Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024

Αν η δικαιοσύνη θέλει τότε μπορεί να σβήνει την ντροπή της! Στις 8 Ιουλίου προσδιορίστηκε να γίνει η δίκη στο εφετείο για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι με τους 21 κατηγορουμένους που θα καθίσουν πάλι στο σκαμνί και θα κριθούν από την αρχή για όσα τους βαραίνουν.


edolio5 team

Σε χρόνο ρεκόρ προσδιορίστηκε η δίκη για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, υπό το φόβο παραγραφής που θα γίνει σε 2 χρόνια.
Η πρωτόδικη απόφαση - ντροπή καθαρογράφηκε σε λίγες μέρες και προσδιορίστηκε σε ακόμη λιγότερες.e

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει στις 8 Ιουλίου από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, ενώ μόλις στα τέλη Απριλίου εκδόθηκε η πρωτόδικη απόφαση για τα όσα διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 2018 στο πύρινο μέτωπο της Ανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εδώλιο του δευτεροβάθμιο δικαστηρίου θα καθίσουν ξανά και οι 21 οι κατηγορούμενοι, ανάμεσα τους και ο ηλικιωμένος άνδρας που καταδικάστηκε για την έναρξη της φωτιάς. Σε αυτόν επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών, ποινή που δεν επιτρέπει την άσκηση έφεσης από την πλευρά της εισαγγελίας, ωστόσο ο ίδιος ο καταδικασθείς άσκησε έφεση.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση είχε προκαλέσει το μένος των συγγενών των θυμάτων αλλά και των εγκαυματιών που βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο αθώωσε συνολικά 15 από τους 21 κατηγορούμενους.

Όσο για τους υπόλοιπους 6 καταδικασθέντες, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από 3 έτη έως 111 χρόνια. Σε αρκετούς αναγνωρίστηκαν και ελαφρυντικά, ενώ οι ποινές μετατράπηκαν σε χρηματικές, εξαγοράσιμες κατά 10 ευρώ την ημέρα.

Να θυμίσουμε ότι έφεση κατά της απόφασης για το Μάτι άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Σπ. Παππάς με εντολή της ίδιας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη αλλά και της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας Καλλιόπης Βαρδάκη. Η ενέργεια αυτή ήταν αναμενόμενη μετά την απόφαση ντροπή που σχολιάστηκε δυσμενώς από όλη την Ελληνική κοινωνία.

Η έφεση αφορά το σύνολο της απόφασης:

Η υπόθεση θα επανεξεταστεί στο σύνολό της σε δεύτερο βαθμό.

Οι καθυστερήσεις στη δικαστική διαδικασία με ευθύνη αρμοδίων δικαστικών παραγόντων που οδήγησαν σε απόφαση 6χρόνια μετά την τραγωδία, θέτει τον κίνδυνο της παραγραφής στις δικαστικές προτεραιότητες καθώς αν ως το 2026 δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση, δηλαδή απόφαση από τον Άρειο Πάγο, τότε οι όποιες ευθύνες θα παραγραφούν.

Τώρα πλέον όλα από την αρχή!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !