Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο!Θα εξετάσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες με τα πρόσωπά τους...ανφάς και προφίλ!


edolio5 team 

Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής αποφάσισε τη Δευτέρα κατά πλειοψηφία - ΝΔ,ΚΙΝΑΛ,ΚΚΕ και Ελληνική Λύση - να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες δια ζώσης και χωρίς την κάλυψη των χαρακτηριστικών τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» αναμένεται να γίνει από κλιμάκιο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλης στις 16:00 της Τρίτης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ).



Την ίδια στιγμή οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην έρευνα για το σκάνδαλο Novartis, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» , σε επιστολή που έστειλαν το πρωί της Δευτέρας προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση που αποκαλυφθούν τα πραγματικά τους στοιχεία θα τεθεί σε κίνδυνο τόσο η ζωή τους όσο και των οικογενειών τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής το απόγευμα της Δευτέρας και μέσα σε κλίμα έντασης η Νέα Δημοκρατία φέρεται να πρότεινε την αυτοπρόσωπη εξέταση των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση». Στην πρόταση αυτή συναίνεσαν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική
Λύση.

Σύμφωνα με τις διαρροές ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, φέρεται να υποστήριξε: «Επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον θέλω να επισημάνω ότι η κυρία Τουλουπάκη ως μη όφειλε και που δεν έχει αποστείλει έγγραφα που η Επιτροπή έχει ζητήσει μας έστειλε επτά σελίδες νουθεσίας για το πώς θα εξετασθούν οι μάρτυρες.

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι οι μάρτυρες επικαλούνται υπαρκτό κίνδυνο ζωής εάν καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά. Εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους eισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Προτείνω την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων και εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου φέρεται να τοποθετήθηκε ως εξής: «Σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι η ανάδειξη της αλήθειας. Θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά ότι η κα Τουλουπάκη συνεχίζει να μην αποστέλλει στην επιτροπή τα έγγραφα που της έχουμε ζητήσει. Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες η άποψή μας είναι ότι δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι αυτό».

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος φερεται να είπε ότι: «Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που η ΝΔ που ψήφισε το νόμο ζητά να εξετασθούν δια ζώσης οι μάρτυρες και ο ΣΥΡΙΖΑ που το καταψήφιζε φώναζε και κραύγαζε υπερασπίζεται με σθένος τον νόμο της κουκούλας. Έιμαστε κατά του νόμου και της διαδικασίας, όσοι λένε αλήθεια δεν χρειάζονται κουκούλα. Δεν συμμετέχουμε χωρίς η διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων να είναι με ονόματα και δια ζώσης».

Αναλογη άποψη εξέφρασε και η Ελληνική Λύση.

Ο βουλευτής και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, είπε πως η Επιτροπή δεν μπορεί να ρίξει τους μάρτυρες «στα σκυλιά», ενώ φέρεται να πρόσθεσε: «Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε την απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ, θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας»

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής, Ιωάννης Μπουγάς, φέρεται να ανέφερε πως «Ο νόμος για την προστασία είναι για να προστατεύονται μάρτυρες από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο ,όχι από τους βουλευτές»

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές αναφέρουν πως οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες του σκανδάλου Novartis εξετάσθηκαν από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Τις ίδιες πληροφορίες φαίνεται πως έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ κύκλοι του οποίου υπογραμμίζουν ότι η απόφαση της Προανακριτκής Επιτροπής πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τον τρόπο εξέτασης των μαρτύρων από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας την απόφαση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής υπογράμμιζαν πως ισοδυναμεί με άρση της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων κάτι που δεν θα βλάψει μόνο την περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου Novartis αλλά θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για υποψήφιους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που θα ήθελαν να απευθυνθούν στις αρχές για να καταγγείλουν παράνομες πρακτικές στο δημόσιο ή γενικότερα υποθέσεις διαφθοράς. «Κανείς δεν θα θελήσει να κινδυνεύσει ή να δεχθεί μία σφοδρή "πολεμική", όπως έχει συμβεί στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis όπου οι μάρτυρες απειλούνται με μηνύσεις και αγωγές από πολιτικά πρόσωπα, για να αποκαλύψει στοιχεία για τυχόν παρανομίες που έχουν υποπέσει στην αντίληψή τους», τόνιζαν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι.

«Μάξιμος Σαράφης» - «Αικατερίνη Κελέση»: Θα υπάρξουν αντίποινα

Η βασιμότητα της άποψης που εκφράζουν οι νομικοί καταδεικνύεται από το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλαν ενόψη της επικείμενης εξέτασής τους από κλιμάκιο της Προανακριτικής Επιτροπής οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», οι οποίοι απευθύνουν έκκληση για τη διασφάλιση της ανωνυμίας τους, όπως προβλέπεται από τον νόμο 2928/2001, τη σχετική ΚΥΑ αλλά και την Κοινοτική Οδηγία 2009/1937.

Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες ζητούν με την επιστολή τους να καταθέσουν μέσω ηλεκτρονικών μέσων και με αλλοιωμένη φωνή, υπογραμμίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση διατρέχεται κίνδυνος τόσο για τη ζωή τους όσο και για τις οικογένειές τους λόγω σοβαρών αντιποίνων.

Μετά την απόφαση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», αν θα θεωρήσουν ότι διακυβεύεται η προστασία και η ανωνυμία τους και, τελικά, αποφασίσουν να μην καταθέσουν.

Ήδη η «Αικατερίνη Κελέση» ζητά στην επιστολή να ανακληθεί η κλήση της γιατί, όπως υπογραμμίζει, επιχειρείται να αρθεί το καθεστώς προστασίας ενώ ο «Μάξιμος Σαράφης» αναφέρει ότι θέλει να καταθέσει με τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας ταυτότητάς του, όπως έγινε στις 4 Δεκεμβρίου, όταν και κατέθεσε στον Άρειο Πάγο με όλα τα μέτρα που ορίζει η νομοθεσία.

Και όλα αυτά τα ανέφεραν πριν γίνει γνωστή η απόφαση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.