Το έργο ενός κράτους που πιάστηκε στον ύπνο! 12.500 στρέμματα και 94 σπίτια καμένα στη Βαρυπόμπη – Κρίσιμη η κατάσταση στην Εύβοια. Kάηκαν πάνω από 150 σπίτια. Οργισμένη η αντίδραση του Βελόπουλου. (ΒΙΝΤΕΟ)


edolio5 team 

Στάχτες χιλιάδων δασικών εκτάσεων και κατεστραμμένες περιουσίες άφησε πίσω της η πυρκαγιά, που ξέσπασε στη Βαρυπόμπη και δείχνει να ελέγχεται παρά τις ανά διαστήματα αναζωπυρώσεις που σημειώνονται.

Κάποιες πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για έκρηξη μετασχηματιστή της ΔΕΗ που πυροδότησε την φωτιά, ενώ στη συνέχεια εξεράγησαν και άλλοι μετασχηματιστές στην περιοχή. Ωστόσο, οι έρευνες για τα ακριβή αίτια ακόμη είναι σε εξέλιξη, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει στοιχεία εμπρησμού.

Σύμφωνα πάντως με την ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως έχουν καεί 12.500 στρέμματα, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, ενώ 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 υπέστησαν μερικές ζημιές.

Ανησυχία για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις της πυρκαγιάς στην Εύβοια

Σε ένα από τα μέτωπα, αυτό της Εύβοιας, η κατάσταση αργά το μεσημέρι ήταν δραματική με εκκενώσεις οικισμών και όπως δήλωσε στο ΜEGA o δήμαρχος Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης «καίγονται ολοσχερώς μεγάλες δασικές εκτάσεις, οι φωτιές είναι μέσα στους οικισμούς. Έχουν εκκενωθεί δώδεκα χωριά μέχρι στιγμής».


Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η φωτιά προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, καίγοντας δεκάδες σπίτια, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν πως έχουν καεί 20.000 στρέμματα και έχουν καταστραφεί πάνω από 150 σπίτια. 

Οι υπόλοιπες πυρκαγιές:

* Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βασιλίτσι Μεσσηνίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

* Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καστανιά του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, είναι επίσης σε εξέλιξη και εκεί επιχειρούν 55 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

*  πυρκαγιά στην περιοχή Καυκανία της Αρχαίας Ολυμπία, όπου κινητοποιήθηκαν άμεσα 46 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων,16 οχήματα και 4 αεροσκάφη.


Παρέμβαση Βελόπουλου