Στο ακροατήριο 14 κατηγορούμενοι του ταμείου Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού για τα πλαστά δάνεια! "113 υπάλληλοι φέρονται να έχουν πάρει δάνεια που ουδέποτε πήραν" αναφέρει η εισαγγελέας Ευγενία Σιδέρη.


edolio5 team

Την παραπομπή σε δίκη 14 κατηγορουμένων αναφορικά με την περιβόητη υπόθεση των πλαστών και αγύριστων δανείων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού, διατάζει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών. 

Πρόκειται για τη σκανδαλώδη υπόθεση των εικονικών δανείων που χορηγούσε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, κατά την περίοδο 2012-2014 σε υπαλλήλους του υπουργείου, τα οποία όμως όπως αποδείχτηκε ουδέποτε οι ίδια είχαν λάβει. Μία υπόθεση από την οποία ζημιώθηκε το Δημόσιο κατά 282.000 ευρώ.


To Δικαστικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τους δικαστές Μαρία Δριβελέγκα, Ελπίς Κυρίμη και Ελένη Ζαΐρα με το υπ΄ αριθμόν 1876/2022 βούλευμα που εξέδωσε, αποφάσισε την παραπομπή 14 συνολικά προσώπων σε δίκη, υιοθετώντας πλήρως την πρόταση της αντεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών, Ευγενίας Μάριας – Σιδέρη.


Μεταξύ των όσων παραπέμπονται σε δίκη είναι ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΠΟ και πρόεδρος στο ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ από το 2002 μέχρι και το 2017 Ιωάννης Τσακοπιάκος, ο διευθυντής του Ταμείου Γιώργος Βλαντής, μέλη των διοικήσεων του Ταμείου αλλά και συνδικαλιστές.

Τα αδικήματα τα οποία τους αποδίδονται κατά περίσταση σε βαθμό κακουργήματος αφορούν σε «συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση», «πλαστογραφία», «ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία», «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» και «υπεξαίρεση».

Τα δάνεια φέρονται να είχαν δοθεί σε 133 υπαλλήλους του υπουργείου.


Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε από την εισαγγελική έρευνα οι υπάλληλοι ουδέποτε έλαβαν αυτά τα δάνεια, ούτε και γνώριζαν για την ύπαρξη τους.