Δίκη Χρυσής Αυγής! Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων επιστρατεύουν ανάπηρους γονείς, αλλοδαπούς φίλους, ανήλικα παιδιά και ανύπαντρες αδερφές για την μάχη που δίνουν επί των αναστολών. Μπαρμπαρούσης και Ματθαιόπουλος εμφανίστηκαν μετά από 5,5 χρόνια. Μέχρι και η πρόεδρος απόρησε!


Του Άρη Σπίνου 

Με τη δικαστική διαδικασία να έχει μπει στο κρίσιμο στάδιο της απόφασης για τον ανασταλτικό ή μη χαρακτήρα των ποινών, ένας- ένας οι καταδικασθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που στις προηγούμενες συνεδριάσεις ήταν απόντες, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με στόχο να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους για να παραμείνουν ελεύθεροι.

Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που έχει καταδικαστεί ως μέλος του «διευθυντηρίου» αλλά με τη μικρότερη ποινή κάθειρξης 10 ετών εισήλθε στην αίθουσα του δικαστηρίου λίγο μετά τη μία το μεσημέρι. Ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης που έχει ποινή 6 ετών, συνοδευόμενος από τον ηλικιωμένο πατέρα του για να καταθέσει ως μάρτυρας και να ζητήσει αναστολή εκτέλεσης της ποινής του γιου του.

Μάλιστα ο συνήγορος του είπε πως οι γονείς του καταδικασθέντα βουλευτή δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τον γιο τους και έχουν ανάγκη τη βοήθειά του.

Ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, είναι ένας άνδρας ηλικιωμένος με αναπηρία στα μάτια.

«Ασχολείται με τα χωράφια, τα καλλιεργεί βοηθάει εμένα και τη μητέρα του, μένει μαζί μας. Έχει χωρίσει και τα τρία παιδιά του είναι με τη μητέρα, ηλικίας 10, 9 και 8. Βοηθάμε και εμείς καμιά κότα κανένα αυγό η γιαγιά….», είπε ο μάρτυρας στο Δικαστήριο.

Πρόεδρος: Αν εκτίσει την ποινή του τι θα αλλάξει

Μάρτυρας: Εγώ είμαι τελειωμένος, απέχω από το Αγρίνιο 40 χιλιόμετρα

Πρόεδρος: Όταν ήρθε στην Αθήνα σαν βουλευτής, εσάς ποιος σας κοίταγε;

Μάρτυρας: Το 2017 δεν είχα πρόβλημα ….  έχω πρόβλημα και η γυναίκα μου προβλήματα υγείας, είναι 63 ετών

Αποχωρώντας ο μάρτυρας υποβασταζόταν από τον γιό του ο οποίος ρώτησε την πρόεδρο αν μπορεί να αποχωρήσει: «Ε’ τι να σας πω; Είστε κατηγορούμενος και 5,5 χρόνια σας βλέπουμε σήμερα…», του απάντησε εκείνη.

Η κίνηση αυτή είχε προφανώς ως στόχο να υποστηρίξει πως δεν είναι ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων. Παράλληλα για να «καλύψει» την νομική προϋπόθεση της αναστολής πως «το δικαστήριο σε κάθε περίπτωση χορηγεί ανασταλτικό αποτέλεσμα ή αναστολή εκτέλεσης, αν αιτιολογημένα κρίνει ότι η άμεση έκτιση ή συνέχιση έκτισης της ποινής θα έχει ως συνέπεια υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη για τον ίδιο ή για την οικογένεια του».

Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση και θα επανέλθει αργότερα για να εξετάσει τα αιτήματα επί της αναστολής των ποινών και για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εισήγηση της Εισαγγελέως της έδρας, που μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιο εάν θα γίνει εντός της ημέρας.