Σάββατο, Ιουλίου 13, 2024

Οι ευθύνες της ΤτΕ που θα στείλουν κόσμο και κοσμάκη στην φυλακή! Το μαυσωλείο απάτης του παρελθόντος που λεγόταν Attica Bank. Η περιβόητη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα και τα 700 εκατ. ευρώ που θα χρειαστούν με το «καλημέρα». Το χατήρι της κυβέρνησης σε 2 εφοπλιστές που αγόρασαν 2 καναλάκια και την στηρίζουν.


Του ειδικού συνεργάτη

Εμείς οφείλουμε να πούμε μερικά πράγματα ξεκάθαρα για να μην έχουμε κλάμματα αργότερα από όσους περάσουν το κατώφλι των φυλακών. Η ΤτΕ έκανε τα στραβά μάτια τόσο επί διακυβέρνησης της ΝΔ όπου η διαφθορά και οι κομπίνες στην Attica bank έφθασε στο απόγειο της όσο και στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ που απλά το τερμάτισαν στις απάτες.

Η Attica bank είναι μαυσωλείο απάτης, η Τράπεζα της Ελλάδος επειδή δεχόταν πιέσεις από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ απλά συντηρούσε μια φαύλη κατάσταση.
Η περίπτωση της Attica bank δεν έχει προηγούμενο, σωρευμένες ζημίες 1,7 δισεκ. ευρώ μόνιμα κεφαλαιακά ανεπαρκής και πάντα στο επίκεντρο σκανδάλων.

Ποια τα οικονομικά δεδομένα της Attica bank και της Παγκρήτιας ;

Φθάνουν τα 670 εκατ της νέας αύξησης κεφαλαίου; Η απάντηση είναι όχι και εξηγούμε γιατί!

Η Attica bank σήμερα έχει
3,74 δισεκ. ενεργητικό
3,62 δισεκ. δάνεια
445 εκατ κεφάλαια και
14,3% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας

Όμως από τα 3,62 δισεκ. δάνεια το 61,5% είναι NPEs οπότε 2,23 δισεκ. αλλά και 1,22 δισεκ. ήδη υπάρχουσες προβλέψεις.
Ωστόσο στην περίπτωση της Attica bank στις προβλέψεις περιλαμβάνονται και οι εγγυητικές επιστολές στους μηχανικούς οπότε δεν είναι σαφές πόσο ρεαλιστικές είναι αυτές οι 1,22 δισεκ. προβλέψεις. 

Η Παγκρήτια τράπεζα με ενσωματωμένη την HSBC (περιουσιακά στοιχεία 961 εκατ ευρώ) και την Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας (μια σάπια τράπεζα) έχει

3,23 δισεκ. ενεργητικό
2,57 δισεκ. δάνεια
2,6 δισεκ. καταθέσεις
252 εκατ κεφάλαια…

Η Παγκρήτια ήδη εμφανίζει κεφαλαιακό έλλειμμα 58 εκατ ή -2,6% επί του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, άπαξ και η Τράπεζα της Ελλάδος ζητάει ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,3%, ενώ παραδόξως για την Attica bank ζητάει 13%.
Όμως από τα 2,57 δισεκ δάνεια τα 1,6 με 1,75 δισεκ. είναι ξεκάθαρα NPEs

Αθροίζουμε λοιπόν Attica bank 445 εκατ κεφάλαια και Παγκρήτια 252 εκατ κεφάλαια = 697 εκατ στρογγυλοποιούμε στα 700 εκατ ευρώ.

Τα NPEs των δύο τραπεζών είναι περίπου 3 δισεκ. ευρώ για τα οποία προκύπτει ζημία 620 εκατ ευρώ που δυνητικά φθάνει τα 700 εκατ μαζί με άλλες κινήσεις εξυγίανσης
Άρα εάν τα αθροίζαμε σήμερα όλα αυτά η νέα τράπεζα Attica bank και Παγκρήτια θα είχαν σχεδόν μηδενικά κεφάλαια ή αρνητικά κεφάλαια.

Τα 670 εκατ που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν ως αύξηση κεφαλαίου δεν είναι επαρκής γιατί μεταξύ άλλων δεν καλύπτει το funding gap μεταξύ δανείων NPEs που θα βγουν από τον ισολογισμό λόγω της τιτλοποίησης NPEs από τον Ηρακλή και της πραγματικής καταθετικής βάσης.

Θυμίζουμε ότι στην Attica bank το ΤΧΣ κατέχει το 72,5%, ο ΕΦΚΑ το 7,6%, η Παγκρήτια 5%, η Thrivest 4,4% και το ΤΜΕΔΕ 4%.

Για να μπορέσει αυτό το νέο σχήμα να εξελιχθεί σε 5ο πυλώνα – όπως διαφημίζουν οι Μπακοκαϋμενάκηδες θα πρέπει να απαντηθεί το εξής ερώτημα…

Η νέα τράπεζα μετά την συγχώνευση μεταξύ της Attica bank και της Παγκρήτιας θα διαθέτει υγιή ταμείο 2,5 δις ευρώ για να αρχίζει να δίνει δάνεια ; 

Ακόμη και αυτό να συμβεί όμως μιλάμε για μια προσπάθεια που θα πάρει σάρκα και οστά και όχι για τον περιβόητο 5ο πυλώνα που μας έχουν ζαλίσει!

Κολονίτσα το λες και πολύ είναι αυτό!!!

Μαθαίνω ότι έρχονται έρχονται συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον ρόλο συγκάλυψης της ΤτΕ στην σαπισμένη Attica bank, ειδικά του Γιάννη Στουρνάρα και ακόμη ειδικότερα των αρμοδίων οργάνων που έστηναν τις αξιολογήσεις και πως προστάτευαν ανίκανες διοικήσεις ή διοικήσεις απατεώνων.

Την πρώτη φορά κάποιοι την γλίτωσαν και δεν πήγαν φυλακή αλλά τώρα μέλλον όλα οδεύουν προς τα εκεί αν με ελαφρά  την καρδία η τράπεζα της Ελλάδος εγκρίνει την δημιουργία ενός... μορφώματος μόνο και μόνο για να κάνει το χατήρι η κυβέρνηση σε 2 εφοπλιστές που αγόρασαν 2 καναλάκια της πλάκας για να πουλάνε εκ δούλευση.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !