Η εκκωφαντική σιωπή του Σκιαδά! Τα ΜΜΕ «βοούν» χωρίς ονόματα για την σπείρα των εκβιαστών στον Δήμο Αθήνας και την περιφέρεια και ο π. αναπληρωτής δήμαρχος Αθηναίων «αγρόν ηγόρασε». Ο κατηγορούμενος αδερφός του, που προφυλακίστηκε ως «υπαρχηγός» και η εγκληματική οργάνωση που δρούσε επί 10 χρόνια. Δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη αλλά υπάρχουν αναγκαίες εξηγήσεις.


edolio5 team

Το θέμα δημοσιογραφικά έχει εξαφανιστεί και για περίεργους λόγους δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα οι φωτογραφίες των συλληφθέντων όπως γίνεται σε κάθε άλλη περίπτωση πολύ μικρότερης ποινικής αξίας.

Δημιουργείται μείζον θέμα για τον τρόπο που η δικαιοσύνη αντιμετωπίζει αυτή την υπόθεση. Όσες φωτογραφίες έχουν δημοσιευθεί με την Νάνσυ Κουνέλη έγιναν στο όνομα της δημοσιογραφικής επιτασσόμενης αναγκαιότητας για την δημόσια πληροφόρηση ενός ζητήματος εύλογου ενδιαφέροντος. 

Σε πολύ μικρότερες υπόθεσεις με διάταξη του ο αρμόδιος εισαγγελέας έδινε τις φωτογραφίες στην δημοσιότητα προκειμένου οι πολίτες να διαπιστώσουν εάν οι φερόμενοι εκβιαστές είχαν ενοχλήσει και αυτούς.

Η σιωπή όμως κυρίως από τον Δήμο Αθηναίων είναι ακόμα πιο εκκωφαντική όταν η σπείρα που δρούσε εντός αυτού, ο αδερφός ενός ήδη προφυλακισμένου και κατηγορουμένου ως υπαρχηγού έχει διατελλέσει 

Εδώ φυσικά δεν τίθεται θέμα οικογενειακής ευθύνης! Αυτές οι πρκακτικές συμβαίνουν μόνο στα φασιστικά καθεστώτα. Όταν όμως ο πρώην αναπληρωτής δήμαρχος Αθηναίων είναι αδερφός με κατηγορούμενο για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης» (ο οποίος κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε τις προσβάσεις του στις υπηρεσίες του ίδιου δήμου) και όταν η δικογραφία κάνει αναφορά στα δύο αδέρφια, τότε το πολιτικό θέμα είναι αυταπόδεικτο. Κι η δημοσίευση του ονόματος του πολιτικού μονόδρομος με την παραδοχή φυσικά ότι δεν εμπλέκεται στην δικογραφία ούτε ως ύποπτος. 

Στην υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών που κυριαρχεί στις ειδήσεις εδώ και μέρες αποτελεί κοινό μυστικό ότι, σύμφωνα με τη δικογραφία, «διευθυντικό στέλεχος» της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης είναι αδερφός με τον δημοσιογράφο και πολιτικό κ. Ελευθέριο Σκιαδά, κορυφαίο στέλεχος επί δεκαετίες στις θητείες δημάρχων της ΝΔ στην Αθήνα, συμπεριλαμβανόμενου του Κώστα Μπακογιάννη.

Η συγγένεια δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία αν η δράση του 64χρονου δεν συνδεόταν συστηματικά με υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων και αν η δικογραφία δεν υποστήριζε ότι κατά την εγκληματική του δράση χρησιμοποιούσε δίκυκλο όχημα που ανήκε σε ίδρυμα στο οποίο πρόεδρος ήταν ο αδερφός του.

Στη δικογραφία που υπέβαλε η ΕΛΑΣ προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με κοινοποίηση προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, γίνεται μια αναφορά στον 64χρονο κατηγορούμενο και τον κ. Ελευθέριο Σκιαδά, η οποία ξεπερνά τη συγγένειά τους.

Συγκεκριμένα, η ΕΛΑΣ σημειώνει: «Ο [σ.σ.: πλήρες το ονοματεπώνυμο του κατηγορουμένου] ήταν πολύ προσεκτικός στον τρόπο που δρούσε στο πλαίσιο της οργάνωσης. Για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιούσε κυρίως δίκυκλο όχημα το οποίο ανήκει σε φιλανθρωπικό ίδρυμα του αδερφού του, αποκρύπτοντας με αυτό τον τρόπο τα στοιχεία του απ’ τις διωκτικές αρχές. Με το ίδιο όχημα πολλές φορές κινούνταν ανάποδα σε μονόδρομους, καθιστώντας έτσι δύσκολη την παρακολούθηση του».

Από το ρεπορτάζ μας προκύπτει ότι η ΕΛΑΣ αναφέρεται στο Μερόπειο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα, πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Ελευθέριος Σκιαδάς. 

Όσον αφορά την εμπλοκή του (προφυλακισμένου) 64χρονου στην υπόθεση, η ΕΛΑΣ αναφέρεται σε αυτόν ως «διευθυντικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης». Ο ρόλος του, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, ήταν η καθοδήγηση στελέχους της δημοτικής αστυνομίας μέσω του οποίου ο 64χρονος ενημερωνόταν για επικείμενους ελέγχους της δημοτικής αστυνομίας σε καταστήματα -όπως καφετέριες, μπαρ, ξενοδοχεία- και ενημέρωνε έτερο και επίσης προφυλακισμένο ηγετικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, πρόκειται για την Νάνσυ Κουνέλη.


Ο κ. Σκιαδάς μάς απείλησε ότι θα κινηθεί νομικά σε περίπτωση που αναφερθεί ονομαστικά στο ρεπορτάζ μας. Δεν θέλησε να τοποθετηθεί για τα στοιχεία της δικογραφίας.

Ζητήσαμε από τον κ. Σκιαδά να σχολιάσει τα δεδομένα της δικογραφίας, όπως τη χρήση, εκ μέρους του αδερφού του, οχήματος που ανήκει σε φορέα της αρμοδιότητάς του. Κατά τη διάρκεια των επικοινωνιών μας (δύο φορές τηλεφωνικά και δύο με γραπτά ερωτήματα), ο νυν δημοτικός σύμβουλος του κ. Μπακογιάννη θεώρησε ότι εκτελώντας το δημοσιογραφικό μας έργο τον ενοχλούμε και ανέφερε ότι θα κινηθεί νομικά σε περίπτωση που αναφερθεί ονομαστικά στο ρεπορτάζ μας.

Μέχρι σήμερα, οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης στο πρόσωπό του είναι ανώνυμες και περιγράφουν τον 64χρονο προφυλακισμένο ως «συγγενικό πρόσωπο υψηλόβαθμου στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Την ίδια ώρα ο Δήμος Αθηναίνων με ανεπίσημους κύκλους δίνει διάφορα ονόματα άσχετα ως συγγενείς του κατηγορουμένου για να αποπροσανατολίσει από το επίκεντρο που είναι ο Λευτέρης Σκιαδάς.

Ως προς το νομικό σκέλος της υπόθεσης, ο κ. Σκιαδάς δεν διώκεται, ούτε υπάρχουν στο διαβιβαστικό άλλες αναφορές στο πρόσωπό του, εκτός από το ότι ο αδερφός του χρησιμοποιούσε για τη δράση του μοτοσυκλέτα που ανήκε στο ίδρυμα στο οποίο προεδρεύει ο ίδιος.

Ως προς το πολιτικό ζήτημα, όμως; Ο κ. Σκιαδάς, επί δεκαετίες κορυφαίο στέλεχος του δήμου Αθηναίων, ήταν αντιδήμαρχος όταν ο αδερφός του (σύμφωνα με τις αρχές) φέρεται να διηύθυνε εγκληματική οργάνωση που σχετιζόταν με τον δήμο. Ο (προφυλακισμένος σήμερα) αδερφός του εξεβίαζε καταστηματάρχες χρησιμοποιώντας τις προσβάσεις του σε δημοτικές υπηρεσίες (στον δήμο στον οποίο ο κ. Σκιαδάς ήταν αναπληρωτής δήμαρχος).

Παρατηρούμε΄ομως ότι, αντί να τοποθετηθεί για το πολιτικό θέμα ώστε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει στοιχεία της υπόθεσης που δημοσιεύονται από όλον τον Τύπο και προκύπτουν από τη δικογραφία, ο Ελευθέριος Σκιαδάς προτιμά να σιωπά και να μην δίνει την παραμικρή εξήγηση που οφείλει να πράξει ως πολιτικό πρόσωπο και όχι φυσικά να απολογηθεί αφού δεν είναι ούτε καν ύποπτος. 

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !