Κατασχέθηκε το πλοίο "Maersk Launceston" που χτύπησε το Ελληνικό πολεμικό "Καλλιστώ". Συντηρητική κατάσχεση σε βάρος του 40.000.000 ευρώ από το Ελληνικό δημόσιο. 11 Νοεμβρίου απολογείται ο πλοίαρχος του.


Του Άρη Σπίνου 

Προθεσμία για να απολογηθεί στις 11 Νοεμβρίου 2020 έλαβε την Πέμπτη από την Εισαγγελία Πειραιά ο Πολωνός πλοίαρχος του φορτηγού πλοίου μεταφοράς κοντέινερ "Maersk Launceston", σημαίας Πορτογαλίας, το οποίο τις πρωινές ώρες της Τρίτης 27 Οκτωβρίου 2020 συγκρούστηκε στο λιμάνι του Πειραιά με το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού, «Καλλιστώ».
Ο πλοίαρχος, που συνελήφθη στα πλαίσια της προανάκρισης για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και για παραβάσεις των διεθνών κανόνων αποφυγής σύγκρουσης, κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα και μετά τη χορήγηση της προθεσμίας αφέθηκε ελεύθερος.

Υπενθυμίζεται ότι αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο ελαφρύς τραυματισμός δύο μελών του πληρώματος του «Καλλιστώ» και οι πολύ σοβαρές ζημιές του σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες κρίνονται μη επισκευάσιμες.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών και η συγκέντρωση στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται για το σοβαρό ατύχημα μέσα στο λιμάνι του Πειραιά.

Tο Λιμεναρχείο Πειραιά ζήτησε από το δικαστήριο προθεσμία τριών μηνών προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των πραγματογνωμόνων και όλα τα στοιχεία με τις καταγεγραμμένες κινήσεις των δύο πλοίων στο marine traffic (διεθνές σύστημα καταγραφής πορείας των πλοίων), να επισυναφθούν στη δικογραφία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο φορτηγό πλοίο "Maersk Launceston" στο οποίο έχει απαγορευθεί ο απόπλους έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές. Το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι του Πειραιά αφού υπεβλήθη σε βάρος του συντηρητική κατάσταση 40.000.000 ευρώ υπέρ του Ελληνικού δημοσίου.