Ο διαγωνισμός για τις 2400 κάμερες της ΕΛΑΣ που άλλαξε μέσα στην νύχτα και το ενδιαφέρον μιντιάρχη για την δουλειά! Τα 9.000.000 ευρώ του προϋπολογισμού που έγιναν 15 εκατ. ευρώ (!), η μεθόδευση για απευθείας ανάθεση στην Vodafone και η προκήρυξη που διορθώθηκε και ξανά δημοσιεύτηκε. Ο «διάδοχος» του Λαβράνου με την εταιρεία ΜΟΡΤΕΚ που αντιπροσωπεύει την Motorola και ο Μωραϊτίνης που ανέλαβε το Tetra.


Του ειδικού συνεργάτη

Ήταν Οκτώβριος του 2022, όταν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε διαγωνισμό, ο οποίος αφορούσε έργο για την προμήθεια καμερών για τη λήψη και καταγραφή ήχου και εικόνας. Οι κάμερες θα βρίσκονται πάνω στις στολές των αστυνομικών.

Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε τότε είχε προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε καλέσει την Vodafone να εκδηλώσει προσφορά για να πάρει το έργο.

Ο διαγωνισμός αυτός δεν προχώρησε ποτέ.

Ωστόσο, όπως μαθαίνω, πριν από περίπου 20 ημέρες και συγκεκριμένα στις 23/12/2023, το υπουργείο προκήρυξε εκ νέου τον διαγωνισμό με ορισμένες διαφοροποιήσεις.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός από 9 εκατ. ευρώ, εκτοξεύτηκε στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ η αναθέτουσα αρχή διατηρεί δικαίωμα παράτασης 3 ετών για συντήρηση, ύψους 4,05 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα που προκύπτει σύμφωνα με όσα μας λένε πηγές από το υπουργείο είναι ότι οι διαφοροποιήσεις έγιναν πράγματι ύστερα από απαιτήσεις της Vodafone ; 

Μιχάλη το νου σου γιατί σε περιμένουν στην γωνία να σε κρεμάσουν στα μανταλάκια! Το ενδιαφέρον γνωστού Μιντιάρχη για να πάρει την δουλειά το γνωρίζει και ο σκοπός στο φυλάκιο του υπουργείου. 
Το παρασκήνιο αυτού του διαγωνισμού είναι πολύ μεγάλο.

Η λειτουργία των bodycams είναι ένα μέτρο που θα περιορίσει τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών, καθώς η ταυτοποίηση των δραστών θα καθίσταται πιο εύκολη.

Οι 2.000 κάμερες σώματος και οι 400 κάμερες των οχημάτων θα είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό βοήθημα που θα έχει στην κατοχή της η Ελληνική Αστυνομία.

Θα αξιολογούνται καλύτερα, επίσης, οι καταγγελίες πολιτών για υπερβολική χρήση βίας, ενώ από τη πλευρά του το Αρχηγείο θα μπορεί, σε ζωντανό χρόνο, να έχει πλήρη εποπτεία της αστυνόμευσης.

Ένα πουλάκι μου είπε ότι μια εταιρεία που ανήκει σε μπροστινό του Λαβράνου θεωρούταν βέβαιο ότι θα έπαιρνε την δουλειά πριν τον ανασχηματισμό. Είναι η ίδια που συνεχίζει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η Krikel που πλέον για την Ελλάδα αποτελεί παρελθόν. 

Προ ημερών σας ενημερώσαμε πως η εταιρεία Krikel, του πρωταγωνιστή των υποκλοπών Γιάννη Λαβράνου ουσιαστικά έχει βάλει ήδη λουκέτο.

Ωστόσο, παρά το ότι ο Λαβράνος είναι πλέον ποικιλοτρόπως ελεγχόμενος από τη Δικαιοσύνη, δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει τον χώρο των τηλεπικοινωνιακών και αμυντικών συστημάτων, από τον οποίο ευημέρησε λόγω των συμβολαίων του με την Ελληνική Αστυνομία.

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα είναι «persona non grata», ο Λαβράνος προχώρησε στη σύσταση εταιρείας στο Λονδίνο, η οποία έχει ως βασικό αντικείμενο το εμπόριο συστημάτων τηλεπικοινωνιών και κυβερνοασφάλειας.

Όπως μας πληροφόρησαν, το όνομα της εταιρείας αυτής είναι Northlett Limited.

Το ενδιαφέρον είναι πως η εν λόγω εταιρεία εμφανίζει στους σκοπούς της και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικών με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτός άλλωστε είναι ένας τομέας που ο Φέλιξ Μπίτζιος, ο στενός συνεργάτης του Λαβράνου και έτερος πρωταγωνιστής των υποκλοπών, έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία τα τελευταία χρόνια.

Να σημειώσουμε ότι το Tetra Sepura, που προμήθευσε ο Λαβράνος την ΕΛΑΣ δεν λειτούργησε ποτέ σωστά, κάτι που γνωρίζει και ο τελευταίο αστυνομικός. Ωστόσο, περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ είχαν δοθεί το διάστημα 2018 -2022 στην Krikel για το χρυσοπληρωμένο σύστημα, που πλέον πετάγεται στον κάλαθο των αχρηστών.

Πλέον η κυβέρνηση όπως μαθαίνω προσανατολίζεται να δώσει το συμβόλαιο με απευθείας ανάθεση για το νέο εφεδρικό σύστημα επικοινωνίας της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιπρόσωπο της Motorola στην Ελλάδα, την ΜΟΡΤΕΚ Τηλεπικοινωνίες ΕΠΕ, που ίδρυσε ο Νίκος Μωραϊτίνης και την τρέχει σήμερα ο γιος του Γιώργος Μωραϊτίνης.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !