Παρασκευή, Ιουλίου 19, 2024

Ενώθηκαν 2 σκελετοί και γεννήθηκε ένα ζόμπι με νονά την κυβέρνηση! Η μοιραία αλήθεια που έκρυβε η κυβέρνηση για την τράπεζα Αττικής που ήταν (;) έτοιμη να καταρρεύσει, το βέβαιο κούρεμα των καταθέσεων και η συγχώνευση με την Παγκρήτια τράπεζα, που αγόρασαν οι Μπακοκαϋμενάκηδες. Ποιος εγγυάται επίσημα τα λεφτά που θα βάλουν οι πολίτες στο ταμείο τους; Αφού έκρυβαν την αλήθεια χθες γιατί την νεκρή τράπεζα γιατί να τους πιστέψουμε σήμερα ;


Του ειδικού συνεργάτη

Οφείλουμε να επισημάνουμε μερικά πράγματα χωρίς καμία διάθεση πανικού και διασποράς ψευδών ειδήσεων. Επισημαίνουμε χωρία από την επίσημη ανακοίνωση του διοικητή της τραπέζας Ελλάδος μετά την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα. 
Είναι προφανές ότι ο ίδιος ξεκαθαρίζει την θέση του και τονίζει την αναγκαιότητα που έπρεπε να επιστρατευτεί για την συγχώνευση αυτή όχι γιατί ήταν η καλύτερη λύση αλλά γιατί είναι η μοναδική αμυδρή ελπίδα για να μην χάσουν, χωρίς να υπογράφει κανείς για κάτι τέτοιο, τα λεφτά τους οι καταθέτες και για να μην συγκλονιστεί το τραπεζικό σύστημα με την κατάρρευση 2 τραπεζικών ιδρυμάτων. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει:

-Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Μαρτίου 2024) ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων («κόκκινων») δανείων της Attica Bank είναι 61,5% και της Παγκρήτιας 53,5%, έναντι 5% που είναι ο αντίστοιχος δείκτης για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Για την ίδια ημερομηνία οι δύο τράπεζες διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 14,3% για την Attica Bank και 12,6% για την Παγκρήτια, έναντι 19,1% για τις τέσσερις συστημικές.

-Το σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας θα είχε μια σειρά από πολύ σοβαρές αρνητικές συνέπειες. Ειδικότερα:

• Σήμερα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας συνολικά για τις δύο τράπεζες υπολείπονται κατά 106 εκατ. ευρώ των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων και σε κάθε περίπτωση δεν επαρκούν για να επιλυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών θα ήταν αδύνατη χωρίς την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

• Δεδομένης της ευάλωτης οικονομικής κατάστασης των δυο τραπεζών θα ήταν εξαιρετικά πιθανό το σενάριο σημαντικής εκροής καταθέσεων στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας. Αυτό θα οδηγούσε νομοτελειακά στην κατάρρευσή τους καθώς δεν θα είχαν πρόσβαση σε δανεισμό από την ΕΚΤ, ενώ δεν διαθέτουν επαρκή ρευστά διαθέσιμα για την κάλυψη ακραίων εκροών καταθέσεων. Παρά το σχετικά χαμηλό μέγεθος των 2 τραπεζών τυχόν κατάρρευσή τους θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Συγκεκριμένα:

-Καμία από τις 2 τράπεζες δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις του ν. 4261.2014 περί μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να μεταβιβασθεί το σύνολο των καταθέσεων σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα και οι μη καλυμμένες καταθέσεις θα χάνονταν. Με στοιχεία 31.3.2024 οι μη εγγυημένες καταθέσεις είναι 909 εκατ. για την Attica Bank και 726 εκατ. για την Παγκρήτια. ‘Αρα θα υπήρχε απώλεια αποταμιεύσεων πάνω από 1,6 δισ. ευρώ.

-Καθώς οι καταθέσεις αυτές αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στο σενάριο αυτό θα προέκυπτε νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς το «κούρεμα» των καταθέσεων θα είχε πιθανότατα μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη δυνατότητά τους να ανταπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση του χρέους τους.

Επισημαίνεται ότι μεταξύ των μεγαλύτερων καταθετών των δύο τραπεζών βρίσκονται και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου οι οποίοι θα υφίσταντο τις σχετικές συνέπειες.

Σημείωση edolio5: 

Με απλά λόγια η πραγματικότητα 2 τραπεζών ήταν κρυφή από τους καταθέτες για την οποία πραγματικότητα με βεβαιότητα ο διοικητής της τράπεζας Ελλάδος λέει ότι θα έχαναν τα λεφτά τους εάν δεν γινόταν η συγχώνευση. Επιπλέον θα έχανε τα λεφτά του και το δημόσιο. Γιατί αυτό η κυβέρνηση το έκρυψε από τους Έλληνες καταθέτες αυτών των 2 τραπεζικών ιδρυμάτων.

Στην επιστολή του ο Στουρνάρας συνεχίζει: 

-Θα υπήρχαν δευτερογενείς επιπτώσεις στις σημαντικές τράπεζες μέσω αυξημένων εισφορών προς το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). Συγκεκριμένα το ΤΕΚΕ θα εξαντλούσε τα διαθέσιμά του μόνο για την πληρωμή των καλυμμένων καταθέσεων της Τράπεζας Αττικής (1,8 δισ. ευρώ). ‘Αρα θα έπρεπε να αντλήσει από τις άλλες τράπεζες κεφάλαια για την πληρωμή των καλυμμένων καταθέσεων της Παγκρήτιας (1,7 δισ. ευρώ) και πρόσθετα κεφάλαια προκειμένου να έφθανε εντός τετραετίας το στόχο του 0,8% επί των καλυμμένων καταθέσεων (περίπου 1,1 δισ. ευρώ), σύμφωνα με την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, τα οποία θα επιβάρυναν τις υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες.

-Η υφιστάμενη αξία της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Attica Bank θα εκμηδενιζόταν.

-Καθώς θα είναι η πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης που θα «κουρεύονταν» καταθέσεις στην χώρα μας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κλονιζόταν η εμπιστοσύνη των αποταμιευτών και θα ήταν πιθανό να βλέπαμε «bank run» (μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων) σε λιγότερο σημαντικές ή «ευάλωτες» τράπεζες, χωρίς να μπορούσαν να αποκλειστούν επιπτώσεις και στην ρευστότητα των σημαντικών τραπεζών.

-Η αναταραχή που θα είχε προκληθεί στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα είχε επιπτώσεις στη διάθεση του υφιστάμενου ποσοστού του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, καθώς και στην πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Σημείωση edolio5: 

Δεν αφήνει καμία αμφιβολία ο Στουρνάρας για κούρεμα των καταθέσεων που θα είχαν οι πολίτες και επιπλέον για ολοκληρωτική απώλεια χρημάτων που θα έβαζαν άλλες τράπεζες για να μην ζήσουμε φαινόμενα κλεισίματος των υποκαταστημάτων της τράπεζας Αττικής όπως έγινε παλαιότερα. Γιατί το έκρυψαν από τους Έλληνες καταθέτες αυτό;

-Το «κούρεμα» των καταθέσεων που αποφεύχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης θα συνέβαινε τώρα και θα προκαλούσε αλυσιδωτές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, την εθνική οικονομία και την εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Επιπλέον το δημόσιο θα έχανε 100 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ομόλογο που λήγει το 2028 από την τράπεζα Αττικής. Πότε ενημερώθηκε για αυτό το Ελληνικό κοινοβούλιο ;

Το edolio5 έχει επισημάνει πως τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί την οικονομική ευημερία του νέου τραπεζικού εγχειρήματος και πως τα χρήματα που θα χρειαστούν θα ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ. 

Η συμφωνία προβλέπει πως οι ιδιώτες (Μπακοκαϋμενάκηδες) δεν έχουν καμία υποχρέωση να συμμετέχουν στην άυξηση μετοχικού κεφαλαίου που ενδεχομένος να χρειαστεί. Η τραπεζική πιάτσα θωρεί ότι νεο εγχείρημα δεν θα έχει ζωή πάνω από 6 μήνες.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !