Τετάρτη, Οκτωβρίου 02, 2024

Κάτι δεν πάει καλά! Κληρώνονται οι ίδιοι ένορκοι σε πολλές δίκες. Μέχρι και σε 6 μικτά ορκωτά κακουργιοδικεία τον ίδιο μήνα το ίδιο πρόσωπο. Είναι τυχαίο ;


edolio5 team 

Για τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου διεκόπη η δίκη για τη δολοφονία της Φαίης Μπακογιώργου στην Κυψέλη, τον Οκτώβριο του 2021. Το δικαστήριο οδηγήθηκε στη διακοπή της συνεδρίασης λόγω έλλειψης ενόρκων, αφού από όλα τα ονόματα που διαβάστηκαν από τον πίνακα του δικαστηρίου, όλοι είχαν υποχρέωση να παραστούν σε άλλες δίκες (!) ως ένορκοι. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το φαινόμενο αυτό, ειδικά τα τελευταία 5 έτη αποτελεί καθημερινό άκουσμα στα ακροατήρια των Μικτών Ορκωτών Κακουργιοδικείων. Οι ένορκοι είναι απλοί πολίτες, συνήθως δημόσιοι υπάλληλοι ανωτέρου βαθμού ή τραπεζικοί υπάλληλοι οι οποίοι κληρώνονται με έναν τρόπο που κανένας δεν έχει καταλάβει. 

Αποτελεί περίεργο φαινόμενο το γεγονός να κληρώνονται συνεχώς τα ίδια πρόσωπα. Υπάρχουν ένορκοι που έχουν κληρωθεί σε 6 δικαστήρια τον ίδιο μήνα. Πως είναι δυνατόν από έναν κατάλογο εκατοντάδων προσώπων να υπάρχει τέτοια σύμπτωση ; Η δύναμη της δικαστικής απόφασης που έχει ένας ένορκος είναι ισάξια με τους τακτικούς δικαστές.

Πολλές φορές έχουν ανατραπεί αποφάσεις δικαστηρίων εξαιτίας της πλειοψηφίας των ενόρκων! Το θέμα «μυρίζει» κάπως και το υπουργείο δικαιοσύνης θα πρέπει να το κοιτάξει σοβαρά για να μην έχουν παρατράγουδα... που δεν θα μαζεύονται.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !