Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024

Η κάθειρξη 3 εφοριακών και τα εξώδικα των δικηγόρων για να μην γραφτούν τα ονόματα τους! Πως έσβηναν πρόστιμα σε επιχειρηματίες και εξαφάνιζαν με το αζημίωτο φορολογικές υποχρεώσεις. Ο γιος του εφοριακού που ήταν λογιστής και «ξέπλενε» την μίζα με καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό του.


edolio5 team

Σε κάθειρξη 6 και 8 ετών κατά περίπτωση καταδικάστηκαν τρεις εφοριακοί, καθώς κρίθηκαν ένοχοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για απιστία από κοινού, αφού «εξαφάνιζαν» παράτυπα τις φορολογικές υποχρεώσεις επιχειρηματία.
Οι συνήγοροι τους στέλνουν ήδη εξώδικα σε εφημερίδες και site μεταξύ αυτών και το edolio5 προκειμένου να μην δημοσιευθούν τα ονόματα τους. 

Και οι 3 αφέθηκαν ελεύθεροι ενόψει της δευτεροβάθμιας δίκης.

Το αδίκημα τελέστηκε το 2007 και η ποινική διερεύνηση ξεκίνησε το 2015, όταν έγιναν καταγγελίες στον τότε εισαγγελέα διαφθοράς. Στο εδώλιο του κάθισαν τρεις εφοριακοί, πλέον συνταξιούχοι, ηλικίας 73, 74 και 80 ετών, που υπηρετούσαν στη Θ’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης.

Ο πρώτος από τους κατηγορούμενους εργαζόταν ως ελεγκτής, ο δεύτερος ως επόπτης και ο τρίτος ως διευθυντής ελέγχου.


Η υπόθεση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συνδέεται με φορολογικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν σε τρεις εταιρείες επιχειρηματία και αφορούσαν δύο συναπτές οικονομικές χρήσεις.

Παρότι ο επιχειρηματίας εμφάνιζε δυσανάλογες διαφορές εσόδων-εξόδων δεν του καταλογίστηκαν οι προβλεπόμενοι φόροι, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να αποφύγει καταβολή φόρου συνολικού ύψους 184.000 ευρώ ποσό που «φορτώθηκε» το ελληνικό Δημόσιο.

Χαρακτηριστικά, την ίδια περίοδο βρέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό του γιου λογιστή του κατηγορούμενου ελεγκτή 60.000 ευρώ, ποσό το οποίο φέρεται να είχε καταθέσει ο επιχειρηματίας.

Όταν ο γιος του εφοριακού ελεγκτή ρωτήθηκε από την έδρα τι αφορούσε η συγκεκριμένη κατάθεση, απάντησε πως είχε γίνει στο πλαίσιο της έναρξης της συνεργασίας τους.

«Θα ήταν αφελές να βάλω τα χρήματα σε λογαριασμό του γιου μου», απολογήθηκε ο πρώτος κατηγορούμενος, ο οποίος αρνήθηκε -όπως και οι συγκατηγορούμενοί του- την κατηγορία.

«Εκείνα τα χρόνια, πριν από την οικονομική κρίση, γινόταν πάρτι διαφθοράς στην Ελλάδα, ειδικά στις ΔΟΥ. Οι περισσότεροι είχαν άγνοια κινδύνου, ζούσαν σε κατάσταση ενθουσιασμού και ζάλης χωρίς να σκέφτονται ότι θα γινόταν έλεγχος», ανέφερε ο εισαγγελέας της έδρας κατά την αγόρευσή του.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !