Τρίτη, Μαΐου 28, 2024

Τα «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ του Μαξίμου έπιασαν δουλειά με εντολή των μεγαλοεργολάβων που έμειναν εκτός φυλακής με εγγυήσεις - μαμούθ! Συγχέουν την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου που ακύρωσε πρόστιμο για την σύμβαση 717 με τις αμετάκλητες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για τους εμπλεκομένους. Πόσο επηρεάζει το ένα το άλλο και τι σημαίνει το προσωρινό πόρισμα που θα κριθεί από την ολομέλεια.


edolio5 team

Ποια είναι η αλήθεια και ποια η ουσία μιας δικαστικής απόφασης που «μοιράζεται» από το πρωί στα πρόθυμα ΜΜΕ.

Μία απόφαση που έλαβε το Ελεγκτικό Συνέδριο σχετικά με την επίμαχη «σύμβαση 717», που συνδέεται με την τραγωδία των Τεμπών, κάνοντας δεκτή την αίτηση από την «ΕΡΓΑΟΣΕ Α.Ε.» για ακύρωση απόφασης του 2019 του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, βάσει της οποίας προβλεπόταν η ανάκληση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης άνω των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο, μοιράζεται τις τελευταίες ώρες από τους υπόδικους μεγαλοεργολάβους στα ΜΜΕ που έμειναν εκτός φυλακής πληρώνοντας εγγυήσεις - μαμούθ.

Σημειώνεται ότι «σύμβαση 717» αφορούσε τη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου και για το συγκεκριμένο έργο η «ΕΡΓΑΟΣΕ Α.Ε.» είχε λάβει μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων το ποσό των 2.423.816 ευρώ.

Για το λόγο αυτό διατυπώνονται και ερωτήματα κατά πόσον ενδέχεται να επηρεάσει την ποινική εξέλιξη της υπόθεσης, εφόσον αυτό το ποσό αποτελεί και τη ζημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους κόλπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που μίλησε το edolio5 η απόφαση δεν μπορεί να συνδεθεί αλλά ούτε επηρεάζει τις δικαστικές έρευνες σε βάρος στελεχών της «ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε.» και εμπλεκομένων εργολάβων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο. Θεωρείται πάντως βέβαιο πως η συγκεκριμένη απόφαση θα μπει στη φαρέτρα των επιχειρημάτων από τους νομικούς εκπροσώπους των εταιρειών.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο προσέφυγε η «ΕΡΓΑΟΣΕ Α.Ε.», ασκώντας έφεση κατά της απόφασης του 2019 του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία απαιτούσε να ανακληθεί το ποσό της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Με την απόφασή του, το 7ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με πρόεδρο την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σωτηρία Ντούνη και εισηγήτρια του Ελεγκτικού Συνεδρίου την Αργυρώ Μαυρομμάτη έκανε δεκτή την έφεση.

Η «ΕΡΓΑΟΣΕ Α.Ε.» υποστήριξε ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι δεν υπέπεσε σε καμία παράβαση, συνεπώς δεν στοιχειοθετείται η αποδιδόμενη παρατυπία και κατ’ ακολουθίαν κακώς εκδόθηκε η απόφαση δημοσιονομικής διόρθωσης και ανάκτησης.


Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών το 2019 αυτή αφορούσε το υποέργο της ανάταξης και αναβάθμισης του συστήματος τηλεδιοίκησης σε εντοπισμένα τμήματα Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Η ανάδοχος του έργου ALSTOM FERROVIARIA S.p.A. δεν εκπόνησε και δεν ενέκρινε τις μελέτες εφαρμογής του συστήματος σηματοδότησης, οι οποίες είχαν ένα εξειδικευμένο αντικείμενο, παραβιάζοντας (κατά την αρχική εκτίμηση) συμβατικές της δεσμεύσεις. Τις μελέτες εφαρμογής τις εκπόνησε η εταιρεία ΚΟΜΕΛ Α.Ε., ως ανεξάρτητος μελετητής.

Όπως ανέφερε το Ελεγκτικό Συνέδριο η εταιρεία ΚΟΜΕΛ Α.Ε., η οποία δεν απαιτείτο να διαθέτει κάποια συγκεκριμένη τάξη πτυχίου, όπως αντίθετα δέχτηκε η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (Ε.Δ.ΕΛ.), ωστόσο, η ίδια αυτή εταιρεία διέθετε εμπειρία σε παρόμοιες μελέτες και είχε προηγηθεί της αναλήψεως -εκ μέρους της- της εκπονήσεως των μελετών, η έγκρισή της, ως κύριο του έργου, προκειμένου να ελεγχθεί η καταλληλότητά της.

Τις μελέτες εφαρμογής υπέγραψε η ALSTOM FERROVIARIA S.p.A. αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ορθότητά τους και τις αποδέχθηκε η «ΕΡΓΑΟΣΕ Α.Ε.».

Τώρα το Ελληνικό Δημόσιο έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση και η υπόθεση να οδηγηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.


ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !a