Πέμπτη, Ιουλίου 18, 2024

Όλο το χρονικό ενός αντίδωρου από τον Μητσοτάκη στους Μπακοκαϋμενάκηδες για να μην τους δώσει άδεια παννελήνιου καναλιού! Η Attica Bank και η Παγκρήτια που δεν θα αντέξουν ούτε 6 μήνες και θα την πάρει ο Βαρδινογιάννης με όχημα την Optima Bank τσάμπα. Τα 475 εκατ. ευρώ που θα βάλει μετρητά το δημόσιο ενώ η «Αγία τριάδα» θα βάλει με δάνεια και ομόλογα εάν και εφόσον χρειαστούν 200.


edolio5 team

Τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρω του διαδικτύου η τελική συμφωνία για την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Οι βασικοί όροι της Συμφωνίας Μετόχων, όπως γνωστοποιήθηκαν στην Τράπεζα είναι οι εξής:

Οι Μέτοχοι θα παράσχουν στην Attica Bank έγγραφη δεσμευτική επιστολή κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών του πιστωτικού ιδρύματος που θα προκύψει μετά τη Συγχώνευση συμπεριλαμβανομένων των αναγκών που θα προκύψουν λόγω της υπαγωγής στο Πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ».Η Επένδυση των Μετόχων στο πιστωτικό ίδρυμα που θα προκύψει από τη Συγχώνευση και υπό τον όρο ολοκλήρωσης αυτής, ανέρχεται σε ποσό €675,10 εκατ., εκ των οποίων €475,10 εκατ. κατ’ ανώτατο όριο θα καταβάλει σε μετρητά το ΤΧΣ και €200 εκατ. κατ’ ανώτατο όριο θα καταβάλει σε μετρητά η Thrivest. Εδώ να παρατηρήσουμε 2 πράγματα

Οι πιο μέτριοι αναλυτές μιλούν για ένα δις που θα χρειαστεί γεγονός που σημαίνει ότι άμεσα θα απαιτηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Επιπλέον όπως προκύπτει από την συμφωνία το δημόσιο θα καταβάλει μετρητά 475.000.000 ευρώ ενώ η Αγία Τριάδα Μπάκος - Καϋμενάκης - Εξάρχου θα βάλουν 200 εκατ. ευρώ χωρίς να δεσμεύονται ούτε για πότε ούτε για το πως.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το ποσό αυτό θα είναι το ανώτατο που θα βάλουν και φυσικά με απλά Ελληνικά σημαίνει ότι αν χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα συμμετέχει μόνο το δημόσιο. 

Γιατί η συμφωνία δεν επιβάλλει την κατάθεση μετρητών από την Thrivest; Μα προφανώς γιατί η εταιρεία θα πάρει δάνεια και θα εκδόσει ομόλογο. Είναι αμφίβολο εάν η «Αγία Τριάδα» βάλει μερικές δεκάδες εκατομμύρια... όσο δηλαδή στοιχίζει μια πολυκατοικία στην λίμνη της Βουλιαγμένης. 

Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έκδοση warrants, από κοινού «Κεφαλαιακή Ενίσχυση»), το ΤΧΣ αναμένεται να κατέχει ποσοστό συμμετοχής στο νέο πιστωτικό ίδρυμα ύψους τουλάχιστον 35% και η Thrivest αναμένεται να κατέχει ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 50% πλέον μίας μετοχής και 58,5%. Το ποσοστό συμμετοχής της Thrivest ενδέχεται να αυξηθεί εφόσον επιλέξει κατά τη διακριτική της ευχέρεια (!)  να επενδύσει ποσό μεγαλύτερο των €200 εκατ.

Οι Μπακοκαϋμενάκηδες που επένδυσαν στα μίντια είχαν μοναδικό σκοπό εξ αρχής την άδεια παννελήνιου καναλιού αλλά τους τέθηκε απαγορευτικό από τους υπάρχοντες καναλάρχες που πέρασαν στην κυβέρνηση την άποψη τους.

Η τραπεζική πιάτσα γνωρίζει ότι αυτό το ενγχείρημα με την συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας τράπεζας δεν θα αντέξει ούτε 6 μήνες και ως σωτήρια λύση θα είναι η επέμβαση της Optima Bank που ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη όπου και την πάρει τσάμπα για να μην καταρρεύσει εξ ολοκλήρου.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !