Δεν κατάφερε να τον "σώσει" ο συνήγορος του Θανάσης Πλεύρης! 29 μήνες φυλακή με αναστολή σε εφοπλιστή ( που είναι και πρόεδρος δανειοληπτών!) γιατί δεν πλήρωσε τους εργάτες που δούλευαν για αυτόν. Έγινε της κακομοίρας μέσα στην δικαστική αίθουσα.


Του Άρη Σπίνου

Καταδικάστηκε χθες, Πέμπτη, από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πειραιά πλοιοκτήτης και πρόεδρος ομοσπονδίας δανειοληπτών ο οποίος δεν είχε καταβάλει δεδουλευμένες αποδοχές σε τρεις μεταλλεργάτες, αλλά αντίθετα είχε προσφύγει εναντίον τους, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν εργαζόμενοι του αλλά εργολάβοι!

Όταν οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, ακολούθησε σωρεία μηνύσεων εκ μέρους του εργοδότη εναντίον των εργαζομένων, αναφορά εναντίον τους στο ΣΔΟΕ και εξώδικη δήλωση-αναφορά του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι οποίες τέθηκαν στο αρχείο.
Οι εργαζόμενοι αθωώθηκαν έπειτα από μήνυση του πρώην εργοδότη τους, ενώ δεν επιβεβαιώθηκε στα εργατικά ή διοικητικά δικαστήρια ο ισχυρισμός του πλοιοκτήτη ότι επρόκειτο για σύμβαση έργου και όχι εργασίας.

Ακολούθησε μήνυση ενός εκ των εργαζομένων σε βάρος του πρώην εργοδότη τους αλλά και ακόμη έξι προσώπων για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης, ψευδορκίας, συκοφαντικής δυσφήμησης, απόπειρας απάτης στο δικαστήριο και ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε ψευδή καταμήνυση, ψευδορκίας μάρτυρα και συκοφαντικής δυσφήμησης.
Η υπόθεση εκκρεμούσε στα δικαστήρια του Πειραιά εδώ και πολλά χρόνια και εκδικάστηκε μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και διακοπές.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που ξεκίνησε τελικά την περασμένη Δευτέρα 8 Μαρτίου, ακούστηκαν απίστευτες κατηγορίες σε βάρος των εργαζομένων.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ζήτησε να ελεγχθεί το λάπτοπ δημοσιογράφου που παρακολουθούσε τη δίκη και να βγει έξω από την αίθουσα λόγω του κορονοϊού, αν και μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχαν διατυπώσει κανένα σχετικό αίτημα για άλλο πολίτη στη δικαστική αίθουσα. Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα της υπεράσπισης.
Ανάμεσα στα όσα απίστευτα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ήταν και πως την Cosco στον Πειραιά την έφερε ο …Σημίτης, ενώ σε όλους είναι γνωστό πως η συμφωνία με τους Κινέζους κλείστηκε επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή.πορούσε να διορθώσει συνάδελφο του που είπε πως την Cosco την έφερε ο Σημίτης, αφού η είσοδος των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά έγινε επί κυβερνήσεως Καραμανλή και θεωρείται έργο πνοής της “γαλάζιας” παράταξης…

Ως προς την ουσία της υπόθεσης, το δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε 2 έτη και 5 μήνες φυλάκιση με αναστολή και σε μικρότερες ποινές τους συγκατηγορούμενους του.

Στην απολογία του ο βασικός κατηγορούμενος πλοιοκτήτης αρνήθηκε τις σε βάρος 
του κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως με τους μεταλλεργάτες είχε σύμβαση έργου και όχι σύμβαση εργασίας. Χαρακτήρισε “Mea culpa” δηλαδή δικό του λάθος, καθώς δεν κατήρτισε συμφωνητικό για τη σύμβαση έργου, αλλά αρκέστηκε στο να δώσει τα χέρια με το μηνυτή του μεταλλεργάτη.
Όμως δεν έπεισε το δικαστήριο, ούτε και τον Εισαγγελέα της Έδρας Ιωάννη Χατζόγλου που ζήτησε την ενοχή του ίδιου και των συγκατηγορούμενων του.

“Δεν ζουμε στην εποχή όπου δύο άντρες δίνουν τα χέρια” ανέφερε ο κ. Χατζόγλου, απαντώντας στην ισχυρισμό του κατηγορούμενου, επισημαίνοντας πως το ΣΔΟΕ στο οποίο είχε προσφύγει δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του ότι ο εργαζόμενος ήταν εργολάβος.