Τετάρτη, Ιουλίου 31, 2024

Τα «φιλέτα» του δημοσίου και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος! Πολυτελή εστιατόρια και χλιδάτες παραλίες που οι διαχειριστές τους «μπαίνουν μέσα» κάθε μήνα δεκάδες χιλιάδες ευρώ αλλά τα ενοικιάζουν για να ξεπλένουν παράνομα λεφτά.


Του ειδικού συνεργάτη

Τώρα που το καλοκαίρι μπαίνει στην καρδιά του, γίνεται πιο αντιληπτό το φαινόμενο των καλοκαιρινών επιχειρήσεων - παραλίες και εστιατόρια - που όχι μόνο είναι αδύνατον με την πληρότητα που έχουν να βγάζουν κέρδη αλλά είναι ολοφάνερο ότι χρησιμοποιούνται ως «οχήματα» ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Κάθε λίγο και λιγάκι, το Ελληνικό δημόσιο - ΕΤΑΔ, ΚΕΔ, ιδρύματα και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί - προκηρύσσουν διαγωνισμούς προκειμένου να δοθούν προς εκμετάλλευση χώροι εστίασης. 

Αν κάποιος διαβάσει την προκύρηξη των όρων, με ελάχιστη γνώση - εάν έχει - αντιλαμβάνεται ότι κανένας λογικός επιχειρηματίας δεν θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό. 

Υπερβολικά ενοίκια πέρα κάθε λογικής και απαραίτητες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στο ακίνητο οδηγούν στο αβίαστο συμπέρασμα ότι η κατάληξη στον επιχειρηματία που θα το αναλάβει θα αποτελεί την ευκαιρία για πλυντήριο μαύρου χρήματος των παράνομων εσόδων που έχει. 

Ένα πολυτελέστατο εστιατόρειο στο κέντρο της Αθήνας που ανήκει σε υπουργείο, αποδίδει το 40% των ακαθάριστων εσόδων που έχει! Το εστιατόρειο λειτουργεί ήδη επί αρκετά χρόνια και αν κάποιος περάσει μια βόλτα από εκεί θα καταλάβει από την πρώτη στιγμή την ερήμωση που επικρατεί. 

Το ενοίκιο όμως καταβάλεται κανονικά και μάλιστα όπως μαθαίνω υπάρχουν και... κέρδη! 

Πασίγνωστη παραλία της Αττικής που ο διαχειριστής πληρώνει €250.000 τον μήνα (!) λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια. 1500 ευρώ να εισέπραττε για κάθε ξαπλώστρα - αντί για 12 ευρώ που εισπράττει - πάλι δεν θα έβγαζε ούτε το ενοίκιο. 

Αυτά είναι μόνο 2 παραδείγματα από τα προφανή που συμβαίνουν και καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ανοχή του κράτους είναι το συμπλήρωμα για τον εγκληματία του λεκού κολάρου. 

«Όποιος δώσει πιο πολλά λεφτά γίνεται πλειοδότης, αυτό λέει ο νόμος» απάντησε στο edolio5 κρατικός αξιωματούχος που χειρίζεται μερικά από τα κρατικά «φιλέτα».

Ήδη η πιάτσα μιλά για 4 - 5 πρόσωπα που νοικιάζουν ότι πετάει και κολυμπάει προκειμένου σιγά - σιγά να μπορούν να δικαιολογήσουν τα κοντέινερ με τα πακτωμένα 500ευρα που έχουν στην διάθεση τους.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !