Κυριακή, Σεπτεμβρίου 03, 2023

Οι εφοπλιστές Παπαδημητρίου, οι κακουργηματικές καταδίκες για αρχαιοκαπηλία μαμάς και γιου, η εισαγγελέας Ελένη Ράικου και η Σχοινούσα που θέλουν να γίνει Μύκονος! Το πάρτι της χλιδής με την Άννα Βίσση και οι ευεργεσίες. «Εγώ κερνάω απόψε όλο το νησί» φώναζε ο Δημήτρης.


Του Ειδικού συνεργάτη

Ήταν Απρίλιος του 2006 όταν η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με διεθνείς διωκτικές αρχές άρχισαν να ξεδοντιάζουν ένα από τα μεγαλύτερα -αν όχι το μεγαλύτερο- κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας σε όλον τον κόσμο.

Πρωταγωνιστές ήταν ο έμπορος τέχνης Ρόμπιν Σάιμς και ο Χρήστος Μιχαηλίδης, σύντροφοι στη ζωή και στη δουλειά, οι οποίοι είχαν αναπτύξει τον μεγαλύτερο «στρατό» εντοπισμού και διακίνησης αρχαίων αντικειμένων, με εμπιστευτικές αγοραπωλησίες σε πάμπλουτους συλλέκτες, ανεξέλεγκτες δημοπρασίες σε γνωστούς οίκους του εξωτερικού και συναλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ένα κύκλωμα που περιελάμβανε σκαπανείς που έψαχναν σε χωράφια για αρχαία αντικείμενα, επιχειρηματίες που λειτουργούσαν ως «σύνδεσμοι» στο λαθρεμπόριο, νομιμοφανείς αρχαιοπώλες και κυρίως τους υπευθύνους μεγάλων γνωστών μουσείων σε όλον τον κόσμο.


H αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό των μελών της ομάδας είχε ξεκινήσει μετά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. σε ακίνητα της εφοπλιστικής οικογένειας Παπαδημητρίου (η Δέσποινα Παπαδημητρίου είναι αδερφή του Χρ. Μιχαηλίδη) στη Σχοινούσα και στο Ψυχικό, την οποία ακολούθησε η ανακάλυψη εκατοντάδων αρχαίων αντικειμένων.

Η υπόθεση προκάλεσε σάλο και η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, αφενός λόγω του όγκου και της τεράστιας αξίας των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στα δύο ακίνητα της οικογένειας Παπαδημητρίου και αφετέρου γιατί αδελφός της Δέσποινας Παπαδημητρίου ήταν, όπως προαναφέρθηκε, ο έμπορος τέχνης και αρχαιολογικών θησαυρών Χρήστος Μιχαηλίδης (σκοτώθηκε σε περίεργο δυστύχημα στην Ιταλία το 1999), ο οποίος μαζί με τον Ρόμπιν Σάιμς είχαν συνδεθεί με το σκάνδαλο του Μουσείου Γκετί.

Επτά μήνες μετά την αποκάλυψη του θησαυρού που έκρυβε η βίλα της Σχοινούσας και το σπίτι της οικογένειας Παπαδημητρίου στο Ψυχικό, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου άσκησε ποινική δίωξη κατά της Δέσποινας Παπαδημητρίου και κατά των παιδιών της Αλέξανδρου, Αγγελικής και Δημητρίου για υπεξαίρεση μνημείου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και για αποδοχή και διάθεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια. Η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή ο οποίος στο πλαίσιο της ανάκρισης κάλεσε τους κατηγορούμενους προς απολογία.

Σήμερα, περίπου 17 χρόνια μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος όλα κυλούν σαν να μην άνοιξε μύτη.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, ύστερα από έξι συνεδριάσεις, καταδίκασε κατά πλειοψηφία τη Δέσποινα Παπαδημητρίου και τον υιό της Δημήτρη, ενώ αθώωσε τα άλλα δύο μέλη της οικογένειας Αλέξανδρο και Αγγελική. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον καθένα, καθώς αναγνώρισε στους δύο καταδικασθέντες το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ απάλειψε από το κατηγορητήριο την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου (δικάστηκαν με τον νόμο του 2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων).

Ακόμη οι δικαστές επικύρωσαν την κατάσχεση των αρχαιοτήτων και διέταξαν τη δήμευσή τους υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

Ας έρθουμε στο σήμερα. Πριν λίγες μέρες η μουσική και τα τραγούδια πλημμύρισαν το Χωριό (τη Χώρα) της Σχοινούσας.

Ο οικοδεσπότης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου πήγαινε από τραπέζι σε τραπέζι, καλωσορίζοντας φίλους και γνωστούς.


Μια ελληνική βραδιά, μια συναυλία με την Άννα Βίσση ή με άλλους δημοφιλείς καλλιτέχνες, όλα με απαράμιλλο κέφι και με τα ποτά κερασμένα για όλους ανεξαιρέτως, σε όλα τα μαγαζιά του Χωριού, από τον Δημήτρη που φώναζε «εγώ κερνάω απόψε όλο το νησί».

Ο κόσμος, που βρέθηκε την εβδομάδα του 15Αύγουστου στο νησί και πήγε στην ελληνική βραδιά, ανήκει στην crème de la crème. Old money οικογένειες, που ως επί το πλείστον κατοικούν στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Κομψές κυρίες ντυμένες απλά, αλλά με ρούχα διάσημων Οίκων μόδας, και στιλάτοι κύριοι με πανάκριβα παπούτσια και ρολόγια, που κάπνιζαν τα πούρα τους και απολάμβαναν τη μουσική.

Οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι του Παπαδημητρίου έφθασαν με διάφορους τρόπους στο κυκλαδίτικο νησί, άλλοι με ελικόπτερο, άλλοι με τα υπερπολυτελή σκάφη τους, που πλημμύρισαν τον γραφικό κόλπο μπροστά από την εμβληματική οικία της εφοπλιστικής οικογένειας.

Άνθρωποι που ανέβηκαν στη Χώρα, για να απολαύσουν την ελληνική βραδιά, καθώς συνήθως βγαίνουν από τα γιοτ τους μόνο για να φάνε το ψάρι τους – στη διάρκεια της ημέρας εξερευνούν τις μοναδικές παραλίες του νησιού, προσβάσιμες μόνο δια θαλάσσης, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Πέρασμα από το πάρτι λέγεται ότι έκανε και ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Ναγκίμπ Σαουίρις.


Στη Σχοινούσα, όμως, κάθε χρόνο, ο Παπαδημητρίου διοργανώνει και μεγάλη συναυλία, η οποία είναι δωρεάν και ανοικτή για όλους όσοι βρίσκονται στο νησί. Φέτος στήθηκε μια μεγάλη εξέδρα στο γραφικό λιμάνι του νησιού και το πλήθος ξεσήκωσε η Άννα Βίσση. Η δημοφιλής καλλιτέχνης, που φέτος γιορτάζει τα 50 χρόνια της καριέρας της, τα τελευταία χρόνια τραγουδά για τους Σχοινουσιώτες και οι συναυλίες της αφήνουν εποχή. Το χρήμα ρέει άφθονο από την τσέπη του κυρίου Δημήτρη.

Να ζήσουν αυτοί καλά και να χαίρονται τα πλούτη τους.