρυντικών της ετυμηγορίας των δικαστών από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η αντεισαγγελέα ΑΠ Αναστασία Δημητριάδη, κατέθεσε ήδη την αναίρεση της για μη αιτιολογημένη απόφαση.
 
Βάσει όσων επικαλείται η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός:

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Πειραιά θα ξανακαθίσουν εκ νέου δύο από τους κατηγορούμενους, που είχαν αθωωθεί στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, μεταξύ των οποίων ο Αιμίλιος Κοτσώνης και ο υποναυλωτής του «Noor 1» Βασίλειος Κουρούβανης καθώς και οι Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ο Γεώργιος Μπουρδούβαλης και οι τρεις Τούρκοι, που θα βοηθούσαν στη μεταφορά των ναρκωτικών στο εξωτερικό.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τους καταδίκασε σε 18 έτη κάθειρξη με αποτέλεσμα να έχει ήδη αποφυλακιστεί ο Ευθ. Γιαννουσάκης με τη διαδικασί της υφ’ όρον απόλυσης, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, ήτοι 6,5 έτη κράτηση με ευνοϊκό συνυπολογισμό των ημερών εργασίας του στη φυλακή.

Ως προς το απαλλακτικό σκέλος της απόφασης με την οποία αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι:

Υπενθυμίζεται πως ο Αιμίλιος Κοτσώνης είχε απαλλαγεί με «ελαχιστότατες αμφιβολίες», όπως είχε αναφέρει στην ανάγνωση της απόφασης η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη.

Ο Β. Κουρούβανης ο οποίος θα υποναύλωνε το «Noor 1» για τη μεταφορά πετρελαίων από τη Λιβύη στο Ρίο της Πάτρας, είχε αθωωθεί κατά πλειοψηφία (4-1).

Aντίθετα με το δικαστήριο, την ενοχή των Κοτσώνη-Κουρούβανη είχε προτείνει η Εισαγγελέας της Έδρας του δικαστηρίου Βασιλική Βλάχου, κρίνοντας πως μαζί με τους καταδικασθέντες Γιαννουσάκη-Μπουρδούβαλη «ενήργησαν με πλήρη συνείδηση και στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος για τους ίδιους. Λόγω των γνώσεων τους ήταν σε θέση να οργανώσουν το σύνολο των ενεργειών για τη μεταφορά της ηρωίνης στην Ελλάδα».

Σχετικό ρεπορτάζ 

Ολοκληρώθηκε η καθαρογραφή των 1500 σελίδων της απόφασης για το Noor 1 και στάλθηκε στον αντιεισαγγελέα Α.Π. Ντογιάκο! Θεωρείται βέβαιη η αναίρεση της, τουλάχιστον ως προς τα ελαφρυντικά που "έσπασαν" τα ισόβια Γιαννουσάκη Μπουρδούβαλη.

Πλήρης δικαίωση του edolio5! Από τις 2/12/20 είχαμε γράψει ότι ο Άρειος Πάγος θα κάνει αναίρεση στην απόφαση του πενταμελούς εφετείου για το Noor1. Εξετάζονται τα ελαφρυντικά που "έσπασαν" τα ισόβια σε Γιαννουσάκη και Μπουρδούβαλη και περνάει από "μικροσκόπιο" το σκεπτικό αθώωσης για Κοτσώνη, Κουρούβανη και Φάρο.