Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024

Η αμύθητη κληρονομία της οικογένειας Αγγελόπουλου που στοιχειώνει τον νεκρό Κωνσταντίνο! Η ομόφωνη απόφαση του A2 τμήματος Αρείου Πάγου που διατάζει την επιστροφή 6,5 εκατομμύριων ευρώ στους 2 γιους του εκλιπόντος από τον σύζυγο της Γιάννας και διαγράφει την υποχρέωση να λάβει 80 εκατ. ευρώ από τους κληρονόμους του αδερφού του.


edolio5 team

Ο πόλεμος μεταξύ των 2 αδελφών Θεοδώρου και Κωσταντίνου Αγγελόπουλου καλά κρατεί παρά το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος δεν είναι πια στην ζωή.

Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε τους γιους του αείμνηστου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, Παναγιώτη και Γιώργο, αναιρώντας το βασικό σκέλος της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, βάσει της οποίας ο πατέρας τους υποχρεωνόταν να καταβάλει στον αδελφό του Θεόδωρο Αγγελόπουλο 80,68 εκατομμύρια ευρώ για 8 παραβιάσεις του συμφωνητικού τους.

Το Α2 Πολιτικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε άκυρη τη συμφωνία μεταξύ Κωνσταντίνου και Θεόδωρου για παραίτηση από το δικαίωμα μελλοντικής προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη για την κληρονομιά του πατέρα τους και κατ’ επέκταση, έκρινε άκυρη την συμφωνία τους να πληρώνεται ποινική ρήτρα 10 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε παραβίαση του συμφωνητικού συμβιβασμού τους.

Οριστικά και αμετάκλητα, οι δύο γιοι και κληρονόμοι του βιομηχάνου δεν έχουν πλέον καμία άλλη οικονομική υποχρέωση προς το θείο τους, παρά μόνο να του πληρώσουν 150.000 ευρώ για την ηθική του βλάβη.

Ομόφωνα ο Αρειος Πάγος έκανε εν μέρει δεκτές τις αιτήσεις αναίρεσης τόσο του Παναγιώτη και του Γιώργου Αγγελόπουλου όσο και της κόρης της εκλιπούσας τελευταίας συζύγου του ιδιοκτήτη της Χαλυβουργικής. Έτσι οι αρεοπαγίτες “εξαφάνισαν” την εφετειακή απόφαση για τις ποινικές ρήτρες λόγω παραβίασης συμφωνητικού και, ταυτόχρονα, “διέγραψαν” το χρέος των κληρονόμων του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου.

Υποχρεώνουν, παράλληλα, τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο να επιστρέψει στους 2 ανιψιούς του 6,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ήδη έχει εισπράξει μετά από αναγκαστικούς πλειστηριασμούς ακινήτων τους, κατά τη μερική εκτέλεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών.



Αντίθετα, με μία επίσης ομόφωνη κρίση, οι αρεοπαγίτες απέρριψαν τις αιτήσεις των 2 αδελφών και της κόρης της χήρας του βιομήχανου και δεν αναίρεσαν την εφετειακή απόφαση, στο σκέλος που επιδικάστηκε αποζημίωση 150.000 ευρώ για ηθική βλάβη του Θεόδωρου από τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

Ήταν η τελευταία αντιδικία των 2 αδελφών σε μία πολυετή δικαστική διένεξη. Με την απόφαση του Εφετείου Αθηνών να δημοσιεύεται μόλις 2 εβδομάδες μετά το θάνατο του βιομήχανου και το “χρέος” έκτοτε να βαρύνει τους κληρονόμους του: τους 2 γιους του και την τότε εν ζωή σύζυγο του Ευανθία Παπαγιαννοπούλου.

Με την υπ’ αριθμόν 582/2024 απόφαση του Α2 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που αποκαλύπτει σήμερα το edolio5 έκλεισε οριστικά η δικαστική αντιδικία και μεταξύ θείου και ανιψιών. Δώδεκα ολόκληρα χρόνια μετά την προσφυγή του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη.

Στις 77 σελίδες της απόφασης του, το Α2 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου κρίνει ότι είναι μη νόμιμη η αξίωση του Θεόδωρου Αγγελόπουλου να διεκδικήσει με αγωγή του (η οποία είχε κατατεθεί το 2012) ποινικές ρήτρες από τον μεγαλύτερη αδελφό του, συνολικού ποσού 170 εκατομμυρίων, υποστηρίζοντας ότι ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είχε παραβιάσει 17 φορές το συμφωνητικό συμβιβασμού τους.

Το είχαν συνυπογράψει στις 2 Μαρτίου του 2000, προκειμένου να τερματιστεί η δικαστική διαμάχη τους για την κληρονομιά του πατέρα τους.

Ο Άρειος Πάγος υποχρεώνει τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο να επιστρέψει στα παιδιά του αδελφού του τα 6,5 εκατομμύρια που εισέπραξε για τις ποινικές ρήτρες, εκτελέντως μερικώς την εφετειακή απόφαση, με τον πλειστηριασμό ακινήτων τους.


Στον Παναγιώτη Αγγελόπουλο οφείλει να επιστρέψει 3.476.389,70 ευρώ και στον Γιώργο Αγγελόπουλο 3.079.596,32 ευρώ. Και στους 2 με τους νόμιμους τόκους από την επίδοση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε και το σκέλος της απόφασης του Εφετείου που υποχρέωνε τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο (και τώρα τους γιους του και την κόρη της χήρας του) να πληρώσουν 102.000 ευρώ δικαστικά έξοδα.

Η αμετάκλητη απόφαση διατάσσει τις δύο πλευρές να μοιραστούν τα δικαστικά έξοδα λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !