Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2022

Η "αξιοκρατία" της ΕΥΠ! Από υπεύθυνη του κυλικείου προσωπάρχης σε μια νύχτα. Η "Γεωργία Βασιλειάδου" της Κατεχάκη και οι μπλούζες με τον Μίκι Μάους. Η απορία των Γάλλων πρακτόρων που ήρθαν να εκπαιδεύσουν τους Έλληνες.


Του Άρη Σπίνου

Τα αφήσαμε λίγο τα θέματα περί ΕΥΠ γιατί μας "έπνιξε" η επικαιρότητα, αλλά είπαμε να επανέλθουμε σήμερα. Καιρός να ασχοληθούμε με την Προσωπάρχη (λέμε τώρα) της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κυρία Α.Β. η οποία επελέγη από τον Γιάννη Ρουμπάτη που προσπαθούσε να την πείσει (όχι γιατί το πίστευε, αλλά προκειμένου και εκείνος να ευλογήσει τα γένια για την επιλογή του, κοινώς να μην τον εξευτελίζει) πως ο εκάστοτε Διευθυντής Προσωπικού, είναι ίσως ο πλέον σημαντικός διευθυντής της υπηρεσίας. Εκείνη όμως πού να καταλάβει... Βλέπετε, η αναρρίχηση ήταν απότομη, από υπεύθυνη κάποτε του κυλικείου της υπηρεσίας, βρέθηκε μια ωραία πρωία στην καρέκλα της διευθύντριας προσωπικού, την οποία μέχρι και σήμερα δεν λέει να αφήσει. 

Η Α.Β., παρά το γεγονός ότι εκτελεί καθήκοντα προσωπάρχη στην ΕΥΠ, εξακολουθεί να είναι μια απλή γυναίκα, σε στυλ και συμπεριφορά (ή τουλάχιστον έτσι παριστάνει, αλλά από πίσω, το κάρφωμα πάει σφαίρα όπως μαθαίνουμε). Την αποκαλούν χαρακτηριστικά ως "Γεωργία Βασιλειάδου¨ την μεγίστη των κωμικών μας ηθοποιών αλλά μάλλον αδικούν την μεγάλη ηθοποιό μας λένε κάποιοι... Αγαπημένος της ήρωας από τα παιδικά της χρόνια ίσως, είναι ο Μίκυ Μάους γι’αυτό και συχνά τον τιμά φορώντας στην υπηρεσία Tshirts, με στάμπες του κατά τα λοιπά συμπαθέστατου καρτούν, πλην όμως παντελώς ακατάλληλου για το προφίλ μιας διευθύντριας. Ακόμη όμως και όταν δεν ντύνεται σε στυλ Μίνι, «η νύφη του Ντίσνεϋ», η εμφάνισή της είναι τόσο απλοϊκή που όπως πληροφορηθήκαμε, κάποτε ένας εκπαιδευτής από την γαλλική ομόλογη υπηρεσία, ρώτησε στελέχη της ΕΥΠ αν η συγκεκριμένη κυρία ήταν βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας!

Για να πάμε όμως στα πιο σοβαρά, μακάρι το πρόβλημα της Α.Β. να ήταν μόνον η εμφάνιση, εκ γενετής και εξ επιλογής. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη υπάλληλος, εκτός από διευθύντρια αμετακίνητη, είναι και μέλος του Υπηρεσιακού - Πειθαρχικού Συμβουλίου των πολιτικών υπαλλήλων της υπηρεσίας, επίσης επί σειρά ετών, όπου και εκεί έχει διαπρέψει! Εκτός του ότι, μαζί με τις καθημερινές διευθυντικές υπερωρίες, τσεπώνει και εργατοώρες ως μέλος του Συμβουλίου που συνεδριάζει εν ώρα υπηρεσίας... Και για να ανεβαίνει το κασέ, έχει κάνει πειθαρχικούς εκφοβισμούς στη μισή υπηρεσία, με απαρχαιωμένες διατάξεις προηγούμενων δεκαετιών και μάλιστα, έχει αποφανθεί ακόμα και για επιχειρησιακές υποθέσεις(!!!), ενώ η ίδια δεν είναι παρά μία υπάλληλος Διοικητικού-Οικονομικού. Και όταν η υπόθεση έχει ψωμάκι, την τραβάει από τα μαλλιά και έτσι μαζεύεται ένας δεύτερος μισθός κάθε μήνα. Όταν πάλι, το θέμα είναι σοβαρό και δεν μπορεί η ίδια να κάνει παιχνίδι, απευθύνεται στον Μελιτσιώτη Διονύσιο, Β΄ υποδιοικητή και Πρόεδρο του Υπηρεσιακού-Πειθαρχικού Συμβουλίου και ζητά εντολές. Και κατόπιν, με διαδικασίες fast track, καίνε όποιον δεν τους αρέσει και θέλουν να μαυρίσουν.

Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη αξία είναι πως σχεδόν η πλειοψηφία των καταδικασθέντων με εισηγήσεις και ψήφο της Α.Β. υπαλλήλων που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, βρίσκουν το δίκιο τους. Και ως εδώ όλα καλά, ας πούμε ότι η Διοίκηση αδιαφορεί διαχρονικά και ουδέποτε μπήκε στον κόπο να αξιολογήσει τις επιλογές της προσωπάρχου. Από τη στιγμή όμως που οι παράνομες αποφάσεις της, συνεπάγονται αποζημιώσεις και δικαστικά έξοδα που επιβαρύνουν τον άμοιρο Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, δεν θα έπρεπε η κυρία αυτή να έχει αντικατασταθεί;

Δυστυχώς, όπως πληροφορούμασθε, ο νέος διοικητής έχει μια μανία με τις αξιολογήσεις επί ποσοτικού κριτηρίου. Με άλλα λόγια, αιτείται αριθμό δελτίων πληροφοριών για να συμπεράνει κατά πόσον ένα τμήμα έχει υπάρξει παραγωγικό. Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ δεν εκπλήσσονται ωστόσο διότι ο πρέσβης τα ίδια έκανε και στο ΥΠΕΞ όσο ήταν Γ.Γ. Προτείνουμε λοιπόν να ζητήσει έναν πίνακα xls με τις υποθέσεις που έχει χειρισθεί ως μέλος και εισηγήτρια του Υπηρεσιακού-Πειθαρχικού Συμβουλίου η Α.Β., την πορεία αυτών και την κατάληξή τους στα διοικητικά δικαστήρια, καθώς επίσης και το συνολικό ποσό που η συγκεκριμένη κυρία έχει χρεώσει την ΕΥΠ με τις παράνομες επιλογές και αποφάσεις της.