Τρίτη, Σεπτεμβρίου 10, 2024

Έρευνα μέρος 2: Ο Μούργος της ΤΕΧΑΝ που χορεύει πάνω στα εκατομμύρια και η σιωπή των ΜΜΕ που μπουκώνονται από διαφημίσεις του! Δεκάδες ΟΤΑ αγόρασαν τα περίφημα «Σπιτάκια Ανακύκλωσης» με €300.000 ενώ πουλιόντουσαν και 66.000 ευρώ. Το πόρισμα - «φωτιά» των 102 σελίδων και η παρέμβαση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για ποινικές ευθύνες.


edolio5 team

Απίστευτες αποκαλύψεις περιέχει το πόρισμα της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) για τα λεγόμενα «Σπιτάκια Ανακύκλωσης» που προμηθεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια Δήμοι και Περιφέρειες. 

Τα έργα και τις ημέρες του Μούργου της ΤΕΧΑΝ έχουν απασχολήσει το edolio5 και επειδή δεν ανήκουμε στους πρόθυμους της σιωπής η καταιγίδα των αποκαλύψεων συνεχίζεται...

Όπως αναφέρεται στα έγγραφα του πορίσματος «όπως διαπίστωσε ο έλεγχος της ΕΔΕΛ, οι ΤΕΧΑΝ και ENVIPCO θα καταθέσουν σε διαγωνισμό, υποτίθεται, ανταγωνιστικές προσφορές και έτσι θα δικαιολογηθεί το κόστος των 300.000 ευρώ για κάθε ένα «σπιτάκι» που θα αγοράζεται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Και αυτό, την ώρα που από έρευνα της ΕΔΕΛ διαπιστώθηκε ότι υπήρχε άλλη εταιρεία που προμήθευε αντίστοιχη εγκατάσταση έως και με σχεδόν το 1/5 του κόστους (66.000 ευρώ)»!!!!

Παράλληλα ενώ περιφέρειες και δήμοι προμηθεύτηκαν δεκάδες τέτοια σπιτάκια ως «Πολυκέντρα Ανακύκλωσης» για την χωριστή συλλογή μετάλλων, πλαστικών γυαλιού και χαρτιού, η ΕΔΕΛ αναφέρει ότι τα «σπιτάκια» αφορούν υλικά συσκευασίας και αυτό σημαίνει πως η προμήθειά τους θα έπρεπε να γίνει με βάση την «ευθύνη του παραγωγού» και μέσω των συστημάτων που έχουν δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό. 

Ένα από αυτά τα συστήματα είναι η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» που τοποθετούσε εδώ και μια 20ετία τέτοια «σπιτάκια» σε προφανή συνεργασία με τις εταιρείες ΤΕΧΑΝ και ENVIPCO. Ενα άλλο είναι οι «μπλε κάδοι» της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) που υπάρχουν επίσης τοποθετημένοι με δικά της έξοδα σε χιλιάδες σημεία της επικράτειας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ΕΔΕΛ επέβαλε ποινή επιστροφής 3 εκατομμυρίων ευρώ, με τη μορφή δημοσιονομικής διόρθωσης, στον φορέα που διαχειρίζεται τα σκουπίδια της Αττικής (ΕΔΣΝΑ) μετά από την διαπίστωση πλήθους παραβάσεων σε συγχρηματοδοτούμενες προμήθειες και φωτογραφικές διαδικασίες προκειμένου να επιλεγούν τα «Σπιτάκια Ανακύκλωσης», της εταιρείας ΤΕΧΑΝ.

Παράλληλα το πόρισμα της ΕΔΕΛ διαπίστωσε πλήθος παραβάσεων όχι μόνο στις προμήθειες του ΕΔΣΝΑ αλλά και σε εκείνες δύο ακόμη φορέων: του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του φορέα της Κρήτης ΕΣΔΑΚ (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης). Στους δύο αυτούς φορείς, όμως, η ΕΔΕΛ δέχεται ότι δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις για τις συγκεκριμένες προμήθειες οπότε δεν επιβάλλει, προς το παρόν, δημοσιονομική διόρθωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5 η ευρωπαϊκή εισαγγελία ύστερα από αναφορά διερευνά την υπόθεση αναζητώντας ποινικές ευθύνες.

Διαβάστε όλο το πόρισμα - «φωτιά»

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !