Το 401... της κολάσεως! Υπαξιωματικός γυναίκα κατήγγειλε ανώτερο αξιωματικό για σεξουαλική παρενόχληση. Ο Έλεγχος των επιθεωρητών για τις δωρεές των εφοπλιστών που έγιναν στο νοσοκομείο και... τις απευθείας αναθέσεις.


edolio5 team 

Ραγδαίες φαίνεται να είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση περιστατικού βαριάς σεξουαλικής παρενόχλησης που καταγγέλθηκε πριν από λίγο καιρό από γυναίκα υπαξιωματικό που υπηρετούσε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο και αφορά... υψηλόβαθμο αξιωματικό του ίδιου νοσηλευτικού ιδρύματος. 

Τους τελευταίους μήνες του 2020 οι πιέσεις που φέρεται να της άσκησε ο αξιωματικός ξέφυγαν από τα όρια, με την υπαξιωματικό να απειλεί να προχωρήσει σε καταγγελία εάν συνεχιζόταν η εν λόγω κατάσταση. Κάτι τέτοιο, δυστυχώς, δεν έγινε, με αποτέλεσμα η υπαξιωματικός να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία. Ακολούθως, διατάχθηκε ΕΔΕ την ώρα που η υπαξιωματικός έπαιρνε μετάθεση σε «καλή» θέση στο ΓΕΣ, ενώ ο εγκαλούμενος έπαιρνε απόσπαση σε άλλη μονάδα στο κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο, νέα δεδομένα έρχονται πλέον στο φως της δημοσιότητας. Όπως προκύπτει από πληροφορίες  η ΕΔΕ που έγινε από το ΓΕΣ ολοκληρώθηκε κι έκρινε πειθαρχικά ελεγκτέο τον εν λόγω αξιωματικό. Μένει να δούμε αν θα συγκληθεί το πειθαρχικό συμβούλιο του Σώματος, στο οποίο ανήκει για να αποφασίσει για τα περαιτέρω. Στο ίδιο πλαίσιο έχει ξεκινήσει και σχετική έρευνα από τη στρατιωτική δικαιοσύνη καθώς το αδίκημα για το οποίο εγκαλείται ο εν λόγω αξιωματικός είναι ιδιαίτερα βαρύ.


Την ίδια ώρα, όμως, ο εγκαλούμενος ελέγχεται και από κλιμάκιο του Στρατού, το οποίο εδώ και κάποιες μέρες έχει εγκατασταθεί στο νοσοκομείο και διεξάγει πλήρη έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες  το κλιμάκιο, μεταξύ άλλων, διερευνά όλες τις δωρεές που έγιναν στο νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια από εφοπλιστές, το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κ.ά., όπως επίσης και όλες τις απευθείας αναθέσεις σε τρίτους με τις οποίες σχετίζεται ο εν λόγω αξιωματικός.


Το θέμα όμως δεν σταματά εκεί. Δημιουργείται πλήθος ερωτημάτων από την υπουργική απόφαση που πάρθηκε πριν από ένα χρόνο και με την οποία προήχθη, παρά το γεγονός ότι ακριβώς την προηγούμενη χρονιά (2019) το άτομο αυτό είχε κριθεί διατηρητέο στον ίδιο βαθμό! Να σημειωθεί ότι η προαγωγή του εν λόγω, πέρυσι, δεν έγινε την ίδια περίοδο με τις τακτικές κρίσεις στο στράτευμα, αλλά με έκτακτη υπουργική απόφαση περίπου ένα μήνα πριν.


Στη συγκεκριμένη απόφαση περιλαμβάνονται 5 ονόματα αξιωματικών, 4 εκ των οποίων έχουν διατελέσει στενοί συνεργάτες του υφυπουργού Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Μάλιστα, την περίοδο που δημοσιεύτηκε η απόφαση ήταν αρκετά τα δημοσιεύματα από μέσα ενημέρωσης και ιστότοπους που ασχολούνται με τις Ενοπλες Δυνάμεις, τα οποία σχολίαζαν δηκτικά τις συγκεκριμένες προαγωγές. Ενας εκ των τεσσάρων ήταν και ο αξιωματικός που εγκαλείται για βαριά σεξουαλική παρενόχληση.

Στο μικροσκόπιο του κλιμακίου αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των ειδικών βαλβίδων που χρησιμοποιούνται από το νοσοκομείο για τις επεμβάσεις τύπου TAVI, θέμα που είχε αναδείξει στο παρελθόν η εφημερίδα μας με πλήθος δημοσιευμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι στο σχετικό πόρισμα του πρώην Σώματος Επιθεωρητών Υγείας που είχαν ελέγξει το 401 και, σε ό,τι αφορά το κόστος των βαλβίδων, σημείωναν μεταξύ άλλων πως: «Ολες οι επεμβάσεις TAVI έγιναν με βαλβίδα μιας και μόνο εταιρείας, της Medtronic». Με λίγα λόγια, η σχέση του νοσοκομείου με την εταιρεία ήταν μονοπωλιακή, κατά παράβαση της νομοθεσίας περί υγιούς ανταγωνισμού. Το ίδιο πόρισμα ανέφερε πως όλα τα υλικά των επεμβάσεων εξοφλήθηκαν απευθείας από το νοσοκομείο στην εταιρεία.


Ουδέποτε έγινε διαγωνισμός, ενώ ουδέποτε το νοσοκομείο κατέθεσε τα παραστατικά μέσω e-ΔΑΠΥ, ώστε να αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Με απλά λόγια, το νοσοκομείο πλήρωσε τα υλικά των επεμβάσεων, γεγονός που αποτελεί σημαντική επιβάρυνση και διαφυγόντα έσοδα για το εν λόγω ίδρυμα. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, όταν έφτανε η εντολή στο γραφείο προμηθειών του νοσοκομείου για παραγγελία βαλβίδας, συνοδευόταν από ένα χαρτάκι όπου χειρόγραφα ήταν γραμμένο το όνομα της εταιρείας Medtronic, ενώ το νοσοκομείο χρησιμοποιούσε διαφορετικούς κωδικούς για να τις χρεώνει, από αυτές που ορίζονταν από τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ). Υπενθυμίζεται πως το κόστος μιας τέτοιας βαλβίδας φτάνει τις 20.000-25.000 ευρώ και εκτινάσσεται στα 30.000-35.000 ευρώ, αν συνυπολογίσει κανείς και τα συνοδευτικά υλικά που απαιτούνται για την τοποθέτησή της. Εκείνο το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ είχε σταλεί σε τρεις Εισαγγελίες (Στρατού, Οικονομική και Πρωτοδικών) χωρίς να υπάρχουν νεότερες πληροφορίες για την τύχη του έκτοτε. Ισως τώρα να ήρθε η ώρα διερεύνησης και αυτού...