Δευτέρα, Ιουλίου 15, 2024

Η δίκη για τα 6 πλοία του Π.Ν. και τις μίζες του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου! Καταπέλτης ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του ιδίου όπως και της συζύγου του Σταυρούλας Γκουράκου μαζί με τον φίλο τους Ανδρέα Μπάρδη που ξέπλυνε τα λεφτά. «Δωροδοκήθηκε για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών». Ο περίεργος θάνατος σε αυτοκινητιστικό δυστήχημα του «ταμία» Χαράλαμπου Μπεκατώρου και ο βίος και η πολιτεία του ανθρώπου που ήταν το «πλυντήριο» και θήτευσε δίπλα στον Σπύρο Λάτση.


edolio5 team

«Δωροδοκήθηκε για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών», ανέφερε ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του.

Την ενοχή του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σχετικά με την υπόθεση εκσυγχρονισμού 6 φρεγατών των Πολεμικού Ναυτικού την περίοδο που ήταν υπουργός Εθνικής Αμύνης, εισηγήθηκε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο εισαγγελέας της έδρας.

Με την πρόταση του ο εισαγγελέας ζήτησε επίσης την ενοχή και της συζύγου του πρώην υπουργού Σταυρούλας Κουράκου και του Ανδρέα Μπάρδη για το ίδιο αδίκημα.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα η επίμαχη σύμβαση ήταν ζημιογόνος για το ελληνικό δημόσιο. «Υπήρχε η εναλλακτική, αλλά το δημόσιο ζημιώθηκε με 381 εκατομμύρια. Η δουλειά μπορούσε να γίνει τζάμπα, από τα κονδύλια του πολεμικού ναυτικού στις εγκαταστάσεις του» εξήγησε ο εισαγγελέας και τόνισε ότι «όφειλε ο κατηγορούμενος όταν ανέλαβε υπουργός να σταματήσει το πρόγραμμα, έστω και αν είχε υπογραφή από τον προηγούμενο υπουργό, Άκη Τσοχατζόπουλο. Όφειλε να το σταματήσει γιατί δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες της χώρας, γιατί ήταν πρόγραμμα που θα υλοποιούνταν σε δέκα χρόνια με τις φρεγάτες να είναι σε χειρότερη κατάσταση πλέον».

Σχετικά με το πώς γινόταν το «ξέπλυμα», ο εισαγγελέας επισήμανε ότι ο πρώην υπουργός δωροδοκήθηκε και στη συνέχεια νομιμοποίησε τα χρήματα αυτά μέσω του φίλου του επιχειρηματία που τα κατέθεσε σε λογαριασμό ελβετικής τράπεζας.

«Ο κύριος Μπάρδης γνώριζε τα πάντα, υπήρχε προσωπική και οικογενειακή φιλιά με το ζεύγος Παπαντωνίου, όπως είπε ο ίδιος. Ήξερε πολύ καλά τι έκανε» ανέφερε ο εισαγγελέας.

«Λάμβανε μετρητά από τους Παπαντωνίου – Κουρακου, τα κατέθετε σε ελληνικό του λογαριασμό και στη συνέχεια έκανε τη μεταφορά σε ελβετικό του λογαριασμό, από όπου γινόταν η διακίνηση τους. Το συνολικό ποσό που παρέδωσε ο Παπαντωνίου στο Μπάρδη ήταν περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Αυτά τα λεφτά έπρεπε να αποκτήσουν μια νομιμοφάνεια, για αυτό έγινε επένδυση σε ένα ομόλογο. Αυτό σημαίνει ότι, σε πρώτο επίπεδο παρέδωσε τα αναφερόμενα ποσά στον κύριο Μπάρδη που τα μετέφερε διαδοχικά μέσω τράπεζας στην τράπεζα ubs και στη συνέχεια το ποσό αυτό επενδύθηκε σε ένα ομόλογο, που είχε το ρόλο του ξεπλύματος. Με τη ρευστοποίηση του ομολόγου θα αιτιολογούσε το χρήμα».

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, «δεν μπορεί να υποστηριχθεί με δόση ειλικρίνειας ο ισχυρισμός ότι είχε κρατήσει μετρητά περίπου 2,5 εκατ. ευρώ σε διάστημα 15 χρόνων και μετά σκέφτηκε -το 2002-2003- μετά την υπογραφή της σύμβασης, να τα πάει στην Ελβετία γιατί ήθελε να τα εξασφαλίσει. Σε έναν τρίτο, του δημιουργούνται αμφιβολίες και υποψίες ότι κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Στην εισαγγελική αρχή που δεν είναι τρίτος, δημιουργείται η πεποίθηση ότι είναι πρόσχημα. Αλλά και έτσι να ήταν δεν χρειαζόταν να μπει ο Μπάρδης στη μέση, αν τα χρήματα ήταν νόμιμα και φορολογημένα. Δεν υπάρχει δικαιολογία γιατί επέλεξε αυτή τη διαδικασία».

Εξάλλου τόνισε χαρακτηριστικά πως η δωροδοκία δεν γίνεται ποτέ μέσω τραπεζικού συστήματος και ότι θα ήταν αφελές να πιστεύει κανείς κάτι τέτοιο. «Αυτά τα πράγματα γίνονται αλλιώς» είπε.

Ο εισαγγελέας κατέρριψε τους ισχυρισμούς του Γιάννου Παπαντωνίου για το πως έφτασαν τα χρήματα στην κατοχή του. «Υποστήριξε πως είχε μια θεία στο Νίγηρα που είχε χρήματα και του έδινε, αλλά δεν έφταναν αυτά τα χρήματα για να συμπληρωθεί το ποσό, εμένε ένα ποσό 700.000 ευρώ το οποίο είπε πως ήταν από την πρώην γυναίκα του την οποία είχε διευκολύνει και του το επέστρεψε από το 1993-1997 που απεβίωσε. Το σύνολο το χρημάτων όπως δικαιολογούνται από τον κατηγορούμενο, είναι υπερδεκαετίας…Δεν μπορεί να υποστηριχθεί με λογική ακολουθία ο ισχυρισμός ότι είχε κρατήσει μετρητά 2,5 εκ ευρώ σε διάστημα 15 χρόνων και σκέφτηκε εκείνη την περίοδο όταν υπογράφηκε η σύμβαση, θυμήθηκα να τα πάει στην Ελβετία τα χρήματα γιατί ήθελα να τα εξασφαλίσω».

Η δίκη συνεχίζεται στις 10 Σεπτεμβρίου με τις αγορεύσεις των συνηγόρων. Η δίκη αυτή ανέσυρε στην μνήμη του ρεπορτάζ ότι βρέθηκε νεκρός, στις 18 Ιανουαρίου 2012, λόγω αυτοκινητιστικού δυστυχήματος στην Αττική Οδό ο Χαράλαμπος (Λάμπης) Μπεκατώρος. Τότε κάποια ΜΜΕ έκαναν λόγο για «περίεργο δυστύχημα», το οποίο έγινε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Ο Χαρ. Μπεκατώρος ήταν αυτός που με πρωτοβουλία του μετέφερε από τις 24 Οκτωβρίου 2001 έως τις 30 Ιουλίου 2002 το ποσό των 2.654.500 ευρώ προς τον Γιάννο Παπαντωνίου για λογαριασμό της ολλανδικής εταιρείας Thales Netherland την οποία ο ίδιος εκπροσωπούσε στην Ελλάδα.

Όμως ο άνθρωπος που λειτουργούσε ως ο ενδιάμεσος, προκειμένου οι μίζες της ολλανδικής εταιρείας να καταλήγουν στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν άγνωστο πρόσωπο. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, από το οποίο αποχώρησε «αυτοβούλως» σύμφωνα με δημοσιεύματα τη δεκαετία του 1970. Στη συνέχεια έγινε υπεύθυνος του τμήματος Τουρκίας του ΓΕΝ/Α2, «σε μια ευαίσθητη περίοδο για το κυπριακό και τις ισορροπίες στο Αιγαίο». Μάλιστα, υπήρξε στενός συνομιλητής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αφού υπό την ιδιότητά του αυτή «ταξίδευε συχνά στο Παρίσι (ακόμα και οδικώς), όπου ενημέρωνε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για πληροφορίες που διέθετε».

Δεν ήταν όμως άγνωστος ούτε στον χώρο των αμυντικών προμηθειών του Πολεμικού Ναυτικού. Μετά την αποστρατεία του τη δεκαετία του 1970, ίδρυσε την εταιρεία SSMART η οποία όχι μόνο δραστηριοποιείται με την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, αλλά σύμφωνα και με μερίδα του Τύπου αποτελεί «την ισχυρότερη εταιρεία» στον συγκεκριμένο χώρο. Μάλιστα, όπως διαβάζουμε σε παλαιότερα ρεπορτάζ «μονοπωλούσε το μεγαλύτερο ποσοστό των σημαντικών προμηθειών του ΠΝ αλλά και των προγραμμάτων Offsets του ναυτικού». Ο τρόπος που κατόρθωσε να ισχυροποιηθεί τόσο η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν, επειδή υπήρξε «σωστά οργανωμένη». Παράλληλα η SSMART είχε αναλάβει και την αντιπροσώπευση σημαντικών πολυεθνικών εταιρειών.

Η στενή συνεργασία της SSMART συνεχίστηκε και μετά την περίοδο παντοδυναμίας του Γ. Παπαντωνίου. Στις 23 Αυγούστου 2010 έτυχε θερμής υποδοχής η συνέχιση των επαφών μεταξύ της SSMART με το ΓΕΝ «για την υποστήριξη των συστημάτων της εταιρείας Thales Netherland που βρίσκονται εγκατεστημένα στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού». Μολονότι λοιπόν ο Μπεκατώρος ήταν ο αντιπρόσωπος της Thales στην Ελλάδα, η εταιρεία του SSMART επιλέχτηκε τότε από το ΓΕΝ να είναι αυτή με την οποία θα διενεργούσε επαφές για την υποστήριξη των οπλικών συστημάτων της ολλανδικής εταιρείας.

Ο πολυτάλαντος Ανδρέας Μπάρδης


Εντυπωσιακό βιογραφικό έχει και ο επίσης κατηγορούμενος Ανδρέας Μπάρδης. Υπήρξε αυτός που, μέσω τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία κινούνταν το χρήμα που δόθηκε από την Thales Netherland. Μέσω αλλεπάλληλων και σύνθετων τραπεζικών συναλλαγών τα χρήματα κατέληγαν σε άλλους λογαριασμούς, ώστε τελικά να φτάσουν στον Γ. Παπαντωνίου.

Πρόκειται για πολιτικό μηχανικό με ιδιαίτερα… ραγδαία και εντυπωσιακή επιχειρηματική ανέλιξη καθώς εισήλθε στον όμιλο του Γ. Λάτση καταλαμβάνοντας πληθώρα υψηλόβαθμων θέσεων σε διάφορες επιχειρήσεις του. Το 1971 και χωρίς να φαίνεται πως έχει προηγηθεί κάποια άλλη σημαντική προϋπηρεσία στο βιογραφικό του, αναλαμβάνει –σύμφωνα με στοιχεία από την ιστοσελίδα prabook.com– επόπτης μηχανικός στην εταιρεία του Λάτση, ΠΕΤΡΟΛΑ ΕΛΛΑΣ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1975, αναβαθμίζεται σε project manager της Petrola International SA, επίσης ιδιοκτησίας Λάτση. Παρέμεινε στην εταιρεία έως το 1985 αναλαμβάνοντας τη θέση του διευθυντή στο τμήμα έργων, ενώ στη συνέχεια μεταπήδησε στον όμιλο εταιρειών του Γ. Λάτση αναλαμβάνοντας τη θέση του διευθυντή γενικών έργων.

Η μακρόχρονη και… αποκλειστική σχέση του με τις εταιρείες του Γ. Λάτση φαίνεται να διακόπτεται το 1988. Στη συνέχεια αναλαμβάνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Ευρωμηχανική ΑΕ. Στην πραγματικότητα οι στενές τους σχέσεις μάλλον δεν διαταράχτηκαν ποτέ καθώς η Ευρωμηχανική ήταν η εταιρεία η οποία είχε την επίβλεψη των έργων για την κατασκευή του The Mall Athens, ιδιοκτησίας Lamda Development, από το 2003 έως και το 2005.

Κάποια χρόνια νωρίτερα, το 1994- 1995, ο Α. Μπάρδης πέρασε και από την Ευρωπαϊκή Ενωση υπηρετώντας στη θέση συμβούλου στο Ταμείο Συνοχής, την περίοδο που ο Γ. Παπαντωνίου όντας υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ήταν ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !