Το λόγο έχει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου! Ο Εφέτης Βαγγέλης Χριστιάς και η "μάχη" των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ της ΔΕΠΑ με τα λιπάσματα. Η ρωσική Gazprom, η συζήτηση στο Κολωνάκι και ο συνταξιούχος δικαστής που κουβαλάει τα ραβασάκια.

Του Άρη Σπίνου

Πριν λίγες μέρες εκδικαζόταν στο πενταμελές εφετείο Αθηνών μια ακόμα υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος, δυστυχώς και με την συμμετοχή σύμφωνα με το κατηγορητήριο και ενός προέδρου Εφετών Πειραιά που πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη.

Επί αυτού του ρεπορτάζ θα τα πούμε όταν θα γίνει η δίκη, αφού τώρα αναβλήθηκε. 

Σήμερα όμως έχουμε ρεπορτάζ με ονόματα διευθύνσεις και τηλέφωνα για κάτι που πάει να "γεννηθεί" και χτυπάμε "καμπανάκι" ευχόμενοι να μην είναι αλήθεια. Η δικαιοσύνη δεν αντέχει άλλη πληγή. 

Την αστική διαφορά μεταξύ ΔΕΠΑ και Λιπασμάτων οι αναγνώστες του edolio5 την ξέρουν πολύ καλά. Μιλάμε για πολλά δεκάδες εκατομμύρια που απαιτούνται εκατέρωθεν. Ο εισηγητής αυτής της αστικής διαφοράς είναι ο Εφέτης Βαγγέλης Χριστιάς. Σύμφωνα με όσα ακούγονται στην περιβόητη πλατεία του Κολωνακίου, ο δικαστής έχει γράψει ήδη την εισήγηση του, 140 σελίδες, όπου δικαιώνεται η ΔΕΠΑ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η απόφαση δεν έχει εκδοθεί και κατά συνέπεια κανένας δεν μπορεί να είναι γνώστης της εισηγήσεως του κ. Χριστιά. και μάλιστα με την λεπτομέρεια του αριθμού των σελίδων.

Ο πραγματικός ενδιαφερόμενος, αντίδικος, δεν είναι η ΔΕΠΑ αλλά η Ρωσική Γκασπρόμ. Γίνεται αντιληπτό ότι με τέτοια συμφέροντα στο τραπέζι λειτουργούν πολλές κεραίες πρεσβειών!

Πριν λίγες μέρες σε γνωστό στέκι συνομιλούσαν 2 δικηγόροι και ένας διπλωματικός υπάλληλος πρεσβείας που έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον προς το συμφέρον της ΔΕΠΑ. Εκεί ισχυριζόντουσαν ότι ο "πυρήνας της εισήγησης" του δικαστή εστάλη με e-mail! Αν πράγματι αυτό συμβαίνει  τότε η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Βασίλη Πλιώτα αλλά και της προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Μαρίας Γεωργίου είναι μονόδρομος. Γίνεται αντιληπτό ότι αν η ΔΕΠΑ "χάσει" την υπόθεση τα δεκάδες εκατομμύρια αποζημίωσης προς τα Λιπάσματα θα τα πληρώσει η Γκασπρόμ. Άπαντες αντιλαμβάνονται το γιατί!

Τα πράγματα όμως έχουν και άλλη εξέλιξη σύμφωνα πάντα με την συζήτηση που σας προ - είπαμε. Στο παιχνίδι του πήγαινε - έλα ραβασάκια, e-mail και οδηγίες για να εκδοθεί η απόφαση στα μέτρα της Ρωσικής εταιρείας είναι ένας γνωστός συνταξιούχος δικαστής που κατά σύμπτωση όπως είπαν οι συνομιλούντες είναι συγγενής του εφέτη Βαγγέλη Χριστιά. Η αλήθεια είναι, επειδή η πιάτσα είναι μικρή, ότι ο συγκεκριμένος συνταξιούχος δικαστικός παρέχει νομικές συμβουλές σε εταιρείες που έχουν  με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο εμπορικές σχέσεις με την Γκασπρόμ. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, μαθαίνουμε επίσης ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη πρεμούρα από τους ενδιαφερομένους - θαμώνες που πηγαινοέρχονται μεταξύ πλατείας Ψυχικού και εφετείου να βγει γρήγορα η απόφαση μην τυχόν και γίνει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν αυτό γίνει υπάρχουν έτοιμες βαρύτατες κυρώσεις, κατά της Ρωσίας και η Γκασπρόμ θα βρεθεί στο στόχαστρο της Δύσης. Αν αυτό συμβεί τελικά όλη η "παρέα" μάλλον θα πρέπει να μετακομίσουν στην Αγία Πετρούπολη. 

Στο τραπέζι της συζήτησης είπαν και πολλά άλλα που ακουμπούν την σφαίρα της ιδιωτικότητας, για μέλη της "παρέας". Από αυτά έχει ταλαιπωρηθεί και τραυματιστεί η Ελληνική δικαιοσύνη πολύ πρόσφατα για αυτό δεν θα τα αναφέρουμε! Οι επόμενες μέρες θα δείξουν εάν επαληθευτούν και γίνουν προφήτες οι συνομιλούντες! Μέχρι τότε όμως επειδή ο Ελληνικός λαός δεν μπορεί να περιμένει την απονομή του δίκαιού και οι αποφάσεις να είναι γνωστές σε κάποιους, πριν βγουν, σύμφωνα με την εξυπηρέτηση τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που δεν έχουν καμία σχέση με τα κυρίαρχα στοιχεία μιας δικογραφίας η εισαγγελία του Αρείου Πάγου πρέπει να διερευνήσει όλα όσα αναφέρουμε.