Δευτέρα, Αυγούστου 05, 2024

Το ξενοδοχείο για «ζευγαράκια» στο Σκαραμαγκά και η καθαίρεση του Πρύτανη Καλδή! Η προσπάθεια να το αγοράσει με 8,5 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του πενεπιστημίου Δυτικής Αθήνας ενώ η αντικειμενική του αξία δεν ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.


edolio5 team

Είναι η μοναδική φορά που Πρύτανης πανεπιστημίου εν ενεργεία καθαιρείται από την πλειοψηφία των καθηγητών του συμβουλίου διοίκησης. 

Ο «εμφύλιος» που ξέσπασε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά του πρύτανη Π. Καλδή, έχει σαν αφορμή την αγορά εκ μέρους του ΠΑΔΑ ενός παλαιού ξενοδοχείου στην περιοχή του Σκαραμαγκά, το οποίο η διοίκηση Καλδή προόριζε για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων του Ιδρύματος.

Η πρόταση δυσπιστίας σε βάρος από 6 εκ των 11 μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, με αφορμή την πρόθεσή του να αγοράσει ξενοδοχείο με τίμημα 8,5 εκατομμύρια για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου, αίτημα για το οποίο, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ήδη αποφανθεί αρνητικά. Η σύγκλητος αποφάσισε την άμεση καθαίρεσή του και τον ορισμό προσωρινού διαδόχου του, μέχρι να κινηθούν οι διαδικασίες για νέο Πρύτανη. Προσωρινά καθήκοντα πρύτανη ανατέθηκαν από το Συμβούλιο στην Καθηγήτρια κ. Κλειώ Σγουροπούλου.

Σύμφωνα με έχουν γίνει γνωτά  η καθηγήτρια Ευσταθία Παπαγεωργίου, που συνυπέγραψε την πρόταση δυσπιστίας, δήλωσε ότι «το συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο βρίσκεται σε μία κακόφημη περιοχή (sic) και είχε λειτουργήσει ως ξενοδοχείο ημιδιαμονής, εκτός από ακατάλληλο – καθώς αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στατικής επάρκειας – είναι και υπερτιμημένο. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ εξέφρασε την πρόταση να αγοραστεί έναντι 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία είναι 3.700.000.

Επιπλέον, δεν υπάρχει διαπιστωμένη στατική επάρκεια του κτιρίου, ούτε πολεοδομικός φάκελος, καθώς ο φάκελος φέρεται να έχει χαθεί στην Πολεοδομία. Το κυριότερο ζήτημα είναι πως, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αποφανθεί αρνητικά και δεν επιτρέπει την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο. Εν τω μεταξύ, έχει δημιουργηθεί το ερώτημα του γιατί το ΠΑΔΑ χρειάζεται ένα τέτοιο κτίριο, ενώ θα μπορούσε συνεργαστεί με κάποιο υφιστάμενο ξενοδοχείο. «Εμείς, ζητούμε την επανάληψη του διαγωνισμού ή τη ματαίωση αυτού, ώστε να διοχετευθούν τα χρήματα σε έρευνα και καινοτομία – εκεί που πραγματικά χρειάζεται, δηλαδή», λέει η κα Παπαγεωργίου.

Διαβάστε την πρόταση δυσπιστίας

Στο μεταξύ, μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης αναφέρουν πως παρά τα επανειλημμένα έγγραφα αιτήματα για ενημέρωση σχετικά με την πορεία του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση από πλευράς Πρύτανη. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι, αν και υπάρχει θέμα έλλειψης μελέτης στατικής επάρκειας του κτιρίου, ο Πρύτανης το παρέκαμψε. «Πέρασε το θέμα από το Συμβούλιο Διοίκησης με την υπόσχεση ότι εφόσον υπογραφεί η σύμβαση, θα έκανε τη μελέτη στατικής επάρκειας εκ των υστέρων. Με αυτό τον τρόπο, απέσπασε τις θετικές ψήφους των μελών. Τους ξεγέλασε, δηλαδή», υποστηρίζουν.

Η υπόθεση έφτασε στο απροχώρητο, όταν η ανάδοχος εταιρεία με επιστολή της προειδοποίησε το Συμβούλιο Διοίκησης ότι εάν δεν απαντήσει εντός μία ημέρας ότι τελικά θα προχωρήσει με την αγορά του ξενοδοχείου, θα κάνει αγωγή για διαφυγόντα κέρδη ύψους 2 εκατομμυρίων.


«Την επομένη της επιστολής, ο Πρύτανης Καλδής έθεσε θέμα στο Συμβούλιο για αλλαγή της σύνθεση της επιτροπής στο Ελεγκτικό, που είχε απορρίψει το θέμα για το ίδιο κτίριο. Γι’αυτό το λόγο, προχωρήσαμε στην Πρόταση Δυσπιστίας, ακολουθώντας όλους τους τύπους σε σχέση με τη διαδικασία», εξηγεί η Καθηγήτρια Παπαγεωργίου, προσθέτοντας: «Αν παραμείνει στη θέση του Πρύτανη, το πανεπιστήμιό μας τελείωσε. Βάλτωσε».

Πάντως ο ίδιος απαντώντας στις βολές εναντίον του, αναφέρει πως οι υπογράφοντες την πρόταση «επικαλούνται θέματα δήθεν εύρυθμης λειτουργίας του Συμβουλίου» και καλεί το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, του οποίου η προσπάθεια «προσβάλλεται και αδικείται» σε μία πορεία «ενότητας και συμπερίληψης».

Ενάντια στον πρύτανη, Παναγιώτη Καλδή κατέθεσαν αιτιολογημένη Πρόταση Δυσπιστίας έξι από τα 11 συνολικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε, επίσης, ότι τα καθήκοντα του μεταβατικού Πρύτανη αναλαμβάνει η καθηγήτρια Κλειώ Σγουροπούλου.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !