Παρασκευή, Δεκεμβρίου 23, 2022

Η αλήθεια για την "μαϊμού επένδυση" στο Ελληνικό και για αυτούς που θα κλαίνε τα λεφτά τους! Η Eurobank είπε "αντίο" στην χρηματοδότηση των 800.000.000 ευρώ που θα έβαζε αφού βλέπει μόνο "νυχτερίδες και αράχνες" πάνω από τις μακέτες που κάθε λίγο και λιγάκι παρουσιάζει ο μέγας Αθανασίου.


Του Άρη Σπίνου

Μια φορά κι έναν καιρό ξεκίνησε ένα παραμύθι για την δήθεν τεράστια Ευρωπαϊκή επένδυση στον χώρο του π. αεροδρομίου στο Ελληνικό!Επειδή το edolio5 δεν περνάει κάθε μήνα από κανέναν ταμείο δεν μπήκε στην κατηγορία "των πρόθυμων" που έγραφαν για την μεγάλη ευκαιρία! 

Γρήγορα δικαιωθήκαμε από τα δεκάδες ρεπορτάζ που έχουμε γράψει αναφορικά με το χρηματοδοτικό αδιέξοδο που έγινε ορατό. Τότε υπήρξε προσωπική παρέμβαση του Σπύρου Λάτση, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα, επισκέφτηκε Eurobank και Τρ. Πειραιώς, είδε Μητσοτάκη και Τσίπρα και «έκλεισε» το δισυπόστατο project και με τις δύο υποψήφιες πιστώτριες τράπεζες: και χρηματοδότηση, αλλά και αγορά οικοπέδου 18 στρεμμάτων έκαστη, όπου θα ανέγειρε κτίριο γραφείων 40.000 τμ, συνολικού κόστους 140 εκατ. ευρώ για κάθε μία τράπεζα (έμμεση χρηματοδότηση), ποσό που σήμερα με την έκρηξη της ακρίβειας και την εκτίναξη του κόστους οικοδομικών υλικών και πρώτων υλών, αγγίζει τα 190-200 εκατ. ευρώ! 

Με απλά λόγια μάζεψε λεφτά (στα λόγια βέβαια) για να χρηματοδοτήσει το έργο 

Το πλάνο δηλαδή προέβλεπε μια άμεση απευθείας χρηματοδότηση, μια έμμεση χρηματοδότηση με το κτίριο γραφείων και συγχρόνως μια ωραιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Lamda που θα δικαιολογούσε την παροχή δανείου, στην ουσία θα έδινε «άλλοθι» στις δύο τράπεζες για τον υψηλό δανεισμό, καθώς τα κριτήρια και λόγω της αγοράς και ανέγερσης των δύο συγκροτημάτων γραφείων των συστημικών τραπεζών, βελτιώνονταν σημαντικά!

Σήμερα λοιπόν, όπου τα δεδομένα έχουν αλλάξει, τα κόστη έχουν αυξηθεί, τα οικοδομικά υλικά και οι πρώτες ύλες έχουν ανεβεί «στον Θεό», η Eurobank το ξανασκέφτηκε! Και πολύ σωστά το ξανασκέφτηκε!

Και «κουνάει μαντήλι» στον Οδυσσέα Αθανασίου που τρέχει το έργο και την παρέα του, καθώς παρά τις τυμπανοκρουσίες, τα μεγάλα λόγια και τους φανφαρονισμούς, το έργο έχει μείνει πολύ πίσω!

Φανταστείτε ότι προσφάτως ο περίφημος Οδυσσέας ξεκίνησε τα παζάρια με τους εργολάβους για την μείωση στο μισό (50%) του προϋπολογισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων!!!! Εμείς προβλέπουμε ότι πολύς κοσμάκης θα κλαίει για τα λεφτά του!