Οι «σκελετοί» στην Attica Bank με την Ellington και η «μαύρη τρύπα» των 600 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό της τράπεζας! Η ξαφνική διακοπή συνεργασίας με την εταιρεία Servicer «Θέα Άρτεμις» που ήταν «μπροστινή» της Elington και η λυτή ανακοίνωση της Ελένης Βρεττού που κρύβει πολλά και δημιουργεί ερωτήσεις.


Του ειδικού συνεργάτη

Με μια λυτή ανακοίνωση η Attica Bank μας έκανε γνωστό ότι διέκοψε την συνεργασία της με την εταιρεία διαχείρισης δανείων Θέα Άρτεμις! Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα... 

Για όσους γνωρίζουν μιλούν για ευθεία σύνδεση της Ellington Management Group με την Ellington Solutions SA και την εταιρεία διαχείρισης Θεά Άρτεμις.


Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Ντίνος Μακέδος, ο οποίος ήταν και πρόεδρος της Attica Bank μέχρι πρότινος, είχε απευθείας επικοινωνία με τους Αμερικανούς της Ellington Management Group, και μάλιστα είχε συναντηθεί μαζί τους στις ΗΠΑ, αναφέρουν στο edolio5 κύκλοι που δεν διαψεύδονται.

Να θυμίσουμε ότι η τράπεζα της Ελλάδος, προχώρησε σε εποπτικό έλεγχο στην εταιρεία «Θεά Αρτεμις», για τυχόν αστικές ευθύνες ως προς τη διαχείριση της τιτλοποίησης Ωμέγα των 1,3 δισ. ευρώ.

Το πόρισμα δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η ουσία της υπόθεσης που οδήγησε στην ανακοίνωση της Attica Bank βρίσκεται στη μέχρι τώρα –αλλά και στη μελλοντική– διαχείριση της τιτλοποίησης Ωμέγα «κόκκινων» δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ.


Η διαχείριση αυτής της τιτλοποίησης, που την είχε αναλάβει ο servicer «Θεά Άρτεμις», θα ελεγχθεί κατά πόσο προκάλεσε «τρύπα» 600 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό της Attica Bank.

Ο servicer «Θεά Άρτεμις» ελέγχεται από την GINI, που είναι συνδεδεμένη με την Ellington Management.

Στο ΔΣ της εταιρείας διαχείρισης συμμετείχαν η Ειρήνη Μαραγκουδάκη –ήταν η CEO και στη συνέχεια μη εκτελεστικό μέλος- ο Μάρκος Κούτης, αντιπρόεδρος μη εκτελεστικό μέλος και ο Πάτρικ Χόρεντ, μη εκτελεστικό μέλος.


Και οι τρεις συμμετείχαν στο ΔΣ της Attica Bank, όπου για ένα διάστημα η Μαραγκουδάκη ήταν εκτελεστικό μέλος, ως εκπρόσωποι της Ellington των ΗΠΑ.


Και είναι τα ίδια πρόσωπα για τα οποία, στη Γενική Συνέλευση της Attica Bank στις 6 Ιουλίου 2023, δυο μέτοχοι της τράπεζας –Παγκρήτια και Thrivest – ρητώς δήλωσαν ότι δεν τα απαλλάσσουν για τα πεπραγμένα της χρήσης 2022. Τι έγινε και επικρατεί σιωπή ;

Και ενώ η Ellington, θέλει να βγάλει την ουρά της απ΄έξω, λέγοντας ουδεμία σχέση έχω, η Ειρήνη Μαραγκουδάκη εγκαταλείπει το δημιούργημα της τη «Θεά Άρτεμις» και καθήκοντα CEO αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Κουνάδης.

Τέλος αναφέρουμε ένα σύντομο ιστορικό του servicer Θεά Άρτεμις, όπως περιγράφεται στις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις που είναι αναρτημένες στο ΓΕΜΗ.


Η Εταιρεία συστάθηκε στις 16 Μαρτίου 2017 και η διάρκεια της καθορίστηκε για 20 έτη. Η Εταιρεία λειτουργεί υπό την επωνυμία «ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ» με διακριτικό τίτλο «THEA ARTEMIS FINANCIAL SOLUTIONS» με έδρα την Αθήνα.

Σκοπός της Εταιρείας είναι η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, και έχει αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ.

Το 2017, σύμφωνα με το ν. 3156/2003, η Τράπεζα μεταβίβασε χαρτοφυλάκιο δανείων με ονομαστική αξία ύψους 1,3 δισ. Ευρώ σε οχήματα ειδικού σκοπού με το όνομα ARTEMIS SECURITIZATION S.A. με έδρα το Λουξεμβούργο.


Επιπρόσθετα, η Τράπεζα ίδρυσε την Εταιρεία για τη διαχείριση του ανωτέρω χαρτοφυλακίου.

Με βάση την παραπάνω συναλλαγή, τον Αύγουστο του 2017, η Τράπεζα πούλησε το 80% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας στο ARTEMIS FINANCE 3 Sarl, με έδρα το Λουξεμβούργο, που ήταν ο σημαντικότερος άμεσος μέτοχος της Εταιρείας στις 31.12.2020.


Στις 27 Αυγούστου 2021, ολοκληρώθηκε η πώληση του 69% των μετοχών της Εταιρείας, εκ των οποίων 49% ιδιοκτησίας της εταιρείας DDM AG και 20% της Attica Bank, σε νέο μέτοχο με την επωνυμία ES GINI Investments, που είχε καταστεί προτιμητέος επενδυτής, στο πλαίσιο πραγματοποίησης σχετικής διαδικασίας προσφορών.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ολοκληρώθηκε η συναλλαγή τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων με την ονομασία «Omega» λογιστικής αξίας €1,285 δισ., τη διαχείριση του οποίου ανέλαβε η Εταιρεία.


Η συναλλαγή τιτλοποίησης «Omega» σηματοδότησε την ολοκλήρωση της προηγούμενης συναλλαγής τιτλοποίησης με την ονομασία «Artemis», καθώς το υπολοιπόμενο χαρτοφυλάκιο Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της συναλλαγής τιτλοποίησης «Artemis» (€ 985 εκατ.) μαζί με ένα επιπρόσθετο ποσό €330 εκατ. Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο δανείων «Omega».

Μπορεί η Attica Bank να εξέδωσε μια λυτή ανακοίνωση αλλά οφείλει για τους καταθέτες που την εμπιστεύονται ακόμα να γίνει πιο συγκεκριμένη και να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !