Ο δικαστικός πόλεμος του Πάνου Γερμανού με τον λογιστή του! Η δεξίωση που έγινε "πεδίο μάχης", τα εκατομμύρια που άλλαξαν χέρια σε μια νύχτα και ο μισθός των 32.400 ευρώ τον μήνα.


edolio5 team 

Τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται ένας μεγάλος δικαστικός αγώνας ανάμεσα στον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό και το γνωστό πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ομώνυμου «Ομίλου Γερμανός» Κώστα Καραφωτάκη, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αποχωρήσει από την εταιρεία.

Από την επομένη της αποχώρησης ο Κ. Καραφωτάκης ξεκίνησε δικαστικό αγώνα εναντίον του επί 22 χρόνια εργοδότη του. 
Και κάπως έτσι ξεκίνησε μια πολυεπίπεδη δικαστική διαμάχη κατά την οποία τα στοιχεία που έρχονται στο φως από τα νομικά γραφεία και η ανταλλαγή επιχειρημάτων θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν μια χολιγουντιανή ταινία που τα έχει όλα. Από την ανέλιξη ενός «ταπεινού λογιστή» από τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης σε ανώτατες διοικητικές θέσεις του τεράστιου ομίλου του Πάνου Γερμανού, τον χορό των εκατομμυρίων σε μισθούς και μπόνους, την αλλαγή τρόπου ζωής με σπίτια στο Παλαιό Ψυχικό, εξοχικά σε δημοφιλή νησιά, ακριβά γούστα με Porsche, εστιατόρια πολυτελείας όπου έρρεαν η σαμπάνια και τα ακριβά κρασιά, επίδειξη νεοπλουτισμού, μέχρι και κρυφές από το αφεντικό προσωπικές μπίζνες στο real estate και στο χρηματιστήριο, κατά τους ισχυρισμούς πάντοτε της πλευράς Γερμανού.

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μέχρι το 1998, οπότε ο Κ. Καραφωτάκης προσελήφθη στην εταιρεία Γερμανός, δούλευε σε ένα μικρό λογιστικό γραφείο ως λογιστής. Στην αρχή τοποθετήθηκε σε μια θυγατρική του Π. Γερμανού στην Ουκρανία ως οικονομικός διευθυντής.

Σύντομα έγινε γνωστή στην εταιρεία η κλίση του προς την ενασχόληση με το Χρηματιστήριο και γι’ αυτό στις αρχές του 2000, τότε που η Γερμανός ΑΒΕΕ εισήχθη στο Χ.Α., μεταφέρθηκε στην κεντρική διοίκηση και ανέλαβε διευθυντής Σχέσεων με τους Μετόχους, θέση που κράτησε έως το 2006, οπότε και πωλήθηκε η εταιρεία Γερμανός στην Cosmote.

Στη συνέχεια, το 2007, ο Κ. Καραφωτάκης τοποθετήθηκε από τον Π. Γερμανό στην εταιρεία Olympia ως γενικός διευθυντής με μισθό 13.000 ευρώ, θέση που κράτησε έως το 2016.


Το 2016 ο Π. Γερμανός αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του Κ. Καραφωτάκη κατά την κορύφωση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, το 2012-13, στην επιτυχή διαχείριση της ρευστότητας του ομίλου και των τραπεζικών, τον τίμησε με τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, θέση που κατείχε ο ίδιος ο Π. Γερμανός.

Μια κίνηση από την πλευρά του μεγαλομετόχου που συνοδεύτηκε με τα απαραίτητα κίνητρα και προϋποθέσεις ώστε να αφοσιωθεί ο Κ. Καραφωτάκης απερίσπαστος στο ιδιαίτερα απαιτητικό έργο της διεύθυνσης και στρατηγικής ηγεσίας του ομίλου μακριά από κάθε οικονομική ανησυχία και προβληματισμό.

Έτσι, αύξησε τον μισθό του σε 32.400 ευρώ τον μήνα που μαζί με τις άλλες παροχές ισοδυναμούσε με περίπου 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ήταν φανερό ότι ο άνθρωπος «άλλαξε πίστα», προφανώς με την αξία του, την οποία πάντως αναγνώρισε και επιβράβευσε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Π. Γερμανός.

Επιπρόσθετα, ενέταξε τον Κ. Καραφωτάκη σε πρόγραμμα κινήτρων αμοιβής που θα λάμβαναν στελέχη του ομίλου σε περίπτωση που πωλούνταν η συμμετοχή της εταιρείας στην πολωνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Play, παρότι ο ίδιος, όπως υποστηρίζει η πλευρά Γερμανού, ουδέποτε ασχολήθηκε ουσιαστικά με το συγκεκριμένο project αφού πήγε για πρώτη φορά στην Πολωνία το 2018, αφότου εισήχθη η εταιρεία στο Χρηματιστήριο.


Όταν η Play μπήκε στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας ενεργοποιήθηκε το εν λόγω ιδιωτικό συμφωνητικό και έτσι ο Κ. Καραφωτάκης έφτασε, εξαιτίας της ασυνήθιστα μεγάλης εμπορικής επιτυχίας, να δικαιούται το ασύλληπτο ποσό σχεδόν των 16 εκατ. ευρώ.


Τελικά προκαταβλήθηκαν σε αυτόν 10 εκατ. από το μπόνους, ενώ το υπόλοιπο δεν του καταβλήθηκε γιατί ενεργοποιήθηκε σχετικός όρος του συμφωνητικού, καθώς, όπως ισχυρίζεται η πλευρά Γερμανού, «διαπιστώθηκε ότι ο Καραφωτάκης με την παράλληλη ενασχόλησή του με τις προσωπικές του εταιρείες, την πλημμελή ενασχόληση με τα καθήκοντά του ως CEO, παραβίασε τους όρους χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης προκαλώντας οικονομική ζημιά ύψους περίπου 14 εκατ. στον όμιλο».

Ποσό που διεκδικεί να πάρει πίσω τώρα η πλευρά Γερμανού από τον Κ. Καραφωτάκη, ενώ ο τελευταίος με δική του αγωγή διεκδικεί άλλα 13 εκατ. πέραν των 10 εκατ. που έχει πάρει διότι τόσα θεωρεί πως έπρεπε να ήταν το μπόνους με βάση έναν δικό του τύπο υπολογισμού.

Κι όμως, όλα αυτά που βγαίνουν στο φως μέσω των δικογράφων θα είχαν αποφευχθεί αν ο Κ. Καραφωτάκης δεν προσέφευγε στα εργατικά δικαστήρια για να διεκδικήσει αποζημίωση για απόλυση ύψους 83.000 ευρώ (!) με βάση την εργατική νομοθεσία. Στα μέσα λοιπόν του 2017 «διαπίστωσε», σύμφωνα με την αγωγή του Π. Γερμανού, ο βασικός μέτοχος ότι ο τότε διευθύνων σύμβουλός του προέβαινε σε σοβαρότατες παραβάσεις των θεμελιωδών αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης και προσβάλλοντας την εμπεδωμένη εδώ και δεκαετίες εταιρική κουλτούρα της επιχειρηματικής ηθικής και της συλλογικής προσπάθειας του ομίλου, αλλά και της υποχρέωσης πίστης έναντι του ομίλου και των μετόχων του. Του έγινε η σχετική προειδοποίηση, αλλά αυτός συνέχισε και δεν συμμορφώθηκε.

Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2018, τον κάλεσε ο Π. Γερμανός
και του ανακοίνωσε την απόφασή του να τον απομακρύνει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, γεγονός που αποφασίστηκε από το Δ.Σ. στο τέλος Μαρτίου. Μάλιστα ο Π. Γερμανός τιμώντας την εικοσαετή συνεργασία τους του πρότεινε να παραμείνει στην εταιρεία ως σύμβουλος Διοίκησης. Θέση που δεν δέχτηκε ο Κ. Καραφωτάκης γιατί τη θεωρούσε πως τον μείωνε και αντιπρότεινε να του δοθεί η θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου για συγκεκριμένο μεταβατικό χρόνο και μετά να αποχωρήσει.


Τελικά ο Π. Γερμανός αποδέχτηκε να του δώσει τον τιμητικό τίτλο αποστρατείας που ζητούσε και να του αναθέσει για το μεταβατικό στάδιο μέχρι την αποχώρησή του τον Σεπτέμβριο του 2019 συγκεκριμένα εκτελεστικά και όχι διοικητικά καθήκοντα. Του διατήρησε μάλιστα τον μισθό των 32.400 ευρώ μηνιαίως.

Ένα προ 18 μηνών φαινομενικά ήσυχο διαζύγιο μεταξύ του Πάνου Γερμανού και του πρώην CEO της εταιρείας του Κώστα Καραφωτάκη εξελίσσεται σε άγρια δικαστική διαμάχη

Ζήτησε ακόμα να ανακοινωθεί εν ευθέτω ότι θα αποχωρήσει οικειοθελώς από τον όμιλο γιατί θα ήταν μειωτικό για την καριέρα του αλλά και τις προοπτικές ανεύρεσης ανάλογης θέσης εργασίας στην αγορά αν διέρρεε πως απολύθηκε. Κατά το διάστημα αυτό που συμφωνήθηκε και με δική του αίτηση παρατάθηκε άλλους τρεις μήνες, ο Κ. Καραφωτάκης εισέπραξε μισθούς ύψους 672.000 ευρώ.

Όλα κυλούσαν κανονικά και φτάνουμε στον Σεπτέμβριο του 2019 που, με βάση τη συμφωνία, έπρεπε να αποχωρήσει με ένα βελούδινο διαζύγιο, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί στον Τύπο, και μάλιστα ήταν αυτός που συνέταξε το δελτίο Τύπου. Έγινε και η σχετική αποχαιρετιστήρια γιορτή με φιλόφρονες λόγους και ευχαριστίες, αλλά την επομένη η διοίκηση πήρε ένα mail από το πρώην πλέον στέλεχος που έλεγε πως δεν υπογράφει παραίτηση και ζητούσε να του γίνει απόλυση, με το αιτιολογικό ότι κάτι τέτοιο θα τον εξυπηρετούσε φορολογικά με το ομαδικό ασφαλιστήριο της επιχείρησης στο οποίο μετείχε!

Η εταιρεία αρνήθηκε να το κάνει για λόγους αρχής και τότε ήρθε η ώρα να επιβεβαιωθεί για άλλη μία φορά πως «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχάριστου»! Την επομένη κιόλας προσέφυγε στο δικαστήριο επίλυσης εργατικών διαφορών και ζητούσε να του επιδικαστούν, με έναν δικό του αυθαίρετο τρόπο υπολογισμού, 350.000 ευρώ ως αποζημίωση απολυθέντος, αν και το ανώτατο ποσό με βάση τον νόμο είναι οι 83.000 ευρώ για τα χρόνια απασχόλησής του, ξεχνώντας πως το προηγούμενο διάστημα εισέπραξε 672.000 ευρώ από την επιχείρηση, ποσό που ήταν απότοκο της συμφωνίας να μην τσαλακωθεί το όνομα και η προσωπικότητά του στην αγορά. Μια αγωγή που όχι μόνο έχασε, αλλά και υποχρεώθηκε στην καταβολή τω δικαστικών εξόδων!

Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου δεν τον έκαμψε και εντός ολίγου κατέθεσε αγωγή κατά του πρώην εργοδότη του διεκδικώντας τα ποσά που προαναφέρθηκαν με τα μπόνους.