Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024

Στον «αέρα» η πώληση της ΑΕΚ στον εφοπλιστή Ηλιόπουλο και η παραχώρηση του γηπέδου! Τα 34,2 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η περιφέρεια για να φτιαχτεί και πρέπει να επιστραφούν και οι ποινικές ευθύνες για κακουργηματική απιστία αν δεν γίνει αυτό. Η σύμβαση παραχώρησης και η δέσμευση για τα λεφτά του έργου.


edolio5 team

Πριν από λίγη ώρα έφτασε στο email του edolio5 ένα αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα από διευθυντικό στέλεχος της περιφέρειας Αττικής όπου περιγράφει τους λόγους που το γήπεδο της ΑΕΚ δεν μπορεί να παραχωρηθεί όπως ανακοινώθηκε στον εφοπλιστή Ηλιόπουλο γιατί τότε οι ποινικές ευθύνες θα είναι τεράστιες.

Ας δούμε τα πράγματα και ο καθένας ας λάβει τις ευθύνες του. Να ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής ότι το γήπεδο δεν ανήκει στον Μελλισανίδη αλλά στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ ως διαχειρίστρια και όχι ως ιδιοκτήτρια. Σε μια σύμβαση 21 σελίδων που υπέγραψε η ΑΕΚ με την περιφέρεια καθορίζεται ο τρόπος εκμετάλλευσης του γηπέδου από την ομάδα.

O Mελισσανίδης ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι πουλάει την ΑΕΚ στον εφοπλιστή Μάριο Ηλιόπουλο. 

Όπως είναι γνωστό, ο Δημήτρης Μελισσανίδης επεδίωξε να βγάλει άδεια ανέγερσης του γηπέδου στο όνομα της οικογενειακής επιχείρησης «Δικέφαλος 1924» ΑΕ. Προσέκρουσε σε υπάλληλο (διευθυντή της περιφέρειας) που τήρησε τη νομιμότητα, μην αναγνωρίζοντας τέτοιο δικαίωμα στη συμφερόντων Μελίσσανίδη εταιρία.

Αργότερα αφού ο διευθυντής αυτός πήρε μετάθεση τοποθετήθηκε στην θέση του μια γυναίκα. Αυτά επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Όμως και η νέα αρμόδια υπάλληλος (διευθύντρια ΔΑΟΚΑ) δεν ήταν διατεθειμένη να βάλει το κεφάλι της στο ντορβά και αρνήθηκε να υπογράψει.

Έτσι, μετά από άσκηση τεράστιων πιέσεων από πλευράς Δημήτρη Μελισσανίδη και συριζαίων υπουργών (πρωτοστατούσε ο μέντορας του Τσίπρα, Φλαμπουράρης), βρέθηκε η σολομώντεια λύση της… μισής παρανομίας, την οποία δέχτηκε τελικά να υπογράψει η προϊσταμένη της υπηρεσίας. Η άδεια εκδόθηκε από κοινού στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ και στη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ!

Στη συνέχεια έπρεπε να βρεθεί ο τρόπος χρηματοδότησης του γηπέδου από την περιφέρεια Αττικής. Όμως, η Περιφέρεια απαγορεύεται να χρηματοδοτήσει ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μόνο ερασιτεχνικά σωματεία μπορεί να χρηματοδοτήσει. Ερασιτεχνικά εξ ολοκλήρου. Για να ξεπεραστεί αυτό, ο Μελισσανίδης «πέρασε» το γήπεδο στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ, βγάζοντας έξω από την κυριότητα του έργου τη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ και άρχισε η είσπραξη. Η διοίκηση Δούρου ενέκρινε 20 εκατομμύρια ευρώ και η διοίκηση Πατούλη άλλα 14,2 εκατ. ευρώ. Έγινε και μια υπογειοποίηση για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά το γήπεδο και έτσι τα λεφτά που έδωσε η περιφέρεια  ξεπέρασαν τα 45 εκατ. ευρώ. Προβλεπόταν και μια ακόμα υπογειοποίηση που δεν έγινε, όπως δεν έγιναν και τα προβλεπόμενα πάρκινγκ, αλλά εδώ δεν μας απασχολούν αυτά.

Εδώ μας απασχολούν τα σχεδόν 35 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα που έδωσαν δύο διαδοχικές περιφερειακές διοικήσεις αποκλειστικά για την κατασκευή του γηπέδου (χωρίς να λογαριάζουμε τα συνοδά έργα). 

Η Περιφέρεια Αττικής και το Ερασιτεχνικό Αθλητικό Σωματείο ΑΕΚ υπέγραψαν μια Προγραμματική Σύμβαση. Την παραθέτουμε ολόκληρη στο τέλος και παρουσιάζουμε/σχολιάζουμε μερικές βασικές διατάξεις της που ίσως αποτελέσουν την νομική καταφυγή σε βάρος στελεχών της περιφέρειας.

Το άρθρο 5 παράγραφος 3 προβλέπει ότι, μετά την ολοκλήρωση του γηπέδου, αρμόδια και υπεύθυνη για τη λειτουργία, συντήρηση και διαχείρισή του είναι η Ερασιτεχνική ΑΕΚ.


Στο άρθρο 7Β, παράγραφοι 3, 13 και 14, προβλέπεται ότι η Ερασιτεχνική ΑΕΚ παραιτείται από το δικαίωμά της να προβεί σε μακροχρόνια παραχώρηση του γηπέδου και σε εκχώρηση των δικαιωμάτων αξιοποίησης και εκμετάλλευσης. Αντίθετα, υποχρεούται να αναλάβει η ίδια τη διαχείριση και λειτουργία του γηπέδου.


Ο Μελισσανίδης ανακοίνωσε ότι πουλάει στον Ηλιόπουλο, πακέτο με όλα τα υπόλοιπα, την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του γηπέδου για 49 χρόνια! Αυτό αντίκειται πλήρως στην Προγραμματική Σύμβαση Περιφέρειας Αττικής – Ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Για να το πούμε με απλά λόγια, ο Μελισσανίδης έφτιαξε το γήπεδο με τα λεφτά της Περιφέρειας, με δημόσιο χρήμα δηλαδή, και τώρα πουλάει την εκμετάλλευσή του στον Ηλιόπουλο.

Τι γίνεται σε περίπτωση παραβίασης αυτού του απαγορευτικού όρου; Το προβλέπει το άρθρο 8 παράγραφος 6 της Προγραμματικής Σύμβασης:


Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ο νυν περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, κατ’ εφαρμογήν των όσων ρητά προβλέπονται στην Προγραμματική Σύμβαση, με την οποία η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότησε το «γήπεδο της ΑΕΚ» με περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ, οφείλει να απαιτήσει από την Ερασιτεχνική ΑΕΚ όλο το ποσό της χρηματοδότησης που έχει καταβάλει απολογιστικά η Περιφέρεια.

Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον νόμο.



ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !