Τρίτη, Ιουλίου 23, 2024

Πως πήραν «δώρο» στο πιάτο από την κυβέρνηση την Τράπεζα Αττικής οι Μπακοκαϋμενάκηδες με μια ΕΠΕ! Αποτελεί νέο παγκόσμιο φαινόμενο ο υπόδικος για κακούργημα Αλέξανδρος Εξάρχου έχοντας δώσει εγγύηση 500.000 ευρώ για να μην πάει φυλακή να είναι συνέταιρος σε τραπεζικό ίδρυμα. Η «παρέα των 3» θα βάλει - εάν βάλει - 120 εκατ. ευρώ και θα πάρει το 58% και το δημόσιο θα βάλει 475 εκατ. ευρώ και θα πάρει το 38%. Ένα σκάνδαλο που θα γίνει με βεβαιότητα μια «καυτή» δικογραφία.


edolio5 team

Όσο παιρνάνε οι ώρες γίνονται όλο και πιο γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας του ΤΧΣ με την εταιρεία Thrivest των Μπακοκαϋμενάκηδων και Εξάρχου.

Αποτελεί όμως μείζον θέμα ως προς τον Αλεξ Εξάρχου - συνέταιρο των Μπακοκαϋμενάκηδων - στην εταιρεία Thrivest να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο ως πλειοψηφών και την ίδια ώρα να βρίσκεται εκτός φυλακής επειδή κατέβαλε την εγγύηση των 500.000 ευρώ ως κατηγορούμενους για το κακούργημα περί της συμβάσεως 717.

Είναι γνωστό πως ένας CEO σε μια εταιρεία που πουλάει τυρόπιτες δεν μπορεί να είναι κατηγορούμενος για κακούργημα και ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Για συνιδιοκτήτης τράπεζας μπορεί ;

Ας έρθουμε όμως σε αυτή καθ' αυτή την συγχώνευση των 2 τραπεζών!

Τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:

1) Η κεφαλαιακή ενίσχυση θα είναι σε 2 επίπεδα, αύξηση κεφαλαίου με μετρητά 675,1 εκατ ευρώ και 60 εκατ θα αφορούν warrants παραστατικούς τίτλους, συνεχίζουμε να μην κατανοούμε την ύπαρξη των Warrant αντί καθαρής αύξησης κεφαλαίου 735 εκατ ευρώ καθώς τόσα θα συγκεντρωθούν από την αύξηση και την έκδοση warrants.

Ωστόσο είναι αντιληπτό πλέον γιατί εκδίδονται warrants.

3)H αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί στην τιμή των 1,87 ευρώ με έκδοση 359,5 εκατ μετοχών.
Θα εκδοθούν και 359,5 εκατ warrants με τιμή 0,05 ευρώ.

4)Με βάση την ανακεφαλαιοποίηση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικούς Σταθερότητας θα επενδύσει έως 475,1 εκατ ευρώ και θα αποκτήσει έως το 35% των μετοχών και η Thrivest θα επενδύσει εάν επενδύσει 120 εκατ θα πάρει το 51% και εάν φθάσει τα 200 εκατ θα κατέχει το 58,5% της νέας τράπεζας που θα προκύψει μετά την συγχώνευση της Attica bank από την Παγκρήτια.

Το ελληνικό δημόσιο ΤΧΣ και ΕΦΚΑ θα κατέχουν ποσοστό μεταξύ 38,5% με 40% και η Thrivest των Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου 58,5%.

Ο ΕΦΚΑ θα επενδύσει 47,9 εκατ και το ΤΜΕΔΕ 11 εκατ και θα έχει δικαίωμα και για 41 εκατ warrants.
5)H σχέση ανταλλαγής καθορίστηκε σε 10 μετοχές Παγκρήτιας προς 90 μετοχές της Attica bank και προφανώς η σχέση αυτή μας εκπλήσσει.

Το ενεργητικό της Attica bank είναι 3,7 δισεκ. και της Παγκρήτιας 3,45 δισεκ. με τις καταθέσεις της Attica bank να ανέρχονται σε 3,15 δισεκ. έναντι 2,6 δισεκ. της Παγκρήτιας.

Η σχέση ανταλλαγής 90 προς 10 Παγκρήτια… δεν προκύπτει με οικονομικούς όρους.
Επίσης τα NPEs της Attica bank είναι 61,5% και της Παγκρήτιας 53,5%.

6)Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι από τα 735 εκατ τα 100 εκατ θα αποπληρώσουν ομόλογο Tier 2 του ελληνικού δημοσίου.

Το ομόλογο έπρεπε να πληρωθεί για να μην θεωρηθεί από τους οίκους αξιολόγησης default.
Το ελληνικό δημόσιο θα έχει επενδύσει λοιπόν 423 εκατ. το ΤΧΣ 475 εκατ + 48 εκατ ο ΕΦΚΑ – 100 εκατ το ομόλογο που θα αποπληρωθεί = 423 εκατ ευρώ.

7)Η αναφορά ότι εάν η Attica bank χρεοκοπούσε θα χάνονταν 1,6 δισεκ. καταθέσεις και το ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα έπρεπε να βρει 2,7 δισεκ. είναι παραπλανητική.

Μα η ΤτΕ δεν δήλωνε ότι η Attica bank είναι μια ασφαλής τράπεζα επί εποχής Θεόδωρου Πανταλάκη της προηγούμενης διοίκησης της Attica bank.

H Τράπεζα της Ελλάδος απλά τα έκανε μαντάρα στην κυριολεξία τόσα χρόνια στην διαχείριση της Attica bank και Παγκρήτιας αφού προφανώς ετοίμαζαν την παραχώρηση της σε κάποιον εκλεκτό.

8)Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Attica bank διασώθηκε μεν αλλά ο τρόπος διάσωσης γεννά ερωτηματικά.

Η πρόσφατη αναφορά μας για ονειρική επένδυση της Thrivest είναι όχι απλά ακριβής αλλά μετά και τον τρόπο ενεργοποίησης των Warrants ακριβέστατη.

Η Thrivest με το καλημέρα έχει κερδίσει…

Η συγχώνευση αποτελεί μέγα σκάνδαλο και δεν είναι καθόλου απίθανο τις επόμενες μέρες να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά για όσους συνέπραξαν σε αυτό το τεράστιο μεταπολιτευτικό οικονομικό γιουρούσι.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανάρτησή του, εκτός του ότι έδωσε τα εύσημα (αλίμονο!) στην σκανδαλώδη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, την οποία πλήρωσαν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ οι φορολογούμενοι, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά με την παραδοχή του ότι και οι δύο τράπεζες βρίσκονταν στα όρια της κατάρρευσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τράπεζα Αττικής απορροφάται από μία… ΕΠΕ! Την «THRIVEST HOLDING LTD! Πάλι καλά που δεν είναι ΙΚΕ!

Γιατί όμως ο Κ.Μητσοτάκης στηρίζει την συγχώνευση; Γιατί όπως αναφέρει και ο ίδιος, «τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα δύο πιστωτικά ιδρύματα ήταν πολλά και απειλητικά για τη συνέχιση της ύπαρξής τους. Η λύση που επιτεύχθηκε ήταν η βέλτιστη, καθώς εξουδετερώνει τον κίνδυνο τυχόν κατάρρευσής τους, διασφαλίζει καταθέτες και επιχειρήσεις προστατεύοντας την αξία της συμμετοχής του δημόσιου στη μία εξ αυτών».

Απίστευτα πράγματα! Δηλαδή η Παγκρήτια Τράπεζα, υπό την διοίκηση των Μπάκου-Καϋμενάκη και Εξάρχου, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχεται «αντιμετώπιζε πολλά και απειλητικά για την συνέχιση της ύπαρξής της προβλήματα».

Και τώρα έδωσαν σε αυτούς που είχαν οδηγήσει την Παγκρήτια Τράπεζα στα όρια της κατάρρευσης και μια άλλη Τράπεζα που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης!

Σε μεταγενέστερο ρεπορτάζ θα δούμε και την σκανδαλώδη συμφωνία των Μπακοκαϋμενάκηδων με την ΔΕΗ στην Ρουμανία, την σκανδαλώδη πώληση των «αιολικών πάρκων» και πολλά άλλα.

Δεν είναι καιρός όμως τώρα!

Η αγία τριάδα προσπαθούσε να γίνει «χρήσιμος» για την κυβέρνηση αγοράζοντας ή αποκτώντας την διαχείριση στα περιφερειακά κανάλια Action24 και Attica Tv, ενώ αγόρασε και την φiλομητσοτακική ιστοσελίδα iefimerida.gr, ενώ η συμφωνία για το «Πρώτο Θέμα» χάλασε στο «παρά 1’».

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα 23 πρόσωπα κατά των οποίων έχει ασκήσει ποινικές διώξεις η Ευρωπαία εισαγγελέας για τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717, η οποία αν είχε εκτελεστεί θα είχε αποφευχθεί το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, βρίσκεται και ο Αλέξανδρος Έξαρχου Διευθύνων Σύμβουλος, Αντιπρόεδρο και μέτοχος της Intrakat που πλέον ανήκει στον ισχυρό επιχειρηματικό πόλο των Μπάκου-Καϋμενάκη.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !