Δευτέρα, Ιουλίου 29, 2024

Το σκάνδαλο υποκλοπών και η παρέα του Predator! Η ΕΥΠ παρακολουθούσε επί 2 χρόνια τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χρήστο Μπαρδάκη - με την έγκριση της εισαγγελέως Βλάχου που και αυτή ήταν υπό παρακολούθηση - που ερευνούσε τα εικονικά τιμολόγια του Λαβράνου. Τα «αδιευκρίνιστα» 350.000 ευρώ του Γεωργιάδη και τα 908.000€ του Αβραμόπουλου που μπήκαν στο αρχείο.


Του ειδικού συνεργάτη

Όταν σε αυτή την χώρα παρακολουθούνται εισαγγελείς από την ΕΥΠ τότε τα πράγματα δεν είναι άσχημα αλλά είναι ο πάτος της αβύσσου σε μορφή κοινοβουλευτική δημοκρατίας.

Απίστευτα πράγματα προκύπτουν από τα μέχρι τώρα στοιχεία των ερευνών σε ότι αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών και την διπλή παρακολούθηση του πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος και νυν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χρήστου Μπαρδάκη τόσο από ΕΥΠ όσο και από το Predator.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία των ερευνών προκύπτει ότι ο κ. Μπαρδάκης ήταν επί δύο χρόνια υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), με την έγκριση της εποπτεύουσας την περίοδο εκείνη εισαγγελέως της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου. Με απλά λόγια η εισαγγελέας έδωσε την άδεια να παρακολουθήσουν συνάδελφο της! 

Μάλιστα η περίοδος που ο κ. Μπαρδάκης ήταν σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ, συμπίπτει χρονικά με την περίοδο που επί των ημερών του ως προϊσταμένου στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, μπήκαν στο αρχείο οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για το σκάνδαλο Novartis και δύο πολιτικά πρόσωπα, τους Αδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο στους οποίους είχαν εντοπιστεί χρηματικά ποσά τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως «αδιευκρίνιστης προέλευσης», χωρίς περεταίρω έρευνα.

Αν και παρακολουθούμενος, ο κ. Μπαρδάκης ουδέποτε προσέφυγε ενώπιον της Δικαιοσύνης προκειμένου να προστατέψει την εισαγγελική του τιμή και να ενημερωθεί για ποιο λόγο τέθηκε σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του inside story, ο κ. Μπαρδάκης είχε τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ, επί δύο χρόνια και συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου του 2020 έως και τις 12 Ιουνίου του 2022. Η παρακολούθηση έγινε με διατάξεις τις ΕΥΠ, τις οποίες υπέγραφε η τότε εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ, η Βασιλική Βλάχου. Ουσιαστικά κάθε δύο μήνες η παρακολούθηση του κ. Μπαρδάκη από την ΕΥΠ ανανεωνόταν με την υπογραφή της συναδέλφου του Βασιλικής Βλάχου. Ένα πρόσωπο (η κα Βλάχου) το οποίο είχε τεθεί σε παρακολούθηση από το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator και πλέον υπηρετεί στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά.

Στην περίπτωση της παρακολούθησης του νυν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Μπαρδάκη εγείρονται σοβαρά ερωτήματα.

Εκτός από την ΕΥΠ, ο κ. Μπαρδάκης ήταν υπό παρακολούθηση από το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, όπως είχε αποκαλύψει το edolio5 από την πρώτη στιγμή. Κάτι που επιβεβαιώθηκε το περασμένο καλοκαίρι όταν η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) ενημέρωσε επισήμως τον κ. Μπαρδάκη ότι ήταν ένα από τα 92 πρόσωπα που είχαν τεθεί σε παρακολούθηση από το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.

Ηταν Φεβρουάριος του 2022 όταν η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος έθεσε στο αρχείο τις δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για το σκάνδαλο Novartis και δύο πολιτικά πρόσωπα, τους Αδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο. Την περίοδο εκείνη ο Χρ. Μπαρδάκης ήταν προϊστάμενος της Οικονομικής Εισαγγελίας. Η αρχειοθέτηση που επικυρώθηκε από τον ίδιο έγινε από τον εισαγγελέα εφετών Παναγιώτη Καψιμάλη, διάδοχό του στο τιμόνι της Οικονομικής Εισαγγελίας, παρά το γεγονός ότι είχαν εντοπιστεί ποσά «αδιευκρίνιστης προέλευσης» και στους δύο υπουργούς.

Ειδικότερα στον Αδ. Γεωργιάδη είχαν εντοπιστεί 350.000 ευρώ και στον Δ. Αβραμόπουλο περί τις 908.165 ευρώ. Οι αρχειοθετήσεις προκάλεσαν σάλο. Η φράση «αδιευκρίνιστα» έμεινε στην Ιστορία, αλλά όχι με τρόπο που περιποιεί τιμή σε εισαγγελικό λειτουργό. Η Οικονομική Εισαγγελία απέδωσε την αρχειοθέτηση στον έλεγχο που έκανε η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος (ΔΕΟΕ). Πρόκειται για τη διεύθυνση στην οποία προΐσταται ο πρώην ελεγκτής του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) Ιωάννης Καθαρός.

Να σημειώσουμε ότι και οι 2 (Γεωργιάδης - Αβραμόπουλος) ήταν και αυτοί υπό παρακολούθηση.

Ακόμη μία υπόθεση μείζονος ενδιαφέροντος που χειρίστηκε η Οικονομική Εισαγγελία επί Μπαρδάκη ήταν η έρευνα για την περιβόητη σύμβαση 717/2014 σχετικά με την «Ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και αντικατάσταση 70 αλλαγών τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας». Η σύμβαση είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία ΤΟΜΗ (θυγατρική του ομίλου Ακτωρ) και την Alstom. Με αυτή η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα εφοδιαζόταν με όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέτρα ασφαλείας ώστε να αποτραπούν δυστυχήματα όπως αυτό που συνέβη στα Τέμπη και βύθισε στο πένθος 46 οικογένειες.

Επειτα από έρευνα η Οικονομική Εισαγγελία έθεσε τη δικογραφία στο αρχείο. Ωστόσο στη συνέχεια η υπόθεση πήρε άλλη τροπή. Τον Νοέμβριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έθεσε στο δικό της μικροσκόπιο τη συγκεκριμένη σύμβαση, σχετικά με το κατά πόσο ζημιώθηκε ο προϋπολογισμός της ΕΕ. Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε βάρος 23 υπόπτων συμπεριλαμβανομένων 18 δημοσίων υπαλλήλων μεταξύ των οποίων και του Αλεξάνδρου Εξάρχου της Intrakat και μάνατζερ των Μπακοκαϋμενάκηδων όπου έμεινε ελεύθερος από την ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάπα καταβάλωντας εγγύηση 500.000 ευρώ.

Ο κ. Μπαρδάκης είχε και τον έλεγχο των εικονικών τιμολογίων των εταιρειών Λαβράνου.

Μετά το πόρισμα καταπέλτη της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΕΕ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που εστάλη στο 2ο Ελεγκτικό Κέντρο και στην Οικονομική Εισαγγελία και αφορά στα εικονικά τιμολόγια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχε εκδώσει η εταιρεία του Λαβράνου, ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, έχουν πάρει σειρά οι άλλες δύο εταιρείες του πρωταγωνιστή των υποκλοπών, η Ιονική Τεχνολογική και η Krikel.

Ωστόσο, το μεγάλο αγκάθι είναι η ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, διότι πλέον έχει πιστοποιηθεί από τις φορολογικές αρχές όλο το διάστημα 2013-2015, οπότε η εταιρεία έκοβε ασταμάτητα εικονικά τιμολόγια.

Το edolio5 σας είχε ενημερώσει με προγενέστερο ρεπορτάζ πως η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής (ΥΕΔΔΕ Αττικής) επέδωσε προσωρινό φύλλο ελέγχου στον πρωταγωνιστή του σκανδάλου των υποκλοπών επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, για εικονικά τιμολόγια αξίας άνω των 52 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει η ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, εταιρεία του Λαβράνου, μεταξύ 2013 και 2015.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !