Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2023

Του είχαν ρημάξει την ζωή οι τοκογλύφοι! «Έφυγε» ο πασίγνωστος χρυσοχόος Γιάννης Βουράκης βουτηγμένος στα χρέη και την οικονομική καταστροφή. Οι κατασχέσεις κοσμημάτων και οι ξυλοδαρμοί από τους δανειστές του στο κατάστημα της οδού Βουκουρεστίου.


edolio5 team

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός χρυσοχόος Γιάννης Βουράκης, γόνος μιας από τις ιστορικότερες οικογένειες στο χώρο του κοσμήματος της Αθήνας.

Ο Γιάννης Βουράκης διατηρούσε το εμβληματικό κοσμηματοπωλείο, «Selection Vourakis» επί της οδού Βουκουρεστίου, σημείο αναφοράς για τους κοσμικούς κύκλους της Αθήνας. Σήμερα την επιχείρηση «τρέχει» η αδερφή του Λιάνα προσπαθώντας να μαζέψει ότι μπορεί από το «παγωμένο» παρελθόν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η αφρόκρεμα της πρωτεύουσας έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια του τελευταίου πολυτελούς καταστήματός του, που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Μαζί με την αδελφή του Λιάνα και τον εξάδελφό του, Λεωνίδα συνέχιζαν την οικογενειακή παράδοση που δημιούργησε ο παππούς του, Ιωάννης. Ασχολούνταν με την πώληση κοσμημάτων και συγκαταλέγονταν στους κορυφαίους του χώρου, αξιοποιώντας και τη σημαντική ιστορία που είχε το 

Ο Γιάννης Βουράκης έζησε δύο οικονομικές καταστροφές. Μία στην Αθήνα το 1996 όταν βρέθηκε στα «νύχια» των δανειστών του και άλλη μία το 2010 στην Αϊτή, όταν αγωνιζόταν να ξαναστήσει τις επιχειρήσεις του. Η μια κατάσχεση μετά την  άλλη από τοκογλύφους της εποχής των εμπορευμάτων του γίνονταν μπροστά στα μάτια των καταστημαρχών που συνόρευαν με τον δικό του στην οδό Βουκουρεστίου. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Γιάννης Βουράκης είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από δανειστές του μέσα στο κατάστημα γεγονός που τον ανάγκαζε για μεγάλο διάστημα να κρύβεται.

Τα χρόνια περνούν, τα χρέη πληρώνονται και όλα δείχνουν πως ο Γιάννης Βουράκης τα έχει καταφέρει. Ο καταστροφικός σεισμός όμως του 2010 στην Αϊτή ήταν το δεύτερο και σίγουρα αναπάντεχο χτύπημα που όπως φαίνεται δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ. Τα όνειρα που έκανε γκρεμίζονται, οι επιχειρήσεις του καταρρέουν και ο Γιάννης Βουράκης ξαναζεί τον εφιάλτη του 1996.

Από τότε, έχασε την φήμη του και δύσκολα πλέον τον εμπιστευόντουσαν οι πελάτες!