Δευτέρα, Αυγούστου 05, 2024

Ο μύθος της δήθεν μεγάλης «επένδυσης» που γκρεμίζεται μέρα με την μέρα! Τα παγκόσμια κορυφαία fund αποχωρούν ένα - ένα με πρώτη και καλύτερη την αδελφή του Λάτση. Πουλάει οικόπεδα (!) για να τα χτίσουν οι ιδιώτες μόνοι τους. Αγόρασε €92 το τ.μ. και τα δίνει €7.500.


edolio5 team

Το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο που έχει πάρει σάρκα και οστά με την δήθεν επένδυση του Λάτση στο Ελληνικό δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο. 

Το έργο του Ελληνικού, που κάποτε διαφημίστηκε ως το σύμβολο της ελληνικής ανάπτυξης, αντιμετώπισε σοβαρά εμπόδια και απέτυχε να προσελκύσει και να διατηρήσει μεγάλους επενδυτές, αφού από την άρχη φάνηκε ότι ο Λάτσης έψαχνε γύρω - γύρω λεφτά χωρίς ο ίδιος να έχει πρόθεση να βάλει το χέρι στην τσέπη. 

Από το 2019, η Lamda Development είδε πολλούς εταίρους να εγκαταλείπουν το project. Οι Κινέζοι της Fosun Group και οι Άραβες της Eagle Hills από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν από τους πρώτους που αποχώρησαν. Ακολούθησαν οι Αμερικανοί της Blackstone, οι οποίοι πούλησαν το 12% της συμμετοχής τους στην Voxcove Holdings, συμφερόντων Πάνου Γερμανού και VNK (Βασίλης και Νέλλη Κάτσου). Το 2020, η Μαριάννα Λάτση αποχώρησε επίσης, πουλώντας το μερίδιό της.

Το φθινόπωρο του 2021, η Mohegan Gaming & Entertainment αποσύρθηκε πλήρως από το σχήμα κατασκευής καζίνου με την ΓΕΚ Τέρνα, αφήνοντας τη θέση της στη Hard Rock. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες Eurobank και Πειραιώς εγκατέλειψαν τα σχέδια να μεταφέρουν τα κεντρικά τους γραφεία στο Ελληνικό, δείχνοντας έλλειψη εμπιστοσύνης στο μέλλον του project.

Η Lamda Development φαίνεται να εγκαταλείπει το αρχικό όραμα για το Ελληνικό, καθώς οι προσδοκίες περί μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και δημιουργίας ενός διεθνούς προορισμού αντικαθίστανται από βραχυπρόθεσμες πωλήσεις γης. Συγκεκριμένα, η θυγατρική “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΕ” πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαια και προσύμφωνα για την πώληση πέντε διαφορετικών οικοπέδων, συνολικής οικοδομήσιμης επιφάνειας περίπου 51.000 τ.μ., έναντι 106 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι ο Λάτσης αγόρασε το Ελληνικό με €92 το τ.μ. και σήμερα πουλάει τα οικόπεδα με 7500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.  

Παρά την πρόσφατη άνοδο της μετοχής της Lamda Development, το μέλλον του Ελληνικού παραμένει αβέβαιο. Χωρίς την προσέλκυση ισχυρών και μακροπρόθεσμων επενδυτών, το έργο κινδυνεύει να παραμένει ένα νεκροταφείο τσιμεντένιων κτηρίων.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !